Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie wszystkich "Forowiczow"! Jestem poraz pierwszy na forum i nie znam jeszcze wszystkich poruszanych tematow odnosnie budowy domow z bali. Dlatego z gory przepraszam, jesli pytam o informacje zawarte do tej pory na forum. Postaram sie jak najszybciej przestudiowac wszystkie 37 stron:)

Od dluzszego czasu przegladam strony internetowe dotyczace domkow z bali, gdyz w niedalekiej (mam nadzieje) przyszlosci, wraz z mezem bede chciala zainwestowac w postawienie wlasnie takiego domku. Targaja jednak nami pewne watpliwosi i pytania, na ktore mam nadzieje, ktos udzieli nam odpowiedzi:)

Mianowicie:

1. Jakie sa naistotniejsze wady i zalety domkow z bali?

2. W jaki sposob sa ogrzewane? Czy tylko poprzez kominek, czy rowniez przez C.O? Gdzie znajduje sie miejsce na piec C.O jesli nie ma w takich domkach podpiwniczen?

3. Czy i w jaki sposob domy z bali sa impregnowane, by nie nasiakaly wilgocia i zapachami? (Chodzi mi głownie o zewnetrzne sciany, kuchanie i lazienke.)

4. Czy domy z bali trzymaja cieplo?

5. Czy jest jakas zaleznosc między grubosci bala, z jakiego ma byc zbudowany dom, a trwaloscia, wytrzymaloscia czy zywotnoscia domu?

6. Czy ma ktos informacje a propos tego, w jaki sposob po kilkunastu, kilkudzisieciu latach od postawienia domu zadbac o estetyczny wyglad scian? Mam swiadomosc tego, ze dom z biegiem lat traci wyglad - co wtedy zrobic?

To by bylo wszystko (jak narazie) :)

Pozdrawiam, Aga [/b]

https://forum.murator.pl/topic/76014-nowicjusz-prosi-o-rady/