ewa i aleksander 02.04.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Chodzi mi glownie o "bezobslugowosc" dotyczaca zimy.To znaczy czy istnieje jakis system gdzie nie trzeba przed zima spuszczac wody z systemu,odpowietrzac itd.Slyszalam ,ze w razie niewykonania jakiejs czynnosci ,moze dojsc do uszkodzenia pewnych elementow.Prosze o podanie nazwy firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 03.04.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Nie słyszałem o takim całkiem bez obsługowym systemie.Ja mam elektro zawory na ogrodzie ikiilka małych zaworków do odwadniania i to wszystko. Niektóre firmy instalacyjne służą też usługi opróżniania systemu z wody przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 20.04.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Jeżeli na zasilaniu zamontujesz sprężarkę to wystarczy zamknąć zasilanie wody i włączyć na parę minut sprężarkę i instalacja jest przedmuchana... Jeżeli to ma być układ całkowicie automatyczny to wystarczy sprężarka, odpowiednie elektrozawory i sterownik współpracujący z termometrem albo zwykłym czujnikiem niskiej temperatury. Jak nadejdą przymrozki to sterownik zamknie dopływ wody i włączy na parę minut sprężarkę i wszystkie obwody w ogrodzie co ładnie opróżni instalację z wody... Tyle tylko, że ogród to tak wiele innej pracy manualnej, że chyba z tym sterownikiem to przesada - ale sama sprężarka podłączona nawet na stałe to dobry kompromis między wygodą a kosztami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.04.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 u mnie w najniżym punkcie zamontowany spust oraz dodatkowy elektrozawórspuszczanie wody z sterownika poprzez właczenie elektrozaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 24.04.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Nie wiem, czy byłby to bez obsługowy system, ale po namyśle wymyśliłem coś takiego.Mam na ogrodzie skrzynki przyłączeniowe do węża firmy Gardena, które nie boją się mrozu. Rozwiązane są w ten sposób, że woda dopływając pod ciśnieniem zamyka zawór i trzyma szczelność do czasu ciśnienia. Po zaniku ciśnienia wody zawór przestaje naciskać na uszczelkę rozszczelnia się i opróżnia, konstrukcja otworów spustowych to ułatwia.Dzieje się tak przy każdorazowym pojawieniu się ciśnienia wody i jego obniżeniu.Gdyby zastosować podobny układ i w każdej gałęzi systemu i punktowo obniżyć miejsce i w żwirku umieścić taki samo opróżniający się zawór, to mógłby to być układ (prawie) bez obsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts