Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Magdy i Tomka

Mato

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratuluję skończonej elektryki i zazdroszczę :wink: , bo my zaczynamy po Nowym Roku.

Mamy ogromny dylemat, gdyż nie wiemy czy zdecydować się na firmę, czy może mąż zrobi sam.

Powiedz proszę, czy u Ciebie robiła firma i ile zapłaciłeś. Z tego co wyczytałam wcześniej, to miałeś wszystko dokładnie przemyślane, więc jeśli możesz podziel się swoimi spostrzeżeniami i ewentualnymi uwagami.

Pozdrawiam

Gratuluję tempa i efektów budowy. Domek jest b. ładny juz w stanie surowym, a wykończony będzie na pewno wygladał jeszcze ładniej. Ja z żoną jesteśmy na etapie poszukiwania projektu. Faworyt bardzo nam się podoba (szczególnie jeśli chodzi o rozmieszczenie pomiesczeń i jego funkcjonalność). Poza tym pasuje na naszą działkę. Bierzemy pod uwagę projekt z dwoma garażami - Faworyt II i Jupitera II. Nie ukrywam, że mamy dylemat, który projekt wybrać , a czas nagli (główny problem to wysokość ścianki kolankowej). Dlatego mam prośbę, czy nie moglibyśmy zobaczyć Waszego domku w realu. Zależy nam na tym, bo jesteśmy od Was dosyć blisko, tzn. z Niska, obok Stalowej Woli. Podaję e-mail: [email protected] i proszę o jakiś kontakt (nie zajmiemy Wam dużo czasu).

Pozdrawiam.

Artur

Gratuluję skończonej elektryki i zazdroszczę :wink: , bo my zaczynamy po Nowym Roku.

Mamy ogromny dylemat, gdyż nie wiemy czy zdecydować się na firmę, czy może mąż zrobi sam.

Powiedz proszę, czy u Ciebie robiła firma i ile zapłaciłeś. Z tego co wyczytałam wcześniej, to miałeś wszystko dokładnie przemyślane, więc jeśli możesz podziel się swoimi spostrzeżeniami i ewentualnymi uwagami.

Dzięki za gratulacje, ale na to jeszcze zdecydowanie za wcześnie!

Jeśli chodzi o elektrykę to całkowity koszt robocizny z materiałami i skrzynką z wyposażeniem wyniósł nas 8000 zł. Wiem że inni forumowicze znaleźli tańszych wykonawców, ale nasza instalacja to istny matrix ;] ilość kabli zbiegających się przy rozdzielni przyprawia o zawrót głowy. Pomyśleliśmy o wielu obwodach dla bezpieczeństwa - np. piec centralnego ogrzewania ma swój obwód, pralka i suszarka też, wanna z hydromasażem swój (jeśli taka będzie). Wiadomo, że gniazdka i lampy są na osobnych obwodach. Wyprowadziliśmy wiele gniazdek i lamp na zewnątrz. Mamy też antenę na tarasie. Trzeba pamiętać o kablach wielożyłowych do domofonu, a musicie wiedzieć, że kabel do domofonu różni się od kabla do wideodomofonu (więcej żył). Kolejnym pomysłem było wyprowadzenie wideodomofonu zarówno na dolnym jak i górnym korytarzu.

Wyprowadziłem też gniazdko i antenę w kuchni - praktycznie pod sufitem, obok drzwi z korytarza, może kiedyś zawiśnie tam mały telewizorek? Oczywiście każdy pokój ma doprowadzoną antenę i "skrętkę" internetową, a cały ten bajzel zbiega się na strychu na kominie. Pamiętajcie wyprowadzeniu światła i gniazdka na strychu - obsłużą wzmacniacz antenowy, centralkę alarmu, rooter itp. Każde pomieszczenie ma wyprowadzony kabel do czujnika alarmu w takim miejscu, ale dało się go skierować na okno. I na koniec pamiętajcie o kablach wielożyłowych do czujnika pogodowego do pieca c.o. na zewnątrz budynku (północna strona 1,5 m nad gruntem). Wyprowadzliśmy też kabel do sterownika na korytarzu - miejsce musi być neutralne - nie nad grzejnikiem czy koło kominka, bo czujnik będzie kłamał. Oba te kable zbiegają się w kotłowni.

A! i byłbym zapomniał - pamiętajcie o kablach do wentylatorów w łazienkach - mogą być włączane razem ze światłem, osobno, lub np automatycznie przy wzroście wilgotności (higostat).

Pozdrowienia i kto pyta nie błądzi!!! ;]

Obejrzałam projekt Waszej kuchni.Bardzo ładna kuchnia :lol: ale..myslę,że bez sprzętów za droga.Nasza kuchnia(mój dziennik) z zaokrąglonymi szafkami narożnymi,częściowo przeszklona,jede rząd samozamykaczy-szuflad+stół, drobne dodatki została wyceniona na 11 tyś.

Faktem jest,że meble zamawiałam jeszcze w kwietniu ubiegłego roku.Wpłaciłam niewielka zaliczkę,co gwarantuje mi ustaloną cenę.

Poza tym fronty są z mdf,w naturalnej okleinie,patynowane(tak to się chyba zwie?)

Fronty mają taki wzór

http://images26.fotosik.pl/138/b53788e61beb45c0m.jpg

http://images32.fotosik.pl/101/7e1323c9dedc10ecm.jpg

Mam już zakupiny cały sprzęt i razem kuchnia wyniesie nas ok.19,5 tyś ,lodówkę mamy z mieszkania(będzie w spiżarni).

Sprzęt Bosh,Teka ,Amica.

Pozdrawiam Bogusia

Obejrzałam projekt Waszej kuchni.Bardzo ładna kuchnia :lol: ale..myslę,że bez sprzętów za droga.Nasza kuchnia(mój dziennik) z zaokrąglonymi szafkami narożnymi,częściowo przeszklona,jede rząd samozamykaczy-szuflad+stół, drobne dodatki została wyceniona na 11 tyś.

Faktem jest,że meble zamawiałam jeszcze w kwietniu ubiegłego roku.Wpłaciłam niewielka zaliczkę,co gwarantuje mi ustaloną cenę.

Poza tym fronty są z mdf,w naturalnej okleinie,patynowane(tak to się chyba zwie?)

Mam już zakupiony cały sprzęt i razem kuchnia wyniesie nas ok.19,5 tyś ,lodówkę mamy z mieszkania(będzie w spiżarni).

Sprzęt Bosh,Teka ,Amica.

Dzięki za szybką odpowiedź - tak przypuszczałem, że "nasza" cena jest za wysoka - mam podły plan przedstawienia tego projektu innym firmom do wyceny :evil: Muszę się poważnie zastanowić nad opcją mdf,w naturalnej okleinie!

No jasne że są duże-ja miałam peirwszą wycenę z kieleckiego DEK-a i kuchnia u7 nich-identyczna,kosztowałaby 16tys :-?

To przecież masakra jakaś jest! rozumiem 20-30% jak z wszystkim na rynku, ale 100% ??? W następnym tygodniu ruszam do innych firm - dostałem od znajomych kilka namiarów - ma być taniej KURDE

Serdeczne dzięki dla Art-B za miłą wizytę i przede wszystkim za "suwenirę zapomnienia" :lol: A'propos tej wizyty, nie wiem jak to się stało, ale zapomniałem wzmiankować o straszliwie istotnej sprawie - jakiś kilometr od nas, w tej samej miejscowości "cicha pęk" wyrósł sobie faworyt... wersja z podwójnym garażem, odbicie lustrzane!!! Świat jest mały... Pozdrowienia dla budowniczych - może kiedyś odezwą się na forum?

• 2 weeks później...

Super szybkie tempo. Gratulacje. Jesteśmy pełni podziwu.

A co do kuchni trzymam kciuki, żeby udało Wam się znaleźć przyzwoitą ofertę.

My na razie zatrzymaliśmy się an etapie stropu i może uda nam się ruszyć dalej w kwietniu.

Ale bardzo miło ogląda się postępy z Waszej budowy.

Czekamy na kolejne wpisy.

Pozdrawiamy i życzymy znalezienia jak najlepszych ofert.

A co do kuchni trzymam kciuki, żeby udało Wam się znaleźć przyzwoitą ofertę.

Dziś zostawiliśmy projekt w kolejnej firmie - mam przeczucie, że jeśli gdzieś ma być taniej to właśnie TAM!!! To mała firma rodzinna w Łańcucie, a więc nastawiona na zupełnie inny rynek niż w Rzeszowie - zobaczymy!

Pięknie wygląda teraz Faworyt.

Mam pytanie: Ile zapłaciliście za okna?

Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź.

Dzięki za miłe słowo :D Okna były dość drogie niestety - 22000 brutto plus parapety 1600 brutto. Okna są 6cio komorowe, z tak zwaną ciepłą ramką (w kolorze okien), rdzeń okien jest barwiony, okucia Hoppe. Przed nami jeszcze rolety - około 9000 zł... w tej cenie jest tylko jedna elektryczna (taras) reszta na paski - cholernie droga zabawa!

Pozdrawiam!

Mato, WOW!!! :o

Kurcze!!! - dawno tu do Was nie zaglądałam bo byłam pewna, że (zresztą tak, jak pisałeś) dacie sobie na zimę chwilę wytchnienia!! A tu proszę: stryszek, instalacje, okna, parapety... przeprowadzka za pasem :), ale się zaskoczyłam!

(pozytywnie oczywiście)

Gratuluję Wam szczerze no i teraz będę częściej zaglądać, bo jak tak dalej pójdzie to nie nadążę czytać :)

Okna wyglądają bardzo ładnie i rzeczywiście kolor idealnie dobrany do drzwi.

Rewelka, ależ Wam zazdoszcze :). My dopiero na wiosne ustawiamy się na starcie.

Oczywiście nie obędzie się bez pytań.

Czy okna są drewniane i jeśli możesz to napisz jaki to kolor i której firmie zaufałeś? A rolety? Napisz coś więcej jaki system i firma? Czy zakładasz też na oknach łukowych na górze?

Pozdrawiamy serdecznie i powodzenia!!!!

P.S. wielkie dzieki za opisy i dzielenie się uwagami, których nie oszczędzasz, są one bardzo cenne dla nas rozpoczynających.

Oczywiście nie obędzie się bez pytań.

Czy okna są drewniane i jeśli możesz to napisz jaki to kolor i której firmie zaufałeś? A rolety? Napisz coś więcej jaki system i firma? Czy zakładasz też na oknach łukowych na górze?

Okna są z PCV!!! a wyglądają jak drewniane nieprawdaż? 8) wyprodukowała je firma Okno Knipping w Rzeszowa http://www.knipping.pl kolor to orzech dwustronny, okna mają tzw. ciepłą ramkę i barwiony na brązowo rdzeń. Rolety będą montować w środę i chyba czwartek (nie wiem czy zdążą). Rolety będą w systemie integro, zamówiliśmy je w tej samej firmie co okna - tak chyba jest najlepiej (nie ma "a panie, ale ktoś źle założył okna tera nie da się założyć rolet"). Rolety będą tylko na dole - na górze chyba byłoby bardzo trudno wymyślić sposób ich montażu... Przypominam, że od razu przy odlewaniu nadproży okien myśleliśmy o systemie integro czyli cofnęliśmy nadproża o 7cm, teraz trzeba będzie wkleić tam 4cm styroduru dla ocieplenia i dopiero na to przychodzą skrzynki rolet. Prowadnice będą również w kolorze okien, a rolety w kolorze kości słoniowej.

Oczywiście nieomieszkam wrzucić relacji z montażu :D

Pozdrawiam!

Dołączam się wszystkich "ochów i achów" i pytania odnośnie okien ?

I jeszcze interesuje mnie jaka to dachówka i kolor i jaki kolor podbitki planujecie ?

Dzięki za ochy i achy :oops:

Dachówka to E32 z Koramica, kolor czerwona angoba. Podbitka chyba w kolorze okien, czyli orzech - szczerze mówiąc jeszcze nie ustaliliśmy...

Jak prace u Was?