Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Magdy i Tomka

Mato

Recommended Posts

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Dobrze Mato! Pisz chłopaku ile dasz radę :) ja na pewno będę czytał.

Też zdecydowaliśmy się na Faworyta (z podwójnym garażem) więc każda nowinka świeżo budowanego domku i nam się przyda.

Życzę powodzenia, cierpliwości i uległych (cenowo) dostawców materiałów!

ps. Jak planujesz inwestycję, tzn co chcesz w tym roku zrobić?

Dziękuję za miłe słowa!

W tym roku (jeśli załatwimy papiery to już w czerwcu) rozpoczynamy budowę i mamy zamiar zrobić stan surowy. Czy otwarty czy zamknięty okaże się w jesieni.

Materiały na ściany - Porotherm 25 kupiliśmy już w lutym jeszcze po przyzwoitych cenach, mamy już zamówioną więźbę dachową i zarezerwowaną dachówkę, kupiliśmy już styropian 12 cm i w najbliższym czasie kupimy wełnę mineralną na poddasze.

30 kwietnia na działkę wjeżdża spychacz i będzie zrywał humus (czy jak on się tam nazywa).

Wczoraj w ramach relaksu postawiliśmy za garażem drewnianą altankę - będzie gdzie z robotnikami robić wiechę ;]

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...

No to ruszyło...:))

my też mamy tego węższego o metr ale jestem w trakcie czekania na adaptację i pozwolenie będziemy mieli za około 2 miechy, no i tak sobie czekamy, ale widze że faktycznie można juz zaczac coś robić, chociażby humus zedrzeć....

kupiliście w lutym poroterm a ile płaciłeś za całość?

i ile wyjdzie za więźbe (komplet) i dachókwkę (pewnie wiesz skoro juz zamówiłeś), juz sie zaczynamy orientować po mału...

pozdrowienia i życzymy powodzenia:)

Ania i Marek

Za porotherm 25 płaciliśmy po 5,80 za sztukę, razem za wszystkie pustaki - zewnętrzne i wewnętrzne (też porotherm, bo wyszedł nam taniej nisz cegła modularna!!!!) zapłaciliśmy około 18000 złotych. Ostatnio zamówiliśmy jeszcze 2 palety porotrhermu 25 bo postanowiliśmy podnieść ściankę kolankową o 1 pustak. Za dachówkę Jacobi - czerwona angoba z gąsiorami, całym osprzętem i folią wyjdzie około 24000 złotych. Dokładnej wyceny więźby dachowej jeszcze nie mamy - jak tylko będę miał konkrety to dam znać.

Pozdrawiam

Życzymy powodzenia i trzymamy kciuki!!

My próbujemy przebrnąć przez całą kwitologię. Będziemy budować Faworyta- oczywiscie, z pojedynczym garażem.

Bardzo chcemy podnieśc nieco ściankę kolankową, ale nie za dużo (może jeden pustak).

Z wielkim zainterezowaniem będziemy śledzić postępy i... czekamy na zdjęcia :)

Jeszcze raz wszystkiego dobrego!!

Witaj Mato!

To zaczynasz podobnie jak my. Też mamy zerwany humus a dziś geodeta wytycza budynek. Pozwolenie jak dobrze pójdzie to dostaniemy w piątek. No i też mamy plan na początku czerwca zacząć budowe. Będziemy budować z siporexu, który kupilismy ponad miesiąc temu. Bloczki i stal już zamówione. Nasz Faworyt jest z podójnym garażem. Mam nadzieję, że na bierząco będziemy się konsultować. Pozdrawiam i życze miłej budowy i mało problemów.

Mam nadzieję, że na bierząco będziemy się konsultować.

Beata

Serdeczne dzięki malgosiaG, Bety_T, carringtontomas za wsparcie, czasem jest ono na prawdę potrzebne...

Mam do was pytanie - czy odwadnialiście swoje działki takimi żółtymi rurami drenarskimi z dziurkami? Ja mam zamiar to zrobić - nasza działka jest dość mokra w jesieni i na wiosnę. Chcę całą wodę z rynien odprowadzić do plastikowego zbiornika wkopanego w ziemi. Znalazłem taki zbiornik opleciony metalową siatką wzmacniającą o pojemności 1 m3 za 150 zł. Kupię pompę i będzie jak znalazł do podlewania ogrodu! Co o tym myślicie? A może kopiecie studnie?

Najgorsze jest to że takie rzeczy w zasadzie trzeba planować jeszcze przed budową - nie mówiąc już o "solarach" i o kominku z płaszczem wodnym...

I jeszcze małe pytanko na koniec - czy montujecie grzejnik w garażu?

Co do odwadniania to jeszcze nie wiem czy będzie ale pojawiła sie taki pomysł. Tylko u nas woda będzie odprowadzana do stawu(bo takowy posiadamy)Ale pomysł ze zbiornikiem jak najbardziej ok! U nas z woda jest już problem bo po zrewaniu humusa i warstwy ziemi już mam wode a jeszcze muszą wykopoać funadamenty. Więc pewnie będziemy wypompowywać wode i zalewać. Solary i pompa ciepła to super sprawa ale niestety duży koszt. Pozdrawiam

Beata

• 1 month później...
No gratulacje wbicia pierwszej łopaty :lol:

Bardzo dziękujemy!!! Niestety przegapiłem z aparatem ten znamienity moment :cry: ale jutro będą świeżusieńkie zdjęcia - zapraszam!!!

Też już bym chciał zacząć :-? a te urzędasy mają taki olew, że ecch ...... szkoda słów.

Znamy ten ból... my mieliśmy sporo problemów "z poganianiem" naszego inżyniera, który robił nam posadowienie budynku i projekty przyłączy, ale w końcu wszystko się udało!

• 2 weeks później...

Witaj Mato,

Działacie jak burza - miło tu zaglądać!

Pogodą się nie martw bo już dość się napadało - teraz ma się już tylko poprawiać :)

Piszesz, że masz ekipę z okolic Krynicy - ja mieszkam w okolicach Krynicy, może powiesz mi na ile się cenią i skąd są - może to moi sąsiedzi :) :) Chcemy zacząć budować Faworyta jesienią br lub na wiosnę - będę wdzięczna za info - może Panowie chcieliby budować kolejnego faworyta..:)

Powodzenia

Trzymam kciuki!!!

malgosia

Dziękujemy za miłe słowa!

Ekipa jest z Binczarowej - pewnie Wiesz gdzie to jest ;]

Jak do tej pory możemy o niej mówić w samych superlatywach - każdy w ekipie wie co ma robić, nikt sie nie obija!

Pewnie, że wiem gdzie to jest - jakieś 5 km od mojej działki!!!

Oby Ekipa spisała się na medal.

Mógłbyś mi napisać na ile Panowie wycenili Twojego faworyta (moj e-mail: [email protected]) i jakiś kontakt do nich - będziemy baaardzo wdzięczni :)

Na zdjęciach widac, że ekipa ma tempo zawrotne - rośnie Wasz faworyt aż dech zapiera :)

A tak na marginesie to wreszcie ktoś buduje faworyta tak jak my zamierzamy, czyli wylewane ławy i fundamenty oraz strop lany (nie teriva).

Trzymamy kciuki bardzo bardzo mocno

pozdrowienia serdeczne

• 2 weeks później...