Mato 11.12.2008 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Potrzebuje pilnie informacji : - jak wykonaliście wentylacje w swojej drewnianej podbitce ? Mój gościu od elewacji ma wstręt do drewnianych okien i podbitki i usilnie próbuje mnie przekonać na pcv . Więc teraz jest zestaw pytań ... Jeśli kryjecie dach dachówką ceramiczną, to wentylacja podbitki praktycznie nie jest potrzebna! Wiadomo, że poszczególne deski nie przylegają do siebie idealnie (co do milimetra), a wietrzenie odbywa się poprzez szczeliny w zamkach dachówek. Tak nam powiedzieli budowlańcy i kierownik budowy. Co innego kiedy jest blacha... wtedy trzeba coś kombinować z wietrzeniem - może metalowe kratki w kolorze podbitki co kilka metrów? Od dzisiaj mamy gaz ( po dłuuugiej przepychance ) hurra !Znamy ten temat, znamy My mamy inny problem - od września czyli od czasu gdy podpisaliśmy umowę nie dostaliśmy rachunku za gaz! Dzwoniłem nawet w tej sprawie do gazowni i faktycznie Pani się dziwiła dlaczego jeszcze nie wystawili... Może o nas zapomną? Nie byłoby to głupie! Mamy też inny mały zgryz (Was też to czeka) - od stycznia 2009 roku wchodzi obowiązek posiadania "świadectwa energetycznego" dla każdego budynku w obrocie - koszt bagatelka około 1000 złotych! Inaczej nie będzie można oddać budynku do eksploatacji! Na razie w wydziale nadzoru budowlanego "nie mają jeszcze wytycznych" ale z ustawy prawo budowlane tak wynika!!! Problematyczne z początku będzie znalezienie kogoś z certyfikatem do udzielania tych świadectw, bo pierwsze szkolenia (studia podyplomowe) dopiero trwają! Może zdążymy złożyć papiery do sylwestra? Wtedy załapiemy się na stary stan prawny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 11.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja muszę mieć wentylacje bo mam papę, chyba rzeczywiście inaczej jest w przypadku pokrycia dachu folią. Ale teraz mam nowy zgryz, właśnie wróciłam z budowy gdzie przez 2 godziny korygowałam z glazurnikiem projekt łazienek. Na koniec powiedział mi, że nie wie kiedy do mnie wejdzie bo idzie po świętach na operacje przepukliny. Totalnie mnie załamał Miał zacząć początek grudnia, czekałam na niego od września... Mogłam już w listopadzie zacząć prace z innym glazurnikiem a teraz jestem w czar .... Tak więc o świadectwie na razie nie myślę , najwyżej będę mieszkać nielegalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 12.12.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Co do rachunku za gaz to my też nie dostaliśmy a umowę podpisaliśmy w lipcu. Pani z obsługi klienta powiedział, ze pierwszy rachunek będzie za okres 6 m-cy i przyjdzie w styczniu. Na moje pytanie a co ze zmianą taryfy, czy ktoś na 30 października zrobił nam odczyt to cisza w słuchawce, ciekawe czy wam zrobili? Możecie zgłosić stan licznika do biura obsługi klient i poprosić, żeby wystawili rachunek bo jak dostaniecie za kilka miesięcy to trzymajcie się za kieszeń. Fajnie tam u Was ale u mnie też już robi się fajnie powolutku wykańczamy i w styczniu się wprowadzimy. Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 12.12.2008 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ale teraz mam nowy zgryz, właśnie wróciłam z budowy gdzie przez 2 godziny korygowałam z glazurnikiem projekt łazienek. Na koniec powiedział mi, że nie wie kiedy do mnie wejdzie bo idzie po świętach na operacje przepukliny. Totalnie mnie załamał Miał zacząć początek grudnia, czekałam na niego od września... Mogłam już w listopadzie zacząć prace z innym glazurnikiem a teraz jestem w czar .... Jakbym widział własne perypetie ze schodami i podłogami! Ale głowa do góry - czas leczy rany Dziś mieli dokończyć listwy podłogowe i zamontować drzwi nad garażem... od października czekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 12.12.2008 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Co do rachunku za gaz to my też nie dostaliśmy a umowę podpisaliśmy w lipcu. Pani z obsługi klienta powiedział, ze pierwszy rachunek będzie za okres 6 m-cy i przyjdzie w styczniu. Na moje pytanie a co ze zmianą taryfy, czy ktoś na 30 października zrobił nam odczyt to cisza w słuchawce, ciekawe czy wam zrobili? Możecie zgłosić stan licznika do biura obsługi klient i poprosić, żeby wystawili rachunek bo jak dostaniecie za kilka miesięcy to trzymajcie się za kieszeń. Fajnie tam u Was ale u mnie też już robi się fajnie powolutku wykańczamy i w styczniu się wprowadzimy. Już zadzwoniłem i podałem stan licznika. Co to za zmiana taryfy??? Nikt nam nic nie mówił! Rewelacja po prostu... Trzymam kciuki za udaną i bezproblemową przeprowadzkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 12.12.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Odnośnie gazu (niby jestem na bieżąco w temacie ...) Mi Pani przy podpisywaniu umowy powiedziała tylko, że zgodnie z deklarowaną ilością poboru gazu znajdujemy się w taryfie W3. Jeśli zużycie będzie mniejsze to przejdziemy na inną taryfę. w mojej umowie jest to zapisane w pkt 5. :Zmiana grupy taryfowej następuje nie częściej niż raz na 12 miesięcy, chyba, że taryfa stanowi inaczej. Jeżeli zostanie stwierdzone zużycie paliwa gazowego , która daje podstawę do zakwalifikowania odbiorcy do innej grupy taryfowej. ale w ogólnych warunkach umowy przeczytałam teraz jeszcze to:jeżeli w wyniku wnoszenia opłat na podstawie prognozowanego zużycia paliwa powstanie na koniec okresu rozliczeniowego nadpłata lub niedopłata wówczas zasady zwrotu lub uzupełnienia płatności określa taryfa. Czyli wynikałoby, że jest możliwa zmiana taryfy na koniec roku i możliwość zwrotu lub dopłaty w stosunku do tego co deklarowaliśmy zużyć (wnioskek o wydanie warunków przyłącza gazowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 15.12.2008 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Nam nasz instalator polecał drugą taryfę - podobno trzecia opłaca się powyżej 2700 m3 na rok, a tyle jest trudno zużyć! Chyba opłata stała w trzeciej taryfie jest sporo wyższa niż w drugiej? Jeśli chodzi o zwrot to nie łudź się w naszym pięknym Kraju nikt NIC nie zwraca - na pewno na 6 stronie jest ustęp a27 do paragrafu 45 który podaje przyczyny niezwracania Ja jestem świeżo po pierwszym (oczywiście nieudanym) podejściu do nadzoru budowlanego - czy ma Pan jeszcze protokół...?, wniosek...?, formularz...?, potwierdzenie...? W środę kolejne starcie - biorę dwie laski dynamitu, tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 16.12.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 może być i tak jak mówisz ... podejrzewam, że u nas zużycie gazu będzie spore bo lubimy ciepełko. w bloku też zawsze mieliśmy spore dopłaty do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 16.12.2008 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Dostaliśmy pierwszy rachunek za gaz - za dwa i pół miesiąca 577 zł, z tym, że przez pierwsze półtora miesiąca temperatura była 17 stopni... Trochę więcej niż myślałem i planowałem, ale łudzę się, że to wszystko przez nie do końca jeszcze suchy dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlasta 16.12.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ja w sprawie konkursu optuje za lewizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 17.12.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 tu chodzi o zmianę stawek taryfowych związanych z podwyżką gazu od 1 listopada 2008 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 18.12.2008 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ja w sprawie konkursu optuje za lewizną I mamy zwycięzcę! Obiecana nagroda (nie na ucho, a co tam): Krzyknąłem "ach zły losie, czemuś sprawił, że w Zimbabwe jest galopująca inflacja", albo coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 18.12.2008 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 tu chodzi o zmianę stawek taryfowych związanych z podwyżką gazu od 1 listopada 2008 roku Poinformowali nas łaskawie o zmianie stawek od początku listopada w połowie grudnia. Klasyka! Dostaliście już rachunek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 19.12.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Nie nam przyślą w styczniu za 6 m-cy. Już odpuściłam ale sprawdzę sobie jak rozliczyli nam taryfę. Mam pytanie jak jest z odbiorem ja słyszałam że jest duża kara za zamieszkanie bez odbioru, co trzeba załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 19.12.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ups co trzeba załatwić jest w dzienniku już sobie doczytam Pozdrawiam IzaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 19.12.2008 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam pytanie jak jest z odbiorem ja słyszałam że jest duża kara za zamieszkanie bez odbioru Podobno 10 patyków! Ale ponoć nie ma teraz samoczynnych kontroli - tylko na donosy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 25.12.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Dziękujemy za życzenia świąteczne. Wam także życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt . W Nowym Roku oby się Wam dobrze mieszkało, miło urządzało dom i ogród i żeby listonosz przynosił tylko niskie rachunki. Aneta z Rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 01.01.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 http://images33.fotosik.pl/431/604ff59cf5fa4f79med.jpg WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO życzy Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telmunia 28.01.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witaj Mato!!! Mam prośbę czy mógłbyś wrzucić do dziennika parę fotek z opuszczonymi roletami zewnętrznymi (najlepiej robione w ciągu dnia i od frontu Wiem wiem za dużo wymagam... ale właśnie wybieramy kolory rolet i elewacji, a Wy macie kość słoniową... Będziemy wdzięczni.... I jeszcze jedno: czy nie wkurza Was kształt drzwi w łazience w części nad garażem??? Nam też wyszedł taki "dziwoląg" od garderoby i zastanawiamy się czy czegoś jeszcze nie pokombinować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 28.01.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Zdjęcia postaram się zrobic jutro rano, bo to jedyny czas kiedy widzę dom "za jasnego" - jeśli oczywiście pogoda pozwoli!!! Po pracy (wieczorem) postaram się je wrzucic. Jeśli chodzi o drzwi nad garażem to zupełnie mi nie przeszkadzają (kształt), denerwuje tylko troszkę niewygodne otwieranie, ale niestety nie można ich zrobic odwrotnie, bo otwierałyby się na skosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts