Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Dachówka czy blachodachówka?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dachówka czy blachodachówka?

Recommended Posts

Widzę, że nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi! Piszesz o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia! Oczywiście masz takie prawo. Wystarczyłoby gdybyś napisał, że tak Ci się wydaje i nie byłoby sprawy. Ciężar dość typowej dachówki cementowej to 43 kg. Pisałem o kominie bo nacisk jednostkowy jest większy niż ścian na ławy. Co to znaczy standardowe ławy? Ławy projektuje się dla danego budynku. Ile ton betonu lejesz w ławy i stropy, ile ton ważą ceglane ściany, ile ton piachu do zaprawy i tynku? I tak by można wymieniać dalej. W tej sytuacji ciężar dachu to żaden problem. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli wybierasz gonty czy blachodachówke ?

właśnie dostałem szczegółowa wycenę na blachodachówkę robocizna 11 000 zł + materiały 17 500 zł, a jednocześnie dostałem wycenę za dachówkę ceramiczną 7500 zł robocizna + ok 20 tyś za materiały

znaczy się dachówka ceramiczna wygrała

No ja otrzymałem wycene na blachodachówkę Kingas.

Robocizna 12 000

Materiały 24 000

Razem: 36 000 z oknami

Jak na blachodachówkę to bardzo drogo.

Możesz przesłać mi namiary na swoich dostawców ?

blacho dachówka była wyceniania u Pruszyńskiego, 12,5 tyś za blacho dachówkę oraz blachę płaską na obróbki na 315m2 + 5 tyś na łaty, kontr łaty, rynny i 2 włazy dachowe

była tez inna wycena dość podobna ale tam sprzedawca tak się zakręcił że wyszło mu że potrzebuję 350m2 blachy na dach ok 250m2

No to ładnie bo u mnie na dach ok 310 m2 z 3 kukułkami policzyli mi 479m2 blachy. Czy to możliwe ?????Ja wiem ,że jest dużo odpadu ale aż tyle ?

W zasadzie masz rację... Tak mi się wydaje :) . Nie jestem w przeciwieństwie do Ciebie ekspertem od pokryć dachowych.

Ale czy według Ciebie naprawdę nie ma żadnego ryzyka nawet w sytuacji gdy grunt jest słaby,(np iły), ławy standardowe np grubości 50 cm. Ściany z gazobetonu 24 cm odmiany np 350, do tego wieniec i kominy, odpowiednia więźba dachowa i na to np dachówka ceramiczna np karpiówka lub mnich -mniszka. Czy rzeczywiście w sytuacji gdy budowa jest prowadzona systemem gospodarczym, inwestor zatrudnia kolejne ekipy, a kierownik budowy dokonuje wpisów do przedłożonego przez inwestora dziennika budowy na podstawie oświadczenia inwestora (Panie! dziś ekipa zalała strop). Wiem że mocno przejaskrawiam, ale wiem także że takie sytuacje mogą mieć miejsce. Czy nie przyznasz mi nawet cienia racji, że w opisywanej powyżej sytacji może np po roku czy nawet kliku latach nastąpić pękanie tynków czy nawet ścian. Wszak lżejsza blachodachówka nie wymaga masywnej więźby i nacisk na ściany i fundamenty jest dużo mniejszy. Wcześniej pisałem o tym, że przesłanką może być jakość gruntów, nie wypowiadałem się w tonie kategorycznym. Przepraszam za przydługi wywód.

Pozdrawiam,

samego zakładu jest 10% bo jak kupujesz blachę to płacisz za szerokość 112cm a na dachu będzie wystawać tylko 100 cm, do tego wszystkie trójkąciki kiele koszowe itd

kupując dachówkę jest znacznie prościej 10% zakładu + gąsiory + figurka sowy na czubku i tyle

Jasne , dzięki.Wyślę jeszcze pare ofert i poczekam. :D

No to ładnie bo u mnie na dach ok 310 m2 z 3 kukułkami policzyli mi 479m2 blachy. Czy to możliwe ?????Ja wiem ,że jest dużo odpadu ale aż tyle ?

Chyba trochę za dużo na te odpady. U mnie na dach kopertowy 3 kukułki (290m2) + garaż dwuspadowy (100m2) wyliczyli 460 m2 blachy Kingas.

Koszt kompletu pokrycia blachodachówka i blacha, gąsiory to ok 15 tys. Robocizna około 4 tys.

Chyba trochę za dużo na te odpady. U mnie na dach kopertowy 3 kukułki (290m2) + garaż dwuspadowy (100m2) wyliczyli 460 m2 blachy Kingas.

Koszt kompletu pokrycia blachodachówka i blacha, gąsiory to ok 15 tys. Robocizna około 4 tys.

No też mi się tak wydaje.Z kiedy to ceny są ?

Za robocizne 4000 ? i 390m2 dachu. To raczej nie możliwe chyba ,żekilka lat temu. U mnie robocizne za dach wyliczyli na 12 000, materiały na 24 000.

No też mi się tak wydaje.Z kiedy to ceny są ?

Za robocizne 4000 ? i 390m2 dachu. To raczej nie możliwe chyba ,żekilka lat temu. U mnie robocizne za dach wyliczyli na 12 000, materiały na 24 000.

To jest cena na ten rok (10zł/m2) za położenie blachodachówki, ale oczywiście nie firma a jeden fachowiec + pomocnik. Wiadomo jake teraz są ceny ale mnie sie i to dużo wydaje...

może się zgadza te 10 zł/m2 blachodachówki. Ale do ego dochodzi ponad drugie tyle za obróbki, rynnowanie itd. Mi za dach 280m2 (wg projektu) większość podawała za całą robotę 8-9000 pln. Jeden pokusił się i mi to rozpisał: 10 za m2 blachy, 150/okno, wyłaz też koło 100 pln, rynnowanie ok. 10zl/mb, itd.

Grubość ław niema nic do rzeczy ale ich szerokość bo to ona odpowiada za jednostkowy nacisk. Ławy projektuje się w oparciu o analizę gruntów na których budynek będzie posadowiony. Budynek nie koniecznie musi być posadowiony na ławach. Może być na słupach, na płycie stosownie do warunków. Można również postawić lekki szkielet. Osobiście jestem zwolennikiem ciężkich pokryć, które dociążają i stabilizują więźbę dachową.

Prowadzenie budowy w systemie gospodarczym nie musi grozić żadnym ryzykiem. Po to właśnie jest kierownik budowy aby ją dozorował odbierając kolejne etapy robót i potwierdzając to stosownymi wpisami do dziennika budowy. Ponad 90% budów jest prowadzone w ten sposób. Pozdrawiam.

Ja tego nie powiedziałem! Warto jednak czasem się zastanowić nad tym ile czasu potrzeba do wykonania jakiejś pracy. Krycie docelowe dachu wymaga wykonania krycia wstępnego, montażu kontrłat i łat, podania pokrycia na dach i jego zamocowania. Na te czynności potrzeba określonego czasu i kilku rąk do pracy. Pośpiech nie idzie w parze z jakością. Pozdrawiam.

Kolejny raz powtórzę: "łatwo się zagląda do cudzej kieszeni". Należy pamiętać o wielu kwestiach: zwolnienia lekarskie, urlopy, amortyzacja narzędzi, podatki, ubezpieczenia itp. A warunki atmosferyczne, a zima nie wspomnę już o ryzyku. Oczywiście każdy inwestor ma prawo wyboru. Pozdrawiam.

10,- za 1 m2?! Z całą pewnością cena adekwatna do jakości!!! Życzę powodzenia. Pozdrawiam.

Trochę za szybko takie wyroki. Równie dobrze można spartaczyć dacha za 40zł/m2. Na szczęście mieszkam w takiej części Polski, gdzie jeszcze można znaleźć tanich wykonawców. A nie są to wykonawcy anonimowi, z ogłoszeń, tylko powszechnie znani i polecani w lokalnym środowisku.

Kolejny raz powtórzę: "łatwo się zagląda do cudzej kieszeni". Należy pamiętać o wielu kwestiach: zwolnienia lekarskie, urlopy, amortyzacja narzędzi, podatki, ubezpieczenia itp. A warunki atmosferyczne, a zima nie wspomnę już o ryzyku. Oczywiście każdy inwestor ma prawo wyboru.

Na pewno nie jest to łatwa praca, ale... czy w innych zawodach te kwestie nie występują? nie ma zwolnień lekarskich, narzędzi, a ryzyko (mnie np. co chwila informują o odpowiedzialności karnej - to też ryzyko i to duże) a lekarz - ten to dopiero ma cholerne ryzyko...

I dlatego chce więcej zarabiać! Sprawy podaży i popytu reguluje rynek. Ja nie mam po co iść pod Sejm czy Kancelarię i żądać aby mi więcej płacono za moją pracę. Inwestor jest w lepszej sytuacji bo póki co może wybierać (oby właściwie). Pozdrawiam.

Witam,

Mamy taki projekt domu: http://www.dobredomy.pl/?id_project=21

Wczoraj byliśmy w Klinkierbudzie i daliśmy projekt dachu do wyceny.. Powierzchnia dachu to ok. 300 m2......,że materiały wyjdą koło 30.000. Może zmieścimy się w tym z rynnami.

No i pytanie : jak się ma kosztowo blachodachówka i ułożenie na takim projekcie (troszkę powiększony) do dachówki cementowej ?

Blachy bym nie zakładał bo szkoda domku w sensie stylistyki.

Taki dach 300m2 to wyjdzie spokojnie 30tyś za materiały, samej blachy płaskiej (obróbki) Ci pójdzie ze 35 arkuszy, zasmucę Cię iż klinkierbud często zaniża koszty (np. często wpisują iż pójdzie blachy płaskiej 15 arkuszy, itd..), a potem musisz ze 2 razy dokupywać towaru, to rynna to rynajza, to wekaflex, itd...

Jeśli już blacha bo kasy brakuje, to da się zaoszczędzić na więźbie parę groszy (jakieś 3tyś zł). Dodatkowo blacha wyjdzie taniej na takim domku z 5tyś zł. od dachówki. Robocizna na blachę od dachówki też tańsza z 10zł m2. Więc na całości zaoszczędzisz w przypadku blachy z 10-12tyś zł. Dachówkę układa się za jakieś 45zł/m2 z tańszych dachówek ceramicznych i w miarę dostępnych to masz Wienerbergera L15 lub Creatona Miendl MZ3. Pruszyński po wpadkach podniósł się z jakością...... solidna firma