animuss 21.11.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam, Również się dołaczę z moimi przemysleniami dotycżacymi schodów. W projekcie mam schody zabiegowe drewniane 15x18.8/25, Lepsze jednak wg mnie byłyby schody z podestem. Niestety raczej się nie mieszczą - przestrzeń na schody ma ok 180x200cm, wysokość ok 185cm. Dobrym pomysłem bedzie pójście na kompomis i zmniejszenie ilości stopni na zabiegu z 6 do 4 kosztem długości stopnia? Wydaje mi się że takie stopnie skręcające o 45 stopni powinny być już dośc wygodne, prawie jak podest, natomiast stopnie o długości ok 20cm powinny być jeszcze akceptowalne - dobrze kombinuję? Jak juz mowa o długości stopnia - dobrze rozumiem ze chodzi tu o przesunięcie w poziomie między kolejnymi stopniami a nie fizyczną długością pojedynczego stopnia? Piszę tu o różnicy wynikającej z długości noska. Proszę o projekt schodów .Długość stopnia to średnio 100 cm z lewej do prawej http://www.ekspertbudowlany.pl/images/editor/porady/projekt_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.11.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Oczywiście miałem na myśli szerokość pisząc długość stopnia, długość stopnia wychodzi ok 90cm. W projekcie domu nie ma osobnego projektu schodów, więc daję wycinek rzutu parteru z wymiarami. Po przemyśleniu stwierdzam że raczej mógłbym przeciągnąć początek schodów o 2 stopnie wgłąb korytarza - tez to powinno dać większe możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.11.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) Oczywiście miałem na myśli szerokość pisząc długość stopnia, długość stopnia wychodzi ok 90cm. W projekcie domu nie ma osobnego projektu schodów, więc daję wycinek rzutu parteru z wymiarami. Po przemyśleniu stwierdzam że raczej mógłbym przeciągnąć początek schodów o 2 stopnie wgłąb korytarza - tez to powinno dać większe możliwości. Tak to dobre wyjście dołożyć 2 stopnie ,tylko proszę sprawdzić czy jest podciąg od stropu (belka) nad głową w miejscu wchodzenia na poddasze skróci się wysokość .Wyglądało by to tak: Edytowane 22 Listopada 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 22.11.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź, i za rysunek - z tym że te 2 stopnie byłyby na dole a nie górze schodów - czyli na parterze. Miejsca jest dość, korytarz ma szerokość ponad 170cm czyli można te dwa stopnie zmieścić. W pionie powinno też być miejsce, belki jako obniżenia nie ma, sufit podwieszany wychodzi na wysokości 250cm, a tylko te 2 stopnie byłyby pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.11.2014 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź, i za rysunek - Miejsca jest dość, korytarz ma szerokość ponad 170cm czyli można te dwa stopnie zmieścić. W pionie powinno też być miejsce, belki jako obniżenia nie ma, sufit podwieszany wychodzi na wysokości 250cm, a tylko te 2 stopnie byłyby pod nim.Proszę dobrze sprawdzić czy nie będzie uderzać się głową w brzeg stropu po zmianie koncepcji podczas wchodzenia lub zbiegania . Brzeg stropu można ściąć ,obkuć pod skosem ale to trzeba konsultować z kierbudem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 23.11.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 To już wyjdzie w trakcie realizacji, czy trzeba coś zmieniać w suficie - na razie wychodzi mi że jest dość miejsca (planowana wysokość między stopniem 3, czyli tym już bez stropu nad nim, a sufitem wychodzi ponad 190cm) więc nawet przy schodzeniu powinno się spokojnie mijać. W zapasie mam jeszcze 10cm - tyle mogę ściąć sufit podwieszany. Konstrukcji stropu na pewno ruszyć nie mogę - w tym miejscu jest wymian (strop drewniany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.11.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 To już wyjdzie w trakcie realizacji, czy trzeba coś zmieniać w suficie - na razie wychodzi mi że jest dość miejsca (planowana wysokość między stopniem 3, czyli tym już bez stropu nad nim, a sufitem wychodzi ponad 190cm) więc nawet przy schodzeniu powinno się spokojnie mijać. W zapasie mam jeszcze 10cm - tyle mogę ściąć sufit podwieszany. Konstrukcji stropu na pewno ruszyć nie mogę - w tym miejscu jest wymian (strop drewniany). Stawiając miarę na brzegu stopnia mierząc do stropu. Przestrzeń nad schodami musi być dopasowana do wysokości człowieka. Żeby mieć pewność, że nawet wysokie osoby nie będą musiały się schylać wysokość nad schodami nie może być mniejsza niż 205 cm. Może zamiast pierwotnej wersji 6 stopni w spoczniku zrobić pięć (teraz wychodzą cztery) wtedy tylko jeden stopień trzeba dodać na dole . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 26.11.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Stawiając miarę na brzegu stopnia mierząc do stropu. Przestrzeń nad schodami musi być dopasowana do wysokości człowieka. Żeby mieć pewność, że nawet wysokie osoby nie będą musiały się schylać wysokość nad schodami nie może być mniejsza niż 205 cm. Może zamiast pierwotnej wersji 6 stopni w spoczniku zrobić pięć (teraz wychodzą cztery) wtedy tylko jeden stopień trzeba dodać na dole . No tak, od brzegu stopnia, znaczy trzeba liczyć z krawędzi 3 stopinia... Myślę że w takiej sytuacji zrobię ukośne ścięcie w suficie podwieszanym - wtedy spokojnie uzyskam te 205cm. Schodów bym nie modyfikował i zostawił 4 stopnie w spoczniku. Dzięki za pomoc, myślę że na razie plan jest ustalonyh, może więcej pytań bedę miał w trakcie realizacji, znaczy jak zacznę się zastanawiać nad gatunkiem drewna itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 26.11.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Witam.Byłem zmuszony do popełnienia takiego podcięcia w stropie lanym betonowym.Uratowało mi to sytuację.jest wygodnie a nie mogłem rok spać z tego powodu.http://images62.fotosik.pl/433/fb9342a3f349f2admed.jpg http://images70.fotosik.pl/401/4295d319c1c9e1afmed.jpg http://images67.fotosik.pl/403/1ea0449b6f64ff0emed.jpg http://images69.fotosik.pl/402/0640f541ba8ee2e6med.jpg http://images69.fotosik.pl/402/49e9e9a31281142amed.jpg Edytowane 26 Listopada 2014 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.11.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Dzięki za pomoc, myślę że na razie plan jest ustalonyh, może więcej pytań bedę miał w trakcie realizacji, znaczy jak zacznę się zastanawiać nad gatunkiem drewna itd.Co do drewna to odradzam bukowe, to drewno ciągle pracuje nawet sezonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 30.11.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Bo trzeba robić z buku parzonegoWtedy nie będzie "pracował" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 30.11.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Co do drewna to odradzam bukowe, to drewno ciągle pracuje nawet sezonowane. Bukowego drewna nie chcę dawać z prostego powodu - nie podoba mi się. Najbardziej wizualnie mi pasuje sosna albo inne iglaste, ale nie bardzo się nadaje na stopnie (a szkoda, bo na piętrze w korytarzu będzie podłoga z modrzewia więc by się ładnie łączyło). Z drugiej strony w obróbce drewna iglastego mam doświadczenie, a z liściastym twardym jeszcze nie pracowałem, więc myślę o konstrukcji sosnowej ze stopniami dębowymi - to taki pomysł pierwotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.11.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Bo trzeba robić z buku parzonego Wtedy nie będzie "pracował" Bardzo nierównomierna jego kurczliwość jest przyczyną wyjątkowej skłonności do pęknięć. Bukowego drewna nie chcę dawać z prostego powodu - nie podoba mi się. Najbardziej wizualnie mi pasuje sosna albo inne iglaste, ale nie bardzo się nadaje na stopnie (a szkoda, bo na piętrze w korytarzu będzie podłoga z modrzewia więc by się ładnie łączyło). Z drugiej strony w obróbce drewna iglastego mam doświadczenie, a z liściastym twardym jeszcze nie pracowałem, więc myślę o konstrukcji sosnowej ze stopniami dębowymi - to taki pomysł pierwotny.Mieszanie gatunków liść/igła może powodować naprężenia, nierówną pracę. Jesion ciemny jest twardy wytrzymały na stopnice twardszy nawet od dębu,a jasny bardziej miękki na podstopnice i policzki. Edytowane 30 Listopada 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 01.12.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Kolego,jesteś nad wyraz przezornyOn nie będzie mieszał gatunków drewna przy klejeniu,co może doprowadzić do tego co opisałeśtylko będą to inne elementy,a to zasadnicza różnicaNic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować policzki/wangi iglaste,a stopnie liściasteNaprężenia w postaci efektów ubocznych tu nie mogą wystąpić i nie wystąpią Co do buku,to już napisałemPo to stosuje się jego parzenie,aby wyeliminować zacytowane przez Ciebie pęknięcia i kurczliwośćTo tyle w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Kolego,jesteś nad wyraz przezorny On nie będzie mieszał gatunków drewna przy klejeniu,co może doprowadzić do tego co opisałeś tylko będą to inne elementy,a to zasadnicza różnica Nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować policzki/wangi iglaste,a stopnie liściaste Naprężenia w postaci efektów ubocznych tu nie mogą wystąpić i nie wystąpią Co do buku,to już napisałem Po to stosuje się jego parzenie,aby wyeliminować zacytowane przez Ciebie pęknięcia i kurczliwość To tyle w tym temacie Nie warto pakować sosny do nowych dębowych trepów,sosna (słoje, kolor) wygląda całkiem inaczej niż dąb,efekt może być ciekawy,albo tragiczny. Wolałbym zastosować oklejenie wangi sosnowej cienkim obłogiem ,lub okleiną z dębu. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 01.12.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 O,teraz mówisz do rzeczy:yes:Na materiale zaoszczędzi parę złotych,a efekt będzie tak jak napisałeś opłakany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 03.06.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Odświeżę nieco wątek, bo tyle postów napisane o schodach, a jakoś nikt nie raczył zauważyć bardzo istotnej (o ile nie naistotniejszej) kwestii, a mianowicie LICZBY STOPNI w jednym biegu!Toż logicznym jest, że mając do pokonania 2x8 trepów o wysokości 18cm. mniej się człowiek umęczy, niżby miał pokonać 2x12 trepów o wysokości 15cm. Różnica wynosi 50%, a stan zmęczenia oceniam o 30% na korzyść schodów wyższych, ale o mniejszej liczbie stopni.Napiszcie może, ile stopni macie w jednym biegu? Wg mnie górna granica, która nie powoduje zmęczenia, to 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 08.07.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Witam Podepnę się do tematu. Moja wnęka na schody ma 260cm długości na 200 szerokości od ściany do ściany. Jakie schody polecacie? Będą po nich biegały dzieci oraz będą wnoszone różne przedmioty. Chodzi mi o radę dotyczącą ilości i wymiarów stopni , biegów itp. nie o rodzaj drewna z jakiego będą zrobione Proszę o porady i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 12.07.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 portaga - max liczba schodów w jednym biegu to 17 schodów (schody proste). Ja mam 8 schodów, spocznik i 8 schodów. Figusiol - planujsz schody drewniane czy betonowe. Przy długośc 260 cm nie zmieszczą się schody ze spocznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 13.07.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Planuję drewniane. Czemu ze spocznikiem nie da rady? Moge wydluzyc klatke do 270cm max. Ile by musialo byc zeby spocznik zrobic? A jak nie ze spocznikiem to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts