Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Magdy i Tomka

Mato

Recommended Posts

O ile projekt Faworyta już dawno nas zachwycił, o tyle nie możemy się nadziwć :o , jak to mozliwe, że do tej pory MG Projekt sprzedaje go z tyloma błędami. Sadząc po ilości Faworytów porozrzucanych po całej Polsce, nieźle na nas zarobili, więc mogliby sie trochę postarać. Widocznie nie śledzą tego, co na temat Faworyta piszą budujący go ludzie. Ciekawa jestem, czy do tej pory jakikolwiek kierownik budowy nie dopatrzył się błędów. Nasz znalazł ich wiele :evil: , a prawie nie zmienialismy oryginalnego wyglądu. Ciekawa jestem, czy w końcu jakis szczęśliwiec doczeka się w pełni poprawionej wersji projektu :roll: .Pomijając te wszystkie niedogodności z radoścą patrzymy, jak nasz domek pnie sie do góry. Jestesmy w o tyle dobrym położeniu, że możemy się przygladać wielu ukończonym lub prawie ukończonym Faworytom, podglądać różne ciekawe rozwiązania i ustrzec sie przed tymi nietrafionymi.... :-? . Super, że są takie osoby, jak Mato, który opisując w tak fantastyczny sposób swoje zmagania z budowa, dodaje nam niesamowitej energii do "walki"z tym kolosem, na którego sie porwalismy :lol:

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Kanapy full wypas :) Chce takie kremowe , choć nie wiem czy przy moich małych i dużych brudaskach to dobry pomysł. Jak nie kremowe to czekoladowe jak u Was.

Ja od 2 dni biegam z próbnikami kolorów szafek , drzwi i muszę powiedzieć, że u mnie też wszystko będzie w kolorze średniego brązu , ciepłego brązu , kremu i beżu . Teraz mam łososiowy skórzany wypoczynek łazienkę częściowo bordową i kolorów intensywnych mam dość na resztę życia. Wszystko to co obecnie mam w odcieniach brązu np kuchnię chętnie skopiuję do nowego domu, intensywnym kolorom mówię NIE.

Kominek wreszcie po wielkich bólach skończony. Nie obyło się bez nerwów ale mam nadzieję że tego Pana więcej widzieć nie będę :evil:

A to już dowód wykonania .

http://images37.fotosik.pl/30/5e9f8515ceeea092m.jpg

nie wiem czy mogę Wam zaśmiecać komentarze do Waszego dziennika, obejrzycie to skasuję link. Zdjęcie z telefonu więc nie jest najlepszej ostrości.

Mam też nowy zestaw pytań:

- czy opaski przy oknach łukowych mieliście takie gotowe w łuku czy przycinali te proste z małych kawałków ?

- jakiego producenta wybraliście na podbitkę ? mam dylemat czy robić podbitkę pcv czy z drewna. Z drewnianą byłby mniejszy problem z kolorem a tworzywo wiadomo trwalsze i bądź to mądry co wybrać.

Bardzo ładny kominek! I proszę nie wyrzucac zdjęcia!

Jeśli chodzi o łuki to były robione dokładnie pod wymiar okien (gośc od okien na naszą prośbę wysłał mailem do producenta obramówek rysunki okien i spasowały idealnie!!! - polecam takie rozwiązanie).

Podbitkę mamy drewnianą, producent miejscowy, malowana samodzielnie.

Plastikowej jakoś nie chciałem (choc wiem, że plastikowa byłaby o wiele mniej obsługowa - nie trzeba malowac). Myślę, że i tak ponownie zrobiłbym drewnianą - ma fajny klimat (ale pierdoły opowiadam)

Brązy i beże u nas również królują! Powiem Ci że bordowe dodatki wyglądają bosko! Ja również chciałem jasne kanapy, ale rozsądek kazał nam kupi ciemne i nie żałujemy. Jutro postaram się pstryknąc kilka zdjątek.

Co do kolorów, to tak to juz jest, ze co jakis czas podoba nam sie (wszystkim)coś innego.Sama przyglądam sie kolorom w moim ówczesnym mieszkaniu i niektóre mnie zadziwiaja. W końcu sami je kiedys je wybieralismy 8) . Ja stawiam w sumie na wszelakie wesołe kolory, ale ta róznordność barw troche mi sie już przejadła. Tez romyslam o jakichs beżach w salonie, czy jak tam go nazwac. Mąż od zarania dziejów namawia mnie na takie kolory, bo jego brat ma firme budowlano-remontowa w Anglii, a tam króluja takie kolory i swego czasu sie napatrzył i pokochał ten styl. Jesli chodzi o cały dom, to ja wymiekam, jestem za wesoła i za zywotna na takie smety( oj bedziemy walczyc, jak juz dojdzie do wykanczania). A kanapy Mato to masz wyczesane w kosmos, takie niby proste, ale z klasa, tez takie bysmy chcieli...Jak możesz, to daj namiar, skad je wynakazłes, o ile to nie jest za daleko od nas, bo od nas jest w sumie wszędzie daleko.........tutaj już tylko białe niedźwiedzie

Pisałem kilka postów wyżej: Są to kanapy firmy Wajnert model Laura. Kosztowały 2500 zł za sztukę w skórze naturalnej. Na stronie internetowej można znaleźc listę punktów sprzedaży (w naszych okolicach jest kilka, a przecież wróble u nas zawracają...)

Byłem ostatnio w łazience kolegi, który całe ściany wykleił fototapetą w dżunglę, a nad sedesem w okienku umieścił metrowego szympansa! Wygląda rewelacyjnie!

widzę Mato że w twoich komentarzach więcej się dzieje niż na forum:)

mi też podobają się kanapy i w ogóle wygląda to już u was bardzo zachęcająco

ja bym się wprowadziła i bez schodów

my nie narzekamy na wykonawców

nikt od nas zaliczki nie brał, wszyscy po robocie i na razie oprócz tynkarza który machnąl się o 200m prawie 3,5tys -było cacy

w każdym razie z posadzkarzem piszemy umowę i konkretna suma i konkretna ilosć metrów żeby potem nie chciał więcej

ale najlepsze jest to że zdajemy się na intuicję, jak nam ktoś po rozmowie pasuje to jesteśmy skłonni go zatrudnić jak nie to dziękujemy

i sprawdziło się własnie przy tynkarzu niestety

a co to są opaski na okna łukowe?

widzę Mato że w twoich komentarzach więcej się dzieje niż na forum:)

mi też podobają się kanapy i w ogóle wygląda to już u was bardzo zachęcająco

ja bym się wprowadziła i bez schodów

my nie narzekamy na wykonawców

nikt od nas zaliczki nie brał, wszyscy po robocie i na razie oprócz tynkarza który machnąl się o 200m prawie 3,5tys -było cacy

w każdym razie z posadzkarzem piszemy umowę i konkretna suma i konkretna ilosć metrów żeby potem nie chciał więcej

ale najlepsze jest to że zdajemy się na intuicję, jak nam ktoś po rozmowie pasuje to jesteśmy skłonni go zatrudnić jak nie to dziękujemy

i sprawdziło się własnie przy tynkarzu niestety

a co to są opaski na okna łukowe?

Bardzo mnie cieszy ruch na naszym forum 8) Teraz nastąpi kilkudniowa przerwa w nadawaniu z mojej strony - WCZORAJ SIĘ PRZEPROWADZILIŚMY!!! muszę teraz przenieśc całe ustrojstwo internetowe na strych, zamocowac antenę na kominie i to wszystko podłączyc, a mamy mały problem z klapą na strych - mianowicie się nie otwiera się. Zatła się na amen franca jedna - nawet się na niej wieszałem (nie za szyje oczywiście) i nic. Obym nie musiał zarazy wycinac z połową sufitu w przedpokoju!!!

Opaski na okna łukowe to te białe obramówki dookoła okien od zewnątrz (listwy styropianowe powleczone klejem, siatką i pomalowane na biało). Są ładne, bardzo drogie i absolutnie nieobowiązkowe!!!

GRATULACJE !!!

Jednocześnie szkoda, że u Was zbliża się koniec prac związanych z wykończeniówką. Mam nadzieję, że planujecie jakiś ogród i to nie koniec pisania dziennika, bo jak tak to ja protestuję !

Nie będzie się do kogo odezwać :(

My na razie cieszymy się kiedy w weekend siedzimy przy odpalonym kominku. Dom pokryty został styropianem i klejem, teraz planujemy podbitkę , reszta prac zewnętrznych ruszy dopiero wiosną.

Grudzień to miesiąc zakupów , bo już pod koniec grudnia wchodzi (mam nadzieję) glazurnik.

• 2 weeks później...

Witam,

Oglądam nowe zdjęcia i nie mogę się napatrzeć.

Piąkne (jak mówi mój sąsiad, który spędził kilka lat w Reichu).

Schody.

Powiedzcie proszę, czy ta liczba stopni nie jest zbyt duża? Jak uważacie, czy gdyby obniżyć podest i zmniejszyć liczbę stopni w dolnej częsci schodów - dałoby to pozytywny efekt?

Schody.

Czy planujecie barierki?

Sypialnia.

Dopiero teraz widzę, że mimo podwyższenia ścianki kolankowej nie jest ona za wysoka. My chyba zdublujemy ścianę kolankową zmniejszając powierzchnię pokojów (wciąż się upieramy przy niepodnoszeniu budynku).

Nie, no pięknie po prostu!

.. i już.

Obniżenie podestu pociągnęłoby za sobą szereg zmian - raz, że pomieszczenie pod schodami byłoby symboliczne i bardzo niskie (mój zasobnik na wodę by nie wszedł) dwa że zmieniłaby się ilość schodków do pokoju nad garażem (wystawałyby dość sporo z sufitu w garażu) i wchodziły jeszcze głębiej w pokój, a chyba co najistotniejsze górna część schodów musiałaby wchodzić głębiej w górny korytarz, bo byłaby większa ilość schodów, a w miejscu gdzie u mnie obecnie górna część schodów łączy się z korytarzem, w poprzek biegnie żelbetowy podciąg!!! (ten podciąg widoczny jest od spodu z dolnego korytarza). Nie wiem czy wyrażam się dostatecznie jasno, ale chodzi mi o to, że wydłużenie górnych schodów spowodowałoby konieczność przesunięcia podciągu w głąb korytarza, a nie wiem czy to takie proste...

Ja uważam, że dolna część schodów nie jest za długa, a barierki są już zamówione i mam nadzieję, że będą w tym roku (marzenia).

Ścianka kolankowa jest całkiem wystarczająca (po podniesieniu) - na razie tylko raz przywaliłem łbem o sufit). Jeśli Wy budujecie wersję niepomniejszoną to zdublowanie ścianki przyniesie podobny efekt jak podniesienie ścianki u nas.

P.S. Jeszcze raz dzięki za pochwały!

.

piknie (jak teraz godomy gwarą) :D

ja zastanawiam się jaki kolor schodów:

- pod kolor drzwi (czyli takich jak okna)

- czy podłóg (połogi będą jasne)

i widzę że u Was do drzwi , to rozwiązanie mi bardziej pasuje mężu wolałby jasne.

pewnie za krótko na oceną ale co tam : jak sprawuje się barlinek, ja już powinnam zakupić coś na podłogę. Na dół chciałabym deskę litą drewnianą lub parkiet ale na górę barlinek.

żeby tak wygrać w totka pewnie dylematów byłoby mniej...

ja zastanawiam się jaki kolor schodów:

- pod kolor drzwi (czyli takich jak okna)

- czy podłóg (połogi będą jasne)

i widzę że u Was do drzwi , to rozwiązanie mi bardziej pasuje mężu wolałby jasne.

Jasne są na 100% bardziej praktyczne, bo nie widać na nich kurzu :D Ale nam bardziej podobał się kolor dopasowany do okien i drzwi. Myślę, że jasne wyglądałyby tak samo dobrze (na pewno wydawałyby się lżejsze).

pewnie za krótko na oceną ale co tam : jak sprawuje się barlinek, ja już powinnam zakupić coś na podłogę. Na dół chciałabym deskę litą drewnianą lub parkiet ale na górę barlinek.

Barlinek sprawuje się jak dotychczas bardzo dobrze, choć kiedy się po nim chodzi to troszkę skrzypi, a raczej trzeszczy. Oczywiście przy chodzeniu w szpilkach stuka - muszę przestać chodzić w szpilkach, bo zniszczę podłogę. Jest tylko jeden mały kłopot - trudno jest estetycznie połączyć deskę z obramowaniem schodów. Deska montowana metodą bezklejową jest tzw. "pływająca" czyli cały czas się rusza i pracuje, natomiast obramowanie schodów jest przyklejone do podłogi na stałe. Nie można użyć korka dylatacyjnego, pozostaje w zasadzie wyłącznie listwa podłogowa, np. mosiężna, która w progach wygląda dobrze, a na środku korytarza... średnio... Mamy z tym mały kłopocik. Na razie po prostu mamy piękną szczelinę. Jakimś wyjściem byłoby położenie parkietu na górnym korytarzu, a w pokojach deska - łatwo połączyć listwami w drzwiach!

żeby tak wygrać w totka pewnie dylematów byłoby mniej...

Święte słowa! Ale popatrz na to z innej strony - gdybyśmy wygrali w totka to pewnie nie stawialibyśmy Faworytów w Polsce, tylko wille na Majorce, albo innej Fuerteventurze :D

Tylko nie zmieniaj fachu ... po tym włamie, pozostań przy pisaniu :D

Potrzebuje pilnie informacji :

- jak wykonaliście wentylacje w swojej drewnianej podbitce ?

Mój gościu od elewacji ma wstręt do drewnianych okien i podbitki i usilnie próbuje mnie przekonać na pcv . Więc teraz jest zestaw pytań ... :(

Od dzisiaj mamy gaz ( po dłuuugiej przepychance ) hurra !

Pozdrowionka