AWSP 03.04.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam Mam pewien problem jako, że są kłopoty z ceramiką poryzowaną mój wykonawca zoproponował pustaki - MAXy z ceramiki nieporyzowanej - są tańsze i bardziej dostępna. Czy przy budowie ściany 2W - MAX nieporyzowany + 15 styropian taka zmiana niesie ze sobą jakieś konsekwencje ? a jeżeli tak to jakie ? Czy warto szukać i płacić kilka tyś PLN więcej za ceramikę poryzowaną ? Czy posłuchać wykonawcy i budować z MAXA nieporyzowanego?Prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 03.04.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Jeżeli będzie to ściana 2 warstwowa to możesz spokojnie budować ze zwykłego maxa - skonsultuj tylko grubość ścian z kierownikiem budowy (nie wiem jaki wymiar miałaś w projekcie i jaki chcesz zastosować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWSP 03.04.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Dziękuję za podpowiedźŚciana MAX 29 na grubość więc może lepiej zrobić 19 cm ? ale jakoś takie odchudzanie nie przemawia do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramsey1981 03.04.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 zwykla ceramika ma gorsze parametry cieplne. Daj po prostu troche grubsze ocieplenie (dodatkowe 3-4 cm) i bedziesz mial parametry cieplne jak przy scianie z ceramiki poryzowanej. W ogole to najlepiej byloby stawiac sciany z taniego i wytrzymalego materialu, tak zeby byly mozliwie najciensze i dac na to gruba warstwe styropianu. Wtedy przy rozsadnej grubosci sciany bedziesz mial parametry cieplne rzedu U=0,1, a wiec 3 razy lepsze niz przewiduje norm. W ten sposob ucieknie Ci 3 razy mniej ciepla przez sciane. Czysty zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 03.04.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam Ja mam zwykłą ceramike z Plecewic i tak jak ty grubość 29, na to planuję 10 cm wełny. Myślę, że będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramsey1981 04.04.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam Ja mam zwykłą ceramike z Plecewic i tak jak ty grubość 29, na to planuję 10 cm wełny. Myślę, że będzie dobrze no to masz sciane na granicy normy o U = 0,27 - 0,3 czyli beznadziejnie. Bedziesz zalowal tej decyzji za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 04.04.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 zwykla ceramika ma gorsze parametry cieplne. Daj po prostu troche grubsze ocieplenie (dodatkowe 3-4 cm) i bedziesz mial parametry cieplne jak przy scianie z ceramiki poryzowanej. To te bąbelki w porotermie są równoważne aż 3-4 cm ocieplenia? Ho ho, to nawet lepiej niż w marketingu wymyślili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.04.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 no to masz sciane na granicy normy o U = 0,27 - 0,3 czyli beznadziejnie. Bedziesz zalowal tej decyzji za kilka lat. Sorrrki ale pomyliłam się mam jednak ceramikę poryzowaną, spytałam kogo trzeba Czy teraz będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts