Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Dachówka czy blachodachówka?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dachówka czy blachodachówka?

Recommended Posts

Mnie dachówka Roben kosztowała 24.570 zł. Jak brałem to dali upust 7%.

Do tego robocizna 5.500 zł na gotowo. Dodam że w tych 24.570 zł były wszystkie materiały tzn. folia na kominy, blcha na wiatrownice itp. Wybrałem dachówkę bo byłem u wujka i jak padał desz to choby prysznicem po wannie a on ma blachę. :wink:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tego robocizna 5.500 zł na gotowo

dobrze położyli nie cieknie ?? daj mi telefon do tych budowlańców może będzie się im opłacało do Łodzi przyjechać

To jest firma z Rybnika na Śląsku. Jest dobra i ma renomę ponieważ kładli dachówki na budowach mioich znajomych którzy budujajak ja w Świerklanach. Tyle mieli tych budów że siedzieli u nas cały rok :D

Nic nie cieknie, folia dobrze połozona przy kominach blacha na wiatrownicach tak połozonaże wróbel nie wlezie. Mam 3 kominy i więźba jest suchótka.

Dodatkowo żonie (ona trzyma kasę) przy zapłacie dali jej GWARANCJĘ na 5 lat że wrazie kłopotów przyjadą i poprawią. :lol:

Jak znajde komórkę do nich to ci wrzucę.

właśnie dostałem wycenę na swój dach 300m2 trochę skomplikowany, robocizna za dachówkę z obróbkami 15 tyś za blacho-dachówkę albo za gonty papowe 8 tyś

z jednej strony dachówka ładniejsza, ale na gotowo wyjdzie jakieś 30 tyś, a gonty papowe i tak mnie przeżyją

Czyli wybierasz gonty czy blachodachówke ?

Dostałem kolejną wycenę tym razem na dachówkę Braasa Celtycką Lumino.

Na mój dach czyli :

koperta, w sumie 4 kukółki ,a nie 3 jak podawałem wcześniej, 7 okien połaciowych mam takie ceny brutto :

Dachówka kompletna z gąsiarami, łatami, listwami, gwoździami itd... 21651,82

ORYNNOWANIE BRYZA 125/90 - 1998 pln

OKNA DACHOWE : Rooflite DP 78x118 + Kołnierz kombi TC 78x118 + Kołnierz TF 78x118 = 4829,28 pln

ROBOCIZNA = 17845,46 pln

Jak to się ma do Waszych szacunków ?

Osobiście przy wyborze blachodachówka a dachówka centowa radzę na nowy dach dachówkę cementową. Stabilny i cichy dach, żywotność minimum 60 lat no i walory estetyczne choć to rzecz gustu. Pozdrawiam.

Atuty niezaprzeczalne, tylko pytanie jak będzie z estetyką dachówki cementowej po np. 20 latach - czy farba sie nie zmyje?

Dlatego dachówka Brasaa najbardziej mi teraz podchodzi. :D

U mnie nie ma drzew , jest otwarty i pusty teran więc dachówka jest narażona "tylko" na zanieczyszczenia z powietrza i wody opadowej. Każdy produkt maswoje zalety i wady i jak wiadomo nie ma nic idelanego. Skłaniam się ku racjonalnym , prostym i ładnym rozwiązaniom. Ot tak, by wilk był syty i owca nie zjedzona. No i żeby grosz został w kieszeni. :)

Ja założyłem Braasa Podwójne S w powłoce Cisar kolor grafit i jeśli miałbym wybierać jeszcze raz na pewno wybrałbym tak samo. Ogólnie jestem zadowolony z wyglądu i pierwszego testu wiatru. Wiało do 130 km/h i żadnych strat, a u sąsiada za płotem falista średzka i spadło kilka szt. Może to też kwestia położenia :wink:

mario

... jaką farbą malować dachówkę Braasa?

Dobrą farbą do betonu (produkuje taką np. Polifarb Łódź). Malowałem brakujące elementy betonowe Braas`a z czerwonego koloru na czarny pięć lat temu i żadnych zmian. Pozdrawiam.

Odświeżam ten wątek,bo jest bardzo ciekawy.Dzięki niemu nasze preferencje zaczynają się kierować w stronę dachówki cementowej.Miała być najpierw ceramiczna,później okroiliśmy wymagania do blachodachówki (kasa decyduje-a raczej jej brak),a teraz raczej cementowa.Więźba zaprojektowana pod dachówkę i pełne deskowanie z papą,bo do folii jakoś nie mamy zaufania.

Może jeszcze ktoś sie wypowie i poda argumenty,którymi się kierował przy swoim wyborze.

Myślę,że wielu forumowiczów jest na etapie wyboru pokrycia i szkoda,żeby taki wątek został zapomniany.

Pozdr.

ps.W ankiecie jeszcze nie głosuję,bo jak na razie na nic się nie zdecydowałem.

Gość M@riusz_Radom

... i kłopoty z potencją ..

Już chyba nikt nie buduje domów wielopokoleniowych a 20 - 30 lat powinno wytrzymać wszystko, nawet blacha .. Wybierz to co wychodzi najekonomiczniej i tyle ..

Wybór dachówki cementowej czy balchodachówki jest złożony. Ceny są porównywalne. Ja wybrałem cementową Euronit Profil S. Jestem zadowolony.

Myślę, że istotny jest kształt dachu (ilość odpadów) i warunki gruntowe. Jeśli budynek jest usytuowany na słabych gruntach, to lepiej dać blachodachówkę, żeby nie obciążać budynku. Dachówki są jednak bardzo ciężkie. Jeśli dom stoi w odsłoniętym terenie i wieją tam silne wiatry (jak u mnie), to lepiej wybrać dachówkę. Jest ciężka i nie da się jej łatwo zerwać. No i oczywiście względy estetyczne, ale te raczej postawiłbym na dalszym miejscu.

Pozdrawiam,

Czy sugerujesz, że jak stawiamy budynek na słabych gruntach to nie budujemy komina bo to jest dopiero obciążenie! A ściany i stropy to nie obciążenie? Rozumując tak dalej można by wyciągnąć wniosek, że większego przyjęcia też nie należy robić gdyż dużo gości to też obciążenie (nie tylko dla kieszeni gospodarzy). Pozdrawiam.

Sprowadzasz to co napisałem do absurdu. A wydaje mi się że tak nie jest. Napisałem tylko że wskazaniem do zastosowania blachodachówki mogą być np. słabe grunty. Blachodachówka waży przecież około 7 kg na 1 m2, Dachówka choćby cementowa waży przecież od 50 kg na 1 m2. Łatwo przeliczyć że np 200 m dachu daje 10 000 kg - czyli 10 ton. Oczywiście pod dachówkę daje się mocniejszą więżbę dachową, która taki ciężar łatwo wytrzyma. Ale jeśli budujemy np z suporeksu i na standardowych ławach fundamentowych ze względu na przyjęty często z konieczności oszczędny tryb budowy to obciążanie konstrukcji budynku może być ryzykowne. Naturalnie architekci i kierownicy budowy oraz nadzór czuwają nad poprawnością przyjętych rozwiązań, ale ... niekiedy nie zawsze. Oczywiście ilość kominów wynika z projektu i ich wielkość i kształt. Drastyczne zmiany w postaci np skasowania kominów i ich przebudowy są oczywiście istotną zmianą projektu i żeby je zastosować na budowie potrzebna jest zmiana projektu, a co za tym idzie zmiana pozwolenia na budowę. Tak więc kominy nie mają wiele wspólnego z tematem,

Pozdrawiam,