Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety do klinkieru.

KiZ

Recommended Posts

Moja chatka zdobywa systematycznie elewację klinkierową (siena nova - zółto-beżowa cegła). Mam problem z parapetami. Są systemowe kształtki, ale w "obłościach" co mi zupełnie nie pasuje. Cegła podstawowa jest za krótka, a jej sztukowanie podobno byłoby kiepskim z punktu widzenia trwałości rozwiązaniem. Podobno można dać kamienne parapety. Macie jakieś pomysły?

szkoda kasy na kamienne

Parapet z granitu ma zbliżoną cenę do innych materiałów a nieporównywalnie większą trwałość i łatwość montażu. Do tego efekt estetyczny też jest atutem takiego rozwiązania!

widziałam ciekawe informacje

Dawno nie widziałem tak bezczelnej i tandetnej kryptoreklamy jak ta w twoim wykonaniu :cry:

No to teraz sobie policz... Cena 200zł/m2 daje 40zł/mb bardzo wysokiej jakości parapetu o szerokości 20cm. Płytka po 3zł jest stanowczo z dolnej półki. Jaką szerokość ma ta płytka? Ile trzeba sztuk na metr? Do tego trzeba ją fachowo (estetycznie) przykleić i wyfugować. Za darmo nikt tego nie zrobi a i tak po czasie fugi dadzą o sobie znać...

nie ma co porównywać tych 2 materiałów

bo nijak mają się do siebie, to oczywiste

ale nie mów, że są porównywalne cenowo

za montaż klinkierowych płaciłam 20 PLN za mb z fugowaniem

granit trzeba jeszcze odpowiednio przyciąć, wypolerować itp a to drugie tyle co materiał

trzeba jakoś przewieźć ten ciężar, zamontować itd

ja tez jestem za jak najlepszymi materiałami ale bez przesady...

moim zdaniem granitowe parapety zew to przerost formy nad treścią

ale to jest li tylko MOJE zdanie

każdy robi wg swojego uznania

a wcale nie uważam, że płytki klinkierowe wyglądają źle :)

A ja Wam powiem tak . Ostatnio bylem u kamieniarza w zakladzie i znalazlem w tak zwanym łomie marmurowym jakies odpadki plyt. Byl to piekny marmur o grubosci 2cm szerokosci 35 inne 40 cm i dlugosci roznej. Zaplacilem za to jak za łom czyli taniej o ponad połowe. A planuje wlasnie zrobic z niego parapecik do lazienki. Wiec jesli sie chce i sie poszuka i ma sie pomysl to napewno da sie rade. A co do kosztow zrobienia takiego parapetu,zamowienia gotowego ,owszem jest duzy ale za to ma sie wypasny parapet i nie ma co gadac. Pozdrawiam