AgataL 03.04.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 A ja mam inne pytanie odnośnie okapu. Jaką wydajność powinien mieć na metr sześcienny? Moja kuchnia ma ponad 8 m.kw. Chciałam kupić 600 ale nie wiem czy to nie za dużo na to pomieszczenie. Czy jakiś znawca mógłby mnie uświadomić czym sie kierować przy wyborze okapu? Myślałam o tym: Okap Kuchenny AMICA OKC 9677 I cena 1 019 zł Dane techniczne AMICA OKC 9677 I: Okap kominowy OKC 9677 I Amica Wydajność 620 m3/h 3 stopnie pracy wentylatora Praca w obiegu zamkniętym lub otwartym Timer Przyciski "soft-touch" Oświetlenie halogenowe 2x 20W Filtr aluminiowy, nadający się do mycia, także w zmywarce Inox w połaczeniu ze szkłem Szerokość 90 cm Wyposażenie standardowe AMICA OKC 9677 I: Instrukcja obsłgi Filtr weglowy umożliwiający pracę pochłaniacza w trybie zamkniętym jako pochłaniacz Liczę, że ktoś mi pomoże żebym nie przepłaciła i nie kupiła czekoś co może się nie sprawdzić.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red door 06.04.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Przy kuchni 8 mkw wystarczy ci 600 wydajność , ja patrze raczej pod kątem hałasu , przyglądam się okapom Ciarko , 48 db na najwyższym biegu prz silniku 800 m sz . Znajomi na okapy narzekaja że wyją strasznie . I który tu wybrać ????http://img180.imageshack.us/img180/4048/48cli2af3.jpghttp://img413.imageshack.us/img413/6937/666sxkz8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.04.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Przy kuchni 8 mkw wystarczy ci 600 wydajność , ja patrze raczej pod kątem hałasu , przyglądam się okapom Ciarko , 48 db na A moze jak juz radzisz to dobrze byloby zapznac sie z wymaganiami stawianymi dla wydajnościa okapu w pomieszczeniu. Okap o zbyt duzej wydajnosci jest tak samo wadliwy jak ten o wydajnosci zbyt malej. Wydajnosc okapu nie powinna byc w domowej kuchni wieksza niz 8 krotna wymiana powietrza w ciagu godziny. Jak latwo policzyc 630m3 /h to stanowczo za duzo, spowodujesz podcisnienie i wyciag nie bedzie dzialal. Pytanie czy kuchnia jest otwarta , polotwarta , zamknieta. Halas to inna bajka. W kuchni otwartej wiadomo, ze musi byc jak najmniejszy, w kuchniach zamknietych nawet 50dB na najwyzszym biegu to nie tragedia. Temat szczegolowo obgadany na forum , dobrze poszperac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red door 07.04.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Uwziąłeś się na mnie czy co ? Mówisz że może wytworzyć sie podciśnienie w kuchni ? Czego to człowiek nie dowie się na forum..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 07.04.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 no no ciekawych rzeczy się człowiek dowiaduje. moje skromne 430 m.sz. mastercooka to niewiele chyba. ale nam wystarcza. w dodatku jest cichy. a znajomy ma tekę o 30 cm szerszą i mniej wydajną. w dodatku o wiele głośniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.04.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Uwziąłeś się na mnie czy co ? Mówisz że może wytworzyć sie podciśnienie w kuchni ? Czego to człowiek nie dowie się na forum..... Nie uwziąłem się. Nie chce mi sie dyskutowac zwlaszcza gdy ktos swoja niewiedze pokrywa takim tonem. Poczytaj troche o wentylacji , doborze sprawnosci i wydajnosci urzadzen wentylacyjnych, pozniej autorytatywnie doradzaj. Czego to ludzie nie naopowiadaja na forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red door 07.04.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Widzę że humorek mamy dzisiaj nie najlepszy...........Forum jest dla wszystkich którzy chcą coś powiedzieć , nie wszyscy maja taką wiedzę jak Pan Wojtek . Nie twierdze że jestem najmądrzejsza , wiem że nic nie wiem , nie wstydzę sie tego. I o co chodzi z tym tonem? Podchodze do tego raczej z humorem....Jeśli pisze jakiś post to nigdy nie robię nikomu przykrości . Jeśli cos mi sie nie podoba to nie pisze nic . A Pana posty są dla mnie przykre . Dla Pana Wojtka z Zyczeniami http://img85.imageshack.us/img85/2981/argbasketeatsbunny207x1br5.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.04.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 moje posty nie maja byc w zalozeniu przykre tylko dosadne, zwlaszcza kiedy ktos wprowadza kogos innego w blad.Nawet jesli to robi z niewiedzy i w dobrej niby wierze.Humorek mam niezly, moze jedynie nadczynnosc tarczycy sprawia , ze jest on dość sardoniczny.Jesli urazilem , przepraszami zycze rowniez wesolych Swiąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 29.04.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 moje posty nie maja byc w zalozeniu przykre tylko dosadne, zwlaszcza kiedy ktos wprowadza kogos innego w blad.Nawet jesli to robi z niewiedzy i w dobrej niby wierze. Humorek mam niezly, moze jedynie nadczynnosc tarczycy sprawia , ze jest on dość sardoniczny. Jesli urazilem , przepraszam i zycze rowniez wesolych Swiąt. Przeanalizowalam inne watki na temat okapow i mam pytanie - czy przy kuchni wielkosci 9 m2, zamknietej (przynajmniej w planach), jest w ogole sens zakladania okapu? Taki okap nie powinien miec wiecej niz 230m3/h wydajnosci. Czy przy tak malej kubaturze nie wystarczy po prostu otworzyc okno? Jesli jednak ma sens - czy mozesz polecic okapy jakiejs konkretnej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 29.04.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Panie Wojtku a przy kuchni całkowicie otwartej na salon całe pomieszczenie to 6m na 8m,kuchnia oczywiście na krótszym boku jak obliczyc wydajność okapu.Z salonu otwarta przetrzen dalejdo jadalni i schody na poddasze.Jest jeszce kominek.Myślałam o 800m3 czy nie przesadziłam??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.04.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam Wszystko zależy od potrzeb użytkownika. Przyjmuje się jednak , ze sprawny okap powinien zapewnic taką wentylację aby w ciągu godziny wymienić powietrze w kuchni 6-8 razy. Kubatura * 6 min.- kubatura * 8 max. W nawet niewielkiej kuchni zamkniętej jest on niezbędny. Kratka wentylacyjna i otwarte okno mogą czasem nie wystarczyć. Gotuje sie rownież zimą, pomijam komfort pracy i ew przeciągi. Okap to nie tylko zapachy ale tłuszcz i para, więc przy nieprawidlowej wentylacji z jedynie otwartego okna, przy braku odpowiedniej róznicy ciśnień tłusta para szybko bedzie sie skraplać na szybach a nawet na meblach. Jeśli wentylacja w małej kuchni jest sprawna mozna zamiast okapu zastosować pochłaniacz. Niełatwo jednak czasem zapewnić na tyle wydajną wentylację grawitacyjną przy szczelnych oknach, żeby po godzinie mozna było powiedzieć, "nic nie czuć".Pewnym rozwiązaniem może być wentylator (wspomagający pochłaniacz) montowany w kratce. Są to urządzenia dosyć ciche, jednak o niewielkiej mocy a ich wydajność gwałtownie spada, kiedy pomieszczenie jest szczelne. Trudno jest też polecić konkretną firmę-jest ich mnóstwo. Trzeba szukac kompromisu pomiędzy wydajnością, głośnością , estetyką urządzenia i ceną. Jeśłi komuś przeszkadza zapach, to priorytetem powinna być dostosowana do kubatury wydajność , ktora niestety łaczy się zawsze z głośnością. Ciche i wydajne są droższe, do tego eleganckie i trwałe z zaawansowaną elektroniką już wyjątkowo drogie itd. Sprawdzonymi i markowymi firmami bedzie z pewnością Miele, GE, AEG ale nie znaczy to , ze nie znajdzie się niczego włoskiego, polskiego czy czeskiego co nas zadowoli.Dosyć ciche do 800m3 ma Falmec - Exordium, na max biegu ok 60dB kosztuje jednak ponad 3 tys.Niby dużo , ale jak sie porówna z Miele za 9tys to i tak tanio. Można oczywiście na etapie budowy przewidzieć wentylatory kanałowe , wówczas hałas jest niemal niezauważalny ale jest to rozwiązanie dosyć rzadkie i warte stosowania kiedy gotuje sie wyjątkowo dużo i długo. Najtrudniej i najkosztowniej pogodzić pod tym względem otwartą kuchnię z salonem. Tu ważny jest niski poziom nateżenia dzwięku. Wydajne i ciche okapy są drogie. Nie powiem Ci czy te 800m3/h wystarczy, bo nie wiem jaka jest wysokość pomieszczenia i czy np oprocz kanału dla pochłaniacza jest dodatkowy nawiew, czy salon ma swoją wentylację grawitacyjną itd. Przy wysokości 2,5 -2,7m powinno teoretycznie wystarczyć, przy 3m juz będzie mało. Z reguły poziom hałasu na niskim biegu wynosi ok 35-38dB co nie przeszkadza w salonie, jednak na wysokich obrotach może osiągać 78dB i więcej. Lepiej poszukać takiego, ktory przy żądanej wydajności max osiąga 60-65dB Niedogodności hałasu i połaczenie z dobrą wydajnością zapewniają niektóre modele wyciągów panelowych ściennych typu split. Mają one inny niż tradycyjne wyciągi sposób zasysania i same regulują sobie moc poprzez rolety.Najlepiej tutaj szukać tzw. okapów do zabudowy.Na ścianie przy kuchni jest wówczas płyta a silnik wyrzucony poza pomieszczenie Produkują je np Faber mod. Concept z możliwościa wyboru dosyć cichego i wydajnego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.04.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam Wszystko zależy od potrzeb użytkownika. Przyjmuje się jednak , ze sprawny okap powinien zapewnic taką wentylację aby w ciągu godziny wymienić powietrze w kuchni 6-8 razy. Kubatura * 6 min.- kubatura * 8 max. W nawet niewielkiej kuchni zamkniętej jest on niezbędny. Kratka wentylacyjna i otwarte okno mogą czasem nie wystarczyć. Gotuje sie rownież zimą, pomijam komfort pracy i ew przeciągi. Okap to nie tylko zapachy ale tłuszcz i para, więc przy nieprawidlowej wentylacji z jedynie otwartego okna, przy braku odpowiedniej róznicy ciśnień tłusta para szybko bedzie sie skraplać na szybach a nawet na meblach. Jeśli wentylacja w małej kuchni jest sprawna mozna zamiast okapu zastosować pochłaniacz. Niełatwo jednak czasem zapewnić na tyle wydajną wentylację grawitacyjną przy szczelnych oknach, żeby po godzinie mozna było powiedzieć, "nic nie czuć".Pewnym rozwiązaniem może być wentylator (wspomagający pochłaniacz) montowany w kratce. Są to urządzenia dosyć ciche, jednak o niewielkiej mocy a ich wydajność gwałtownie spada, kiedy pomieszczenie jest szczelne. Trudno jest też polecić konkretną firmę-jest ich mnóstwo. Trzeba szukac kompromisu pomiędzy wydajnością, głośnością , estetyką urządzenia i ceną. Jeśłi komuś przeszkadza zapach, to priorytetem powinna być dostosowana do kubatury wydajność , ktora niestety łaczy się zawsze z głośnością. Ciche i wydajne są droższe, do tego eleganckie i trwałe z zaawansowaną elektroniką już wyjątkowo drogie itd. Sprawdzonymi i markowymi firmami bedzie z pewnością Miele, GE, AEG ale nie znaczy to , ze nie znajdzie się niczego włoskiego, polskiego czy czeskiego co nas zadowoli.Dosyć ciche do 800m3 ma Falmec - Exordium, na max biegu ok 60dB kosztuje jednak ponad 3 tys.Niby dużo , ale jak sie porówna z Miele za 9tys to i tak tanio. Można oczywiście na etapie budowy przewidzieć wentylatory kanałowe , wówczas hałas jest niemal niezauważalny ale jest to rozwiązanie dosyć rzadkie i warte stosowania kiedy gotuje sie wyjątkowo dużo i długo. Najtrudniej i najkosztowniej pogodzić pod tym względem otwartą kuchnię z salonem. Tu ważny jest niski poziom nateżenia dzwięku. Wydajne i ciche okapy są drogie. Nie powiem Ci czy te 800m3/h wystarczy, bo nie wiem jaka jest wysokość pomieszczenia i czy np oprocz kanału dla pochłaniacza jest dodatkowy nawiew, czy salon ma swoją wentylację grawitacyjną itd. Przy wysokości 2,5 -2,7m powinno teoretycznie wystarczyć, przy 3m juz będzie mało. Z reguły poziom hałasu na niskim biegu wynosi ok 35-38dB co nie przeszkadza w salonie, jednak na wysokich obrotach może osiągać 78dB i więcej. Lepiej poszukać takiego, ktory przy żądanej wydajności max osiąga 60-65dB Niedogodności hałasu i połaczenie z dobrą wydajnością zapewniają niektóre modele wyciągów panelowych ściennych typu split. Mają one inny niż tradycyjne wyciągi sposób zasysania i same regulują sobie moc poprzez rolety.Najlepiej tutaj szukać tzw. okapów do zabudowy.Na ścianie przy kuchni jest wówczas płyta a silnik wyrzucony poza pomieszczenie Produkują je np Faber mod. Concept z możliwościa wyboru dosyć cichego i wydajnego silnika. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Okapy w przedziale wydajnosci 140 - 230 (kuchnia ma 9 m2, 2,60 wysokosci, wiec licze maks. 10 razy kubatura) nie sa az tak koszmarnie drogie. Najdrozsze sa Elica. Sa dosc glosne, ale estetyczne. Czy rzeczywiscie sa dobre? W moim przypadku jest to mieszkanie w bloku - czy dobrze kombinuje, ze potrzebny mi okap "kominowy" (podlaczany do wentylacji)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiga 30.04.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 My zdecydowalismy się na zamontowanie wentylatora wyciągowego na dachu. Mamy otwartą kuchnię- w centralnym punkcie domu Dzięki wentylatorowi na zewnątrz możemy mieć zarówno mocny ciąg, jak i ciszę w pomieszczeniu Polecam to rozwiazanie wszystkim, co mają swoje domki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.04.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 [ Okapy w przedziale wydajnosci 140 - 230 (kuchnia ma 9 m2, 2,60 wysokosci, wiec licze maks. 10 razy kubatura) nie sa )? Chyba się do końca nie zrozumieliśmy. "Ustawa przewiduje" : 6 do 8 razy na godzinę. 10 razy to za dużo, akurat tu od przybytku może głowa boleć Chyba , że okap wydajniejszy ale niewykorzystywana będzie jego pełna moc. Z pewnością będzie ciszej. Polecam rozwiązanie tiga - można nawet bez stosowania skomplilowanej automatyki uzyskać znakomity efekt i to za stosunkowo nieduże pieniądze, no i nie ma problemu z wystrojem. Nadaje się do stylizowanych jak i supernowoczesnych wnętrz. PS Mieszkanie w bloku i okap kominowy. Zgodnie z przepisami można zastosować jeśli korzysta sie z kuchenki elektrycznej. W przypadku kuchni gazowej musi być dodtkowa wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.04.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 [ Okapy w przedziale wydajnosci 140 - 230 (kuchnia ma 9 m2, 2,60 wysokosci, wiec licze maks. 10 razy kubatura) nie sa )? Chyba się do końca nie zrozumieliśmy. "Ustawa przewiduje" : 6 do 8 razy na godzinę. 10 razy to za dużo, akurat tu od przybytku może głowa boleć Chyba , że okap wydajniejszy ale niewykorzystywana będzie jego pełna moc. Z pewnością będzie ciszej. Polecam rozwiązanie tiga - można nawet bez stosowania skomplilowanej automatyki uzyskać znakomity efekt i to za stosunkowo nieduże pieniądze, no i nie ma problemu z wystrojem. Nadaje się do stylizowanych jak i supernowoczesnych wnętrz. OK, po prostu w innym watku widzialam, ze ktos pisal o 10-krotnosci kubatury, ze to jest maksymalna wydajnosc. Im mniejsza tym tansza, wiec tym lepiej dla mnie - chetnie bede ja mnozyc razy 6 - 8. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Na pewno bede sie nia kierowac przy wyborze okapu i byc moze jeszcze troche pomecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.04.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Zerknij na PS , który dopisałem już po Twojej wypowiedzi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.04.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Zerknij na PS , który dopisałem już po Twojej wypowiedzi. pozdrawiam OK, dzieki. Plyta bedzie elektryczna, w mieszkaniu nie ma gazu. Nie bardzo rozumiem, jak zastosowac rozwiazanie tiga w mieszkaniu, ale moze sie od kogos dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 30.04.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 teraz ja ,wysokosć to 280cm salon miał swoja wentylacje ale wsadzona tam rury prowadzace ciepło z kominka do góry ,mogę bazowac na wentylacji ze spiżarni .Znalazłam okap Mastercook 90x 800m3 db 49 oraz candy 700m3 db 31/podobno/ kuchnia to płyta indukcyjna.Prosze doradzic czy 700 czy 800 czy jeszcze cos innego mam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.05.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Tak na szybko.Weź 800, masz kominek więc i prawdopodobnie jest jakaś czerpnia, co pozwoli wydajniej wentylować pomieszczenia, być może nawet bez konieczności wyklorzystywania pełnej mocy.Różnica miedzy 31 a 49dB to jednak dosyć sporo, jednak cicha 700-tka może sobie dawać słabo radę.Minimalna wydajność i tak powinna mieć u Ciebie ponad 800, ale to zależy w duzej mierze od kształtu pomieszczeń , układu kuchni i tym podobnych dupereli.Czasem wystarczy częsciowo przesłonić kuchnie np wolnostojącą ścianką , żeby poprawić niedostatki.Nie wiem jaki masz układ funkcjonalny kuchni, gdzie jest płyta, jak daleko od komina wentyl. czy to przyścienny czy wyspowy wyciąg, więc tak sobie teraz gdybam, ale myśle , ze lepiej mimo wszystko tego Mastercooka.Osobiście poleciłbym Ci TEKA DR90 maxymalnie ma 830m3/h i max poziom 45dB. Lepsza byłaby Elica ale tu ceny dla tej wydajności zaczynają się grubo powyzej 3,5 tys. Ideałem natomiast byłby prawdopodobnie Gutman ze sprężarką, ale ceny kosmos, powyzej 10tys pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 01.05.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Podepne sie pod watek poniewaz mam tez problem z kupnem okapu. Wysokosc u mnie od podlogi do sufitu 280cm, pomieszczenie ma jakies 45m2 (a wiec salon z kuchnia (18m2) ), po jednej i drugiej stronie pomieszczenia (ksztalt - prostokat) sa duze okna na szerokosc prawie calej sciany i od dolu do prawie samej gory. Uklad kuchni jest taki, ze musze miec wyspe i nad nia bedzie wlasnie okap (kuchenka niecale 2m od okien). Sa dwie dziury wentylacyjne, jedna jest przewidziana pod okap.Przelecialam wszelakie okapy i mam problem ze znalezieniem takiego, ktory bylby na tyle wysoki zeby mi nie wisial 90cm nad plyta (indukcja), zeby to nie byla "rura" i zeby byl na tyle wydajny na ile potrzeba na te moje metry przy tym nie wydajac przerazliwych halasow. Moze macie jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.