Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Magdy i Tomka

Mato

Recommended Posts

Dzięki za pochwały! Ostatnio sąsiedzi faktycznie idą jak burza - jeden się właśnie wprowadza (ehhhh kiedy to będzie) drugi wykańcza środek - tynki wewnętrzne, instalacje, kolejny zaczyna murować poddasze - jest więc presja !!! :lol:

My zajmujemy się kredytem (mówi Wam to coś? ), ale nie odpuszczamy - poddasze końcem sierpnia lub początkiem września!

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witaj Mato,

Ładnie zaczyna się prezentować Wasz Faworyt

Jak dobrze pamiętam robiliście strop żelbetowy (nie teriwa) mając więc na uwadze wysokości stropów, to przy żelbetowym (kilkanaście cm niższy od teriwy)nawet wskazane jest podniesienie ścianki kolankowej aby zachować proporcje domu. Dobrze kombinuję??

dużo słońca życzę

pozdrawiam

Małgosia

Jak dobrze pamiętam robiliście strop żelbetowy (nie teriwa) mając więc na uwadze wysokości stropów, to przy żelbetowym (kilkanaście cm niższy od teriwy)nawet wskazane jest podniesienie ścianki kolankowej aby zachować proporcje domu. Dobrze kombinuję??

Dokładnie! Choć i tak w sumie ścianka kolankowa wyjdzie kilkanaście cm wyżej niż projektowana. Teraz gryziemy się z myślą ile "wysuwać" zwisy dachu - czy 100 cm wystarczy czy może zdecydować się na 120 cm - obawiamy się że to może być za dużo i będzie brzydko wglądać?

Myślę, że wydłużenie o 120 cm to trochę sporo. Jednak sami musicie przemyśleć i podjąć decyzję. Na pewno wydłużenie dachu częściowo zakamufluje różncę, sęk w tym żeby nie "przedobrzyć"

My równiez planujemy Faworyta z żelbetowym więc będziemy musieli trochę podnieść siankę kolanową. Czy za tym pójdzie wydłużenie okapu - jeszcze nie wiem... Jak widać na FORUM FAWORYTA - temat rzeka...

pozdrowienia cieplutkie

P.S. chyba już nie narzekacie na brak słoneczka??? :)

Na brak słoneczka nie narzekamy :D

Rzeczywiście przedłużenie okapu o 120 cm to nawet zdecydowanie za dużo - ekipa ustawiła nam tak na kilka minut krokwie i dom wyglądał jak w za dużej sukience. Zdecydowaliśmy się o przedłużenie okapów do 90 cm, do tego należy jeszcze doliczyć obróbkę blacharską i rynnę tak więc razem wychodzi około 100 cm.

Również cieplutko pozdrawiamy :D

• 1 month później...

Witaj Mato,

Aż Ci zazdroszczę, że masz juz koniec tzn dachówke. Nasza ekipa nas wystawiła i mamy przestuj budowlany ale prawdopodobnie w przyszłym tygodniu wejdą dekarze i ekipa od tynków wew. My okien tez nie mamy a prąd zdecydowalismy się rozłożyć i właśnie elektryk kończy swoją prace.

pozdrawiam

Beata

My okien tez nie mamy a prąd zdecydowalismy się rozłożyć i właśnie elektryk kończy swoją prace.

Coraz bardziej zastanawiamy się nad zrobieniem instalacji elektrycznej w zimie - jeśli można wiedzieć to ile wyszła Was instalacja (może napiszcie na priv). Czy pomyśleliście od razu o oświetleniu zewnętrznym, lampach ogrodowych, czy choćby sterowaniu bramą ogrodzenia i videodomofonem? ostatnio wymyśliłem sobie nawet wyprowadzenie kabla od głośników na taras i zamontowaniu kilku głośniczków... ale jak to to zniesie zimę?

Pozdrawiamy!

:D :D :D

GRATULACJE!!!

Czekamy na zdjęcia. Fajnie, że jesteś zadowolony z ekipy.

Powodzenia!

Serdecznie dziękujemy - ekipa jest na prawdę godna polecenia. Wysyłam Wam na priv telefon do szefa ekipy - i od razu ostrzegam - ekipa jest po prostu rozchwytywana :D

Napiszcie kiedy Wy zaczynacie budowę?

Zdjęcia będą może w środę, czyli jutro!

Pozdrawiamy!

• 2 weeks później...
Witam,

Zgodnie z obietnicą przesyłam najbardziej aktualne zdjęcie. Jutro zrobie fotki od środka.

pozdrawiam

Beata

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/953b979ef5e51f33.html

Cześć! Beata widzę, że budujecie fawotyta 2. My z mężem jesteśmy zainteresowani tym projektem.

Czy jeśli nie znajdziemy niczego bliżej, moglibyśmy umówić się z Tobą i wpaść na budowę?

Czy możesz napisać ile wykosztował was stan surowy otwarty?

Stan surowy kosztował około 180 tyś (oczywiście nie licząc ceny działki). Ta kwota zawiera przyłącza wody i prądu - gazu jeszcze dłuuuuuugo nie będziemy mieli. Kanalizacja też osobno... Wliczyłem też cenę zakupu i rozplantowania ziemi dookoła domu.

Cześć! Beata widzę, że budujecie fawotyta 2. My z mężem jesteśmy zainteresowani tym projektem.

Czy jeśli nie znajdziemy niczego bliżej, moglibyśmy umówić się z Tobą i wpaść na budowę?

KIR napisałeś wiadomość do BetyT na naszym forum - z tego co wiem BetyT nie ma swojego dziennika - ma za to album zdjęć na Fotosiku. Pozwoliłem sobie przesłać Beacie treść Waszego wpisu na Priv.

Pozdrawiam

Witam śledzę juz waszą budowę od dawna i skladam wielkie gratulację, ale przy okazji mam prośbe czy istnieje możliwoś kontaktu z osobami ktore budują aby zobaczyć wasze dzieła prosze o trochę serca i mozliwość kontaktu [email protected]. Pozdrawiam. :D :D :D

Dziękujemy bardzo za gratulacje :oops:

Jeśli chodzi o zobaczenie naszego dzieła to nie ma sprawy - wysyłam Ci wiadomość na maila :D Choć z Wielkopolski do nas kaaaaaaaawałek jest...

• 3 weeks później...

Witam wszystkich "budowniczych" Faworyta, to wyjatkowy dom, przynajmniej dla mnie- dlatego mam ogromną chęć zobaczenia go w rzeczywistości. Czekamy obecnie na warunki zabudowy -mam nadzieje że juz niedługo i prawdopodobnie będą one korzystne dla Faworyta. Zastanawiamy sie nad wersja o 1 metr węższą. Mam nadzieję, że jeżeli uda nam się zobaczyć dom Mato to będzie to ostateczne przypieczętowanie decyzji i dyskusje na ten temat w domu sie skończą.

Dlatego prośba do Ciebie Mato o pokazanie nam swojego domu, proszę o ewentualny kontakt [email protected]. Z góry dziękuję.