Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi mi glownie o "bezobslugowosc" dotyczaca zimy.To znaczy czy istnieje jakis system gdzie nie trzeba przed zima spuszczac wody z systemu,odpowietrzac itd.

Slyszalam ,ze w razie niewykonania jakiejs czynnosci ,moze dojsc do uszkodzenia pewnych elementow.

Prosze o podanie nazwy firmy.

https://forum.murator.pl/topic/75942-czy-istnieja-calkowicie-bezobslugowe-systemy-nawadniajace/

Nie słyszałem o takim całkiem bez obsługowym systemie.

Ja mam elektro zawory na ogrodzie ikiilka małych zaworków do odwadniania i to wszystko.

Niektóre firmy instalacyjne służą też usługi opróżniania systemu z wody przed zimą.

• 3 weeks później...

Jeżeli na zasilaniu zamontujesz sprężarkę to wystarczy zamknąć zasilanie wody i włączyć na parę minut sprężarkę i instalacja jest przedmuchana...

Jeżeli to ma być układ całkowicie automatyczny to wystarczy sprężarka, odpowiednie elektrozawory i sterownik współpracujący z termometrem albo zwykłym czujnikiem niskiej temperatury.

Jak nadejdą przymrozki to sterownik zamknie dopływ wody i włączy na parę minut sprężarkę i wszystkie obwody w ogrodzie co ładnie opróżni instalację z wody...

Tyle tylko, że ogród to tak wiele innej pracy manualnej, że chyba z tym sterownikiem to przesada - ale sama sprężarka podłączona nawet na stałe to dobry kompromis między wygodą a kosztami...

Nie wiem, czy byłby to bez obsługowy system, ale po namyśle wymyśliłem coś takiego.

Mam na ogrodzie skrzynki przyłączeniowe do węża firmy Gardena, które nie boją się mrozu. Rozwiązane są w ten sposób, że woda dopływając pod ciśnieniem zamyka zawór i trzyma szczelność do czasu ciśnienia. Po zaniku ciśnienia wody zawór przestaje naciskać na uszczelkę rozszczelnia się i opróżnia, konstrukcja otworów spustowych to ułatwia.

Dzieje się tak przy każdorazowym pojawieniu się ciśnienia wody i jego obniżeniu.

Gdyby zastosować podobny układ i w każdej gałęzi systemu i punktowo obniżyć miejsce i w żwirku umieścić taki samo opróżniający się zawór, to mógłby to być układ (prawie) bez obsługowy.