Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptaki w kominie :(

Recommended Posts

Sam nie wyfrunie, bo jest zbyt wąsko - nie rozłoży skrzydeł, trzeba spróbować wpuścić

do komina jakiś koszyczek na lince i ptaka wyciągniesz, to dość zaskakujące, ale wczepiają się.

A na przyszłość wystarczy byle kratka z cienkich drutów.

No tak, ale przecież kominiarz musi mieć dostęp do komina. Więc jak zamocować taką kratkę, żeby mu nie przeszkadzała? :roll: Macie jakieś pomysły?

No tak, ale przecież kominiarz musi mieć dostęp do komina. Więc jak zamocować taką kratkę,

żeby mu nie przeszkadzała? :roll: Macie jakieś pomysły?

Kratka może być płytko wpuszczana do komina na drutach - zaczepach,

jak sitko do frytownicy, z zewnątrz nic nie będzie widać :)

Kominiarz kratkę wyjmie, komin wyczyści, kratkę ponownie włoży i to wszystko.

No tak, ale przecież kominiarz musi mieć dostęp do komina. Więc jak zamocować taką kratkę,

żeby mu nie przeszkadzała? :roll: Macie jakieś pomysły?

Kratka może być płytko wpuszczana do komina na drutach - zaczepach,

jak sitko do frytownicy, z zewnątrz nic nie będzie widać :)

Kominiarz kratkę wyjmie, komin wyczyści, kratkę ponownie włoży i to wszystko.

Dziękuję za pomysł :)

Gość M@riusz_Radom
No niestety zrobiłam to, zanim przeczytałam Twoją odpowiedź. :-? Ale na razie jest spokój. Może to ptaszydło wyleciało :roll:

Raczej je usmażyłaś. Nie ma co, przyjemna śmierć ..

To "kochane" kawki, od dawna znane amatorki kominów, mam stary dom i kilka kanałów wentylacyjnych, postanowiłem w zeszłym roku udrożnić jeden zapchany, na strychu wyjąłem dwie cegły i wybrałem dwa wiadra "materiału gniazdowego" :evil: np skrawki gazet, patyki, liście, zbieralo się chyba ze 20 lat. Dopóki kanały były murowane z cegły czyli chropowate to kawki potrafiły nawet 2-3 metry w głąb robić gniazda, teraz podejrzewam grzęzną bo ścianki sa gładkie. U siebie załozyłem coś takiego jak radzi

Last Rico 4 sprężyste druty związane miękkim drutem w kratkę jak do gry w kółko i krzyżyk, sprawdza się :D

U la la. Nie myślałem że te ptaki to taka poważna sprawa. Zabezpieczyłem kratki wentylacyjne ale o kominach dymowych zapomniałem. Mam na razie stan surowy zamknięty i już drugie gniazdo pojawiło mi się na parterze. Mam rurę stalową fi 180 zxakończoną na razie trójnikem w salonie. Czy przez taką rurę ptaszki mogą wlecieć te 5 m w dół a potem wylecieć? Gniazda nie miałem w kominie ale obok trójnika na takiej półeczce z cegieł. Gniazdo wyrzuciłem (było puste) ale po jakimś czasie znów było. Myślałem że może mam sklerozę i tylko myślałem ze wyrzuciłem ale najwyraźniej ptaszek zrobił sobie drugie :evil: .

re Leesou

Ok 3 tygodnie temu przez stalowy wkład do pieca gazowego wpadł szpak, jednak jak był prawie w piecu tzn nie mógł polecieć z powrotem do góry. Po rozłączeniu rur został uwolniony, nie upiekł się bo w porę wyłączyłem piec, odleciał tylko wystraszony. Dodam, że rura jest zakończona fabrycznym daszkiem, to pierwszy taki przypadek od 4 lat.