jacek_cn 03.04.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Drodzy Forumowicze,Zima już prawie za nami, więc o grzejnikach pisać może nie jest w dobrym stylu. Jednak mnie nurtuje jedna kwestia. Otóż mam grzejniki płytowe firmy delonghi. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż zamontowałem sobie zbyt wąskie parapety zewnętrzne. W efekcie powietrze z górnych wylotów grzejnika kieruje się ku górze zamiast w kierunku pomieszczenia. Nie za bardzo uśmiecha mi się wymiana prawie nowych parapetów na szersze. Czy słyszeliście może o jakichś "przystawkach" do grzejników umieszczanych nad wylotami, które dzięki swej konstrukcji umożliwiają skierowanie ciepłego powietrza na pomieszczenie? A moze jakieś inne rozwiązanie? Prosze nie wysilać się odpowiedziami typu "wymień sobie parapety" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 03.04.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 ciepłe powietrze zawsze poleci do góry. Zgodnie z zasada cyrkulacji bedzie krążyło w pomieszczeniu, więc nie ma potrzeby montowania dodatkowych przystawek bo one nic nie dadząl. Poza tym masz zawsze czyste szyby nie zaparowane bo taki też jest cel montowania grzejnika pod oknem. Naprawde nie widze problemu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 03.04.2007 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Ja myśle jednak że problem jest, bo patrząc na parapet zewn od góry tenże parapet powinien zakrywać grzejnik, a u mnie tak nie jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.04.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Jacku, parapet nie musi zakrywać grzejnika. Może w ogóle nie być parapetu /nie każdy grzejnik jest montowany pod oknem/. Parapety sie przydają do zbierania kurzu unoszacego sie nad grzejnikiem przynajmniej sufit będzie dłużej czysty. a tak to chyba piszesz o parapetach wewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 03.04.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Jeżeli kaloryfery masz zamontowane po zewnętrznej stronie domu to faktycznie może być problem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 03.04.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 ja nawet tak mierzyłem parapety żeby mi nie przysłaniały grzejników , powietrze i tak i tak poleci, a grzejnik nie grzeje jedynie przez konwekcje, ale równiez przez promieniowanie i wtedy opływ powietrza jest bez znaczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts