Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem jako, że są kłopoty z ceramiką poryzowaną mój wykonawca zoproponował pustaki - MAXy z ceramiki nieporyzowanej - są tańsze i bardziej dostępna.

Czy przy budowie ściany 2W - MAX nieporyzowany + 15 styropian taka zmiana niesie ze sobą jakieś konsekwencje ? a jeżeli tak to jakie ? Czy warto szukać i płacić kilka tyś PLN więcej za ceramikę poryzowaną ? Czy posłuchać wykonawcy i budować z MAXA nieporyzowanego?

Prosze o radę.

https://forum.murator.pl/topic/75999-ceramika-nieporyzowana-na-%C5%9Bcian%C4%99-2w-czy-mo%C5%BCna/

Jeżeli będzie to ściana 2 warstwowa to możesz spokojnie budować ze zwykłego maxa - skonsultuj tylko grubość ścian z kierownikiem budowy (nie wiem jaki wymiar miałaś w projekcie i jaki chcesz zastosować).

zwykla ceramika ma gorsze parametry cieplne. Daj po prostu troche grubsze ocieplenie (dodatkowe 3-4 cm) i bedziesz mial parametry cieplne jak przy scianie z ceramiki poryzowanej.

W ogole to najlepiej byloby stawiac sciany z taniego i wytrzymalego materialu, tak zeby byly mozliwie najciensze i dac na to gruba warstwe styropianu. Wtedy przy rozsadnej grubosci sciany bedziesz mial parametry cieplne rzedu U=0,1, a wiec 3 razy lepsze niz przewiduje norm. W ten sposob ucieknie Ci 3 razy mniej ciepla przez sciane. Czysty zysk.

Witam

Ja mam zwykłą ceramike z Plecewic i tak jak ty grubość 29, na to planuję 10 cm wełny. Myślę, że będzie dobrze :D

no to masz sciane na granicy normy o U = 0,27 - 0,3 czyli beznadziejnie. Bedziesz zalowal tej decyzji za kilka lat.

zwykla ceramika ma gorsze parametry cieplne. Daj po prostu troche grubsze ocieplenie (dodatkowe 3-4 cm) i bedziesz mial parametry cieplne jak przy scianie z ceramiki poryzowanej.

To te bąbelki w porotermie są równoważne aż 3-4 cm ocieplenia? Ho ho, to nawet lepiej niż w marketingu wymyślili :lol:

no to masz sciane na granicy normy o U = 0,27 - 0,3 czyli beznadziejnie. Bedziesz zalowal tej decyzji za kilka lat.

Sorrrki ale pomyliłam się mam jednak ceramikę poryzowaną, spytałam kogo trzeba 8) Czy teraz będzie lepiej?