Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka z funkcją 1/2 wsadu - czy warto

toomas

Recommended Posts

Nie korzystam z funkcji 1/2 wsadu. Tak naprawde to regularnie korzystam z programu Eco 50st. i raz na 2 lata z mycia wstepnego.

Zmywarke mam niestety 45 cm. Talerze i szklanki mieszcza sie bez problemu, ale musze sie solidnie naglowkowac aby upchnac garnek, paletnie, miske po surowce, a jak jeszcze dojda blachy po pieczeniu czy elementy robota kuchennego to nie ma szans aby to wszystko weszlo.

Nie zgadzam sie z opiniami "was jest tylko dwoje to 45 cm wam wystarczy". Jesli "was jest czworo" to tak naprawde do zmywania dochodzia tylko talerze i kubki, ktorych zmieszczenie w zmywarce malej nie jest problemem. Nie ma znaczenia czy rodzina jest 2 czy 4 osobowa. Kazda potrzebuje garnka na zupe, paletni do kotleta i misek na mizerie - a upchniecie tego wszystkiego to juz jest gimnastyka.

Na podstawie doswiadczen mojej, 3 osobowej rodziny - zmywanie codziennie, gotowanie codziennie, pieczenie ciast co 3, 4 dni.

• 2 weeks później...
od trzech tygodni mam w 60 Whirpoola i jestem zadowolona. Nie wyobrażam sobie 45 a jest nas tylko 2. Upchać gary i blachy z ciast w 45 to musi być sztuka. Zastanawialiśmy się nad Boshem lub Simensem ale to podobno jedna firma tyle że opakowania różne a w Simensie trochę elektroniki więcej. Zdecydowaliśmy się na Whirpoola między innymi z powodu 1/2 wsadu, drugie to to że znajomi bardzo chwalili a mają już ładnych parę lat.

ciekawy wątek

ja tez bardzo byłam nastawiona na 1/2 wkładu, ale z postów i krótkiego doświadczenia w użytkowaniu dochodzę do wniosku, że to tylko bajer

u mnie rodzina 2+ 1(małe) i za każdym razem jak obiad jest w domu to zmywarka jest pełna, a że gotuję co drugi dzień to zmywarka też chodzi raz na dwa dni

druga sprawa to rozmiar - cały czas byłam nastawiona na 45-tkę, bo kuchnia mała, jakoś tak wyszło, że jest 60-tka i nie wyobrażam sobie inaczej - nie wiem gdzie bym pomieściła te poobiadowe gary!

żona

Mam Boscha w zabudowie 45 cm od 8 lat i na razie zero problemów (modelu nie pamiętam) :oops: Gdy byłem kawalerem to musiałem 3 "dni" zbierac pełny wsad (bo nie bylo funkcji 1/2 wsadu) 8)

Teraz jest nas 2+1 i 45 jest ZA MALA. Do nowego domu kupimy 60 Siemensa. Aha - potwierdzam 2 temperatury wystarczają - 50 stopni jako podstawowa plus 65 (lub 70) do mocno zabrudzonych naczyń.

• 5 months później...
Używam zmywarki 9 miesięcy- 60cm i tylko raz użyłam 1/2 wkładu. Ważniejsze jest to aby wybrać klasę AAA i jak najcichszą, przy mojej 45 db. można spać. No i warto poszperać po sklepach internetowych, ja moją kupiłam o 1000 zł taniej niż była w MediaM, 700 zł taniej niż Euro AGD, no i żeby miała program prania 70 lub 75 stopni.

• 7 months później...

chce kupic zmywarke do zabudowy boscha z panelem szerokosc 60.

slecze nad internetem juz od godziny i nie moge znalezc ze wsadem 1/2, w tych tanczych jest ale w tych drozszych (ok 2000zl-z symbolem "M" w srodku) nie ma :(

czy drozsze sa bardziej inteligentne :) i rozrozniaja wielkosc wsadu?

w domu na razie jest nas dwoje, nie chce zbierac garow z 5 dni :)

niestey nie są tak inteligentne-ale 1/2 wsadu to nie jest standard. Nie każdy potrzebuje tej funkcji i tyle. To opcja dla oszczędnych a zatem paradoksalnie występuje często w tańszych modelach. Ps-widziałaś u kogoś zmywarkę boscha-nawet wysokie modele? odwiedź i poproś o włączenie-dla mnie ten hałas był nie do wytrzymania:(:( ale ja rozglądałam się za zmywarką rok temu i mogło się trochę zmienić

Witam,

może nie dokładnie na temat połowy wsadu, ale głośności bosha :)

mam 60cm zabudowaną i jest naprawdę cicha, na pewno cichsza niż może odrobinę starsze zmywarki różnych marek u znajomych, spokojnie można ją włączyć w nocy (ma opóźnienie 3, 6 i chyba 9 godzin) i nawet w niewielkim mieszkaniu naprawdę nie przeszkadza.

Mama Boscha z opcją 1/2 wsadu i dwie uwagi: na pewno nie jest głośna :) i na pewno teraz zamiast 1/2 wsadu kupiłbym z dodatkowym programem do mycia garów (takim na 70 stopni).

Bosch rewelacyjnie suszy - nie jest to moja pierwsza mywara ale pierwsza w której naczyń nie muszę po myciu wycierać. Kupiłęm z opcją 1/2 wsadu bo mam szambo, ale wydaje mi się że nie był to najlepszy pomysł - raptem raz udało mi się umyć połową załadunku - aha upewnij się w którym koszu myje się naczynia przy 1/2 wsadu - nie wszystko CI się może zmieścić (chodzi mi o wymiary).

Mam BOSCH zabudowany panel 55M45 EU uzytkuje od 2 tygodni i uwazam że model godny polecenia, praca bardzo cicha, narazie domywa wszystko, suszy rewelacyjnie. Nie ma opcji 1/2 wsadu choć też sie nad nią zastanawiałem, teraz wiem że nie jest to opcja niezędna bo wbrew pozorom zmywarka zapelnia się dośc szybko tylko trzeba mieć dużo naczyń na wyposazeniu kuchni a poza tym ta opcja nie oznacza, że zużycie energi i wody jest 2x mniejsze gdzieś czytałem że oszczędność wynosi 2-3 litry gdy normalny cykl żużywa ok. 11-14 l poprostu nowe modele są coraz oszczędniejsze i to chyba tłumaczy brak tej opcji w droższych modelach.

Witam. Jestem na kupnie zmywarki Elektrolux ESL 66020.

Zmywarka nie ma fukncji 1/2 wsadu ma za to program auto. Wydaje mi się, że to prawie to samo i że program auto poradzi sobie spokojnie z załadowanym tylko górnym lub dolnym koszem (naczyń do mycia będziemy mieć raczej mało).

Jeśli jestem w błędzie proszę mnie wyprowadzić na prostą drogę :)

• 4 years później...
Tąńsze modele mają funkcje 1/2 wsadu droższe auto,przy wyborze najlepiej kierować się gwarancją im dłuższa tym lepiej czasami są promocje i daja na 5 lat , a w dobie globalizacji i oszczędzania na wszystkim każda może się popsuć bez względu na markę .Ja mam Elektroluxa, 3 rok i jeszcze działa .