anwas 04.02.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 My w grudniu zamknęliśmy budowę do marca. Teraz wybieramy dachówkę, skłaniamy się do miedzianej angoby z ruppceramiki. Nie wiem tylko czy rynnę w tym samym kolorze czy odciąć brązem. Oglądam różne zdjęcia i sama nie wiem co mi się bardziej podoba ostatnio mam problemy z podejmowaniem decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 04.02.2008 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 My w grudniu zamknęliśmy budowę do marca. Teraz wybieramy dachówkę, skłaniamy się do miedzianej angoby z ruppceramiki. Nie wiem tylko czy rynnę w tym samym kolorze czy odciąć brązem. Oglądam różne zdjęcia i sama nie wiem co mi się bardziej podoba ostatnio mam problemy z podejmowaniem decyzji. Bardzo ładna ta dachówka z Ruppceramiki! Myślę, że zarówno miedziane jak i brązowe rynny będą dobrze wyglądać - zwłaszcza, że te dachówki w kolorze miedzianym wyglądają tak naprawdę jak czerwone naturalne My stoimy przed wielkim dylematem - jaki kolor elewacji wybrać... najgorsze jest to, że te próbniki w sklepach mają wielkość paznokcia u małego palca od nogi i NIC nie da się dokładnie powiedzieć o kolorze... chyba zdecyduję się kupić po pół litra 5 kolorów i zrobię sobie paletę na ścianie (mam nadzieję, że da się kupić pół litra...) Jeśli chodzi o podejmowanie decyzji to my na razie idziemy za ciosem, ale coraz więcej wyborów przed nami i już czasem po prostu nie mam siły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 21.02.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witaj Mato Na początku bardzo chciałam Ci podziękować za pomoc przy elektryce. Przeczytałam od razu, ale jakoś brakło mi czasu na odpisanie przepraszam. Bardzo lubię czytać Twój dziennik, lecz chciałam zgłosić małą reklamacyjkę . Otóż od 6 października nie widzę żadnych zdjęć . Nie wiem dlaczego , być może to wina mojego komputera, tylko, że wcześniej było wszystko w porządku. Pozdrawiam.Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 21.02.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 chciałam zgłosić małą reklamacyjkę . Otóż od 6 października nie widzę żadnych zdjęć . Nie wiem dlaczego , być może to wina mojego komputera, tylko, że wcześniej było wszystko w porządku. Chyba faktycznie coś u Ciebie jest nie tak z kompem - może masz zablokowane okienka z Fotosik.pl na którym mamy wszystkie nasze zdjęcia? U innych chyba jest w porządku (nikt nie zgłaszał reklamacji ) a ja wchodzę na nasze forum z kilku komputerów i jest ok! Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 21.02.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dziwi mnie tylko to, że wszystkie wcześniejsze zdjęcia cały czas widzę, to które wkleiłeś na forum faworyta z piecykiem też, a wszystkie wklejone od 6 października nie Muszę jakiegoś fachowca od komputerów zaprosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbach 23.02.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witam Was serdecznie! melduję poslusznie że Dziennik obejrzałam i jestem pelna podziwu Gratuluje!!! Ale mam oczywiście pytanko chodzi o komin! ja mam w projekcie schiedla, ale zauwazyłam u Was Zappel ( faktycznie podobny ) wchodzilam na ich stronke, ale napisane jest, ze nie obsługuja klientów detalicznych Powiedzcie prosze jak zamawialiście ten komin Ja buduje w dolnoślaskim koło Lubina Może niedługo tez założe dziennik Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 23.02.2008 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 mam oczywiście pytanko chodzi o komin! ja mam w projekcie schiedla, ale zauwazyłam u Was Zappel ( faktycznie podobny ) wchodzilam na ich stronke, ale napisane jest, ze nie obsługuja klientów detalicznych Powiedzcie prosze jak zamawialiście ten komin Komin zamówiliśmy w PSB - myślę, że będą go oferowali w większości składów budowlanych, poza tym możesz wybrać również inne podobne systemy - najbliżej Ciebie są chyba Zakłady Ceramiczne Bolesławiec http://www.kominyboleslawiec.pl/site.php?tpl=systemy_pl wszystkie te systemy są po protu tanią (nie znaczy gorszą) kopią Schiedla. Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbach 23.02.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Dzieki za błyskawiczna odpowiedź Jestem całkowita nowicjuszką w temacie budowania dlatego prosze rozwiń skrót PSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 23.02.2008 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 prosze rozwiń skrót PSB Polskie Składy Budowlane, w Lubinie STALBUD ul. Okrzei 3 Służę uprzejmie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbach 24.02.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Dziękuje uprzejmie Juz mąż zdążył mnie wybrechtać, że pytam o takie oczywiste rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 28.02.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 no ja rowniez dolaczam sie do podziekowan odnosnie kominow i nie tylko:)bardzo fajny wasz dziennik duzo sie naprawde mozna dowiedziec) my zaczynamy budowe za dwa tygodnie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 29.02.2008 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 my zaczynamy budowe za dwa tygodnie Życzymy niehumorzastych wykonawców i niskocennych dostawców! Czekamy na Wasz dziennik! Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 03.03.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 dziekujemy za zyczenia wykonawcow mamy sprawdzonych - sasiad ich przetestowal:) a co do dziennika - jak czas pozwoli to bedziemy pisac:) pozdr i zyczymy dalszych owocnych zmagan z domkiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 20.03.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witam i pozdrawiam Jestem krok za wami ( no może dwa, ale max trzy ) w zaawansowaniu budowy, wiec mam co czytać i sie uczyć...rany nie wiem jak Wy, ale porównując moją wiedze o budowaniu, z tą co miałem pol roku temu to niebo a ziemia. A przeciez wiem tyle co nic...wciąga ta zabawa oj wciąga. Zyczę więc dalszego miłego Wciągania. Sin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 20.03.2008 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witam i pozdrawiam Jestem krok za wami ( no może dwa, ale max trzy ) w zaawansowaniu budowy, wiec mam co czytać i sie uczyć...rany nie wiem jak Wy, ale porównując moją wiedze o budowaniu, z tą co miałem pol roku temu to niebo a ziemia. A przeciez wiem tyle co nic...wciąga ta zabawa oj wciąga. Zyczę więc dalszego miłego Wciągania. Sin. Oj wciąga, wciąga - a zwłaszcza fundusze Mam tylko jedno spostrzeżenie, że gdybym wiedział to co teraz o budowaniu i jego kosztach to GRUBO bym się zastanowił nad budową "systemem półgospodarczym". Dlatego dobrze czasem żyć w niewiedzy! Dziennik budowy chyba najlepiej uświadamia, że rok temu dostałem dopiero warunki zabudowy, nie mówiąc o pozwoleniu czy o rozpoczęciu budowy, a dziś bawiłem się pilotem od bramy garażowej! Chyba jednak fajnie się buduje - ciekawe jak żyją Ci, którzy nie budują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 02.04.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Mato, mam pytanko odnośnie ogrzewania podłogowego, nie zmieniałam nic w wysokości pierwszej szlichty betonowej i nie wiem czy dobrze zrobiłam . Jakiej grubości kładliście styropian i jaka grubość wylewki na rury do ogrzewania podłogowego. 5 cm ostatniej wylewki jest chyba w projekcie ? i jeszcze mała prośba odnośnie projektu kuchni, myślę o podobnym ustawieniu mebli kuchennych czy moglibyście przesłać mi jakieś pliki z projektowaną kuchnią na mój mail [email protected]. w waszej kuchni będzie płyta indukcyjna czy kuchnia gazowa. ja zastanawiam się nad doprowadzeniem gazu awaryjnie, ale na razie chciałabym mieć płytę elektryczną tylko trochę boję się rachunków. u nas wszystko znowu rusza pod koniec kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 02.04.2008 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 W pokojach na dole (tam gdzie nie ma ogrzewania podłogowego) dawaliśmy styropian 9 cm (4 cm i 5 cm) i 8 cm betonu (razem 17 cm), a w holu, łazience i kuchni 5 cm i na to rurki z ogrzewaniem, a reszta wylewka. Pod ogrzewanie dawaliśmy styropian ze specjalnymi matami nie przepuszczającymi ciepła do ziemi. Myślę, że ekipa od wylewek poradzi sobie bez problemu - 5 cm wylewki wystarczy zupełnie! Jeśli chodzi o kuchnię to podeślę Ci projekt na maila wieczorem (jak nie zapomnę). Płytę robimy ceramiczną i chyba nie indukcyjną bo czytam bardzo różne opinie na jej temat (zwłaszcza jeśli chodzi o faktyczne oszczędności na rachunku za prąd). My również dociągamy awaryjnie gaz do kuchni - kurek będzie schowany za szafką z płytą ceramiczną. Gotowanie na gazie wychodzi taniej niż na prądzie, ale ma swoje wady w postaci nalotu gazowego na szafkach, garnkach i całej kuchni, którego nienawidzi moja połowica Ostatnio strasznie spodobała mi się płyta ceramiczna 90 cm ... tylko cenę ma też dziewięćdziesięcio centymetrową... Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 02.04.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 i jeszcze takie (pewnie głupie pytanie ) ta wylewka 5 cm na rury od ogrzewania podłogowego liczy się z rurką czy ponad nią ma byc 5 cm a co do gazu w kuchni zgadzam się w zupełności , gaz wszystko brudzi dlatego marzy mi się teraz płyta elektryczna. wybraliście już kolor elewacji ? ja właśnie dostaje pierwsze wyceny na okna, pierwsza z Gorana na okna drewniane mnie osłabiła, szukam dalej, szkoda że te Wasze okna nie mają u nas przedstawicielstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 02.04.2008 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 i jeszcze takie (pewnie głupie pytanie ) ta wylewka 5 cm na rury od ogrzewania podłogowego liczy się z rurką czy ponad nią ma byc 5 cm myślę, że ponad rury powinno być 5 cm - tylko nie używaj zwykłej zaprawy samopoziomującej na ogrzewaniu (musi być specjalna) - popęka i będą odklejać się płytki (sprawdzone u wujka!) wybraliście już kolor elewacji ? Skłaniamy się ku takiemu beżowi w jakim są pancerze naszych rolet, a dookoła okien damy chyba białe obramówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsidom 07.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam serdecznie Mam pytanie odnośnie stropu monolitycznego. Mój architekt upiera się przy dodatkowej belce nośnej (która podobno ma wystawać około 10-15 cm) i która ma przebiegać od końca kuchni do prawej krawędzi drzwi balkonowych. Oddalona około 2 m od belki nad wykuszem. Nie widziałem czegoś takiego na żadnym z Waszych zdjęć. Proszę również o odpowiedź o grubość stropu - architekt proponuje nad garażem około 13 cm, nad resztą domu około 15-18 cm. Powodzenia przy wykończeniówce, ale jak będzie jak do tej pory to pewnie odbędzie się bez większych kłopotów. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts