Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do wszystkich doświadczonych (i mniej) forumowiczów - moja ogromna prośba o konsultacje i radę: Spróbuję opisać krótko. Nasza wina - za namową architekta, taty i wielu osób, które twierdziły, że nie bedzie to żaden problem i że wszyscy tak robią, na etapie adaptacji projektu gotowego nie wykonaliśmy (a raczej architekt) nie wykonał i nie rozrysował zmiany technologii budowy ściany konstrukcyjnej. I teraz jest tak: w projekcie jest ława szer. 60 cm, na tym stoją ściany fundamentowe z bloczków 38 cm a na tym ściania W1 ytong 40 cm. My jednak nie chcemy budować W1 tylko W2 (beton kom. biały faelbet 24) i ten materiał mamy już kupiony. W projekcie jest też założony strop teriva - a jego belki wiadomo mają określoną w projekcie długość. No i teraz tak jeżeli zmieniamy ze ściany 40 na 24 i zlicujemy tę ściane konstrukcyjną z zewnątrzna krawędzia ściany fundamentowej (38 cm) (bo to żeby ocieplic i jedną i druga ścianę(, to kurcze teriva nie bedzie się miała o co oprzeć. Oczywiście można zamówić terivę o 30 cm dłuższą i pokoje wtedy będą większe, ale po przestudiowaniu róznych artykułów na ten zamiany z W1 na W2 zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Zostawić ławe taką jaka jest w projekcie (60 cm), na ławie wybudować ścianę fundamentową nie 38 ale 24, nie stawiając jej na środku ławy tylko murowac ją 11 cm od wewn. końca ławy (a więc tam gdzie od wewn. strony zaczynałaby się ściana fund. 38), potem na tej ścianie fundamentowej po prostu stawiac ścianę BK 24. i tym sposobem cały problem jest rozwiązany. Odchudzam ścianę (no bo chyba nie ma technologicznych przesłanek żeby pod ściankę 24 z BK na dom z poddaszem mieć ścianę fund. 38????). Ściana konstr. jest zlicowan az dwu stron z fundamentową więc nie mam żadnych uskoków i moge sobie ocieplic obydwie te ściany jak chce i nie zmieniaja mi sie żadne wymiary wewn. domu ani długość belek stropowych. No i teraz pytania do was: 1. czy takie rozwiązanie jest prawidłowe?? 2. Czy ściana fundamentowa 24 cm może stać nie na środku ławy 60 cm? 3. Czy powinnam całą te procedurę przeprowadzić drogą oficjalną czyli poprzez formalne zmienianie projektu i występowanie o zmianę pozwolenia na budowę? (to oczywiście byłaby katastrofa organizacyjna) 4. Czy może nie przeprowadzać tego oficjalnie ale jednak dać do przeliczenia konstruktorowi?? (jaka jest praktyka, bo wydaje mi się, że wiele osób w porozumieniu z kierownikiem budowy i majstrem wykonuje takie zmiany)? Jeśli mi się uda to wkleję rysunek tego rozwiązania, które chcielibyśmy zastosować. Chciałabym podkreślić, że absolutnie nie jest moim zamiarem robienie czegoś co nie byłoby zgodne ze sztuka budowlaną, ale z drugiej strony za swój błąd (a przeciez nie my jedni chcemy budowac w innej technologii niż założona w projekcie) nie chciałbym płacić organizacyjnym rozkładem planów budowlanych. A więc - help, hielfe, aiuto !!!!!
https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proponuję wrzucić rysunki bo budownictwo to nie pisanie elaboratów :wink:

Generalnie to zmiana wymiarów pomieszczeń to formalnie zmiana decyzji pozwolenia na budowę i projekt zamienny.

Natomiast jeśli ściany fundamentowe miałyby być ustawione poza osią to trzeba to sprawdzić obliczeniowo ze względu na mimośród obciążeń. Jeśli nie będzie zmiany wymiarów pomieszczeń to jako zmiana nieistotna (konstrukcja) nie trzeba zmieniac pozwolenia, wystarczą rysunki zastepcze/zamienne i opis wraz z kwalifikacją zmiany projektanta.

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711146

Proponuję wrzucić rysunki bo budownictwo to nie pisanie elaboratów :wink:

Generalnie to zmiana wymiarów pomieszczeń to formalnie zmiana decyzji pozwolenia na budowę i projekt zamienny.

Natomiast jeśli ściany fundamentowe miałyby być ustawione poza osią to trzeba to sprawdzić obliczeniowo ze względu na mimośród obciążeń. Jeśli nie będzie zmiany wymiarów pomieszczeń to jako zmiana nieistotna (konstrukcja) nie trzeba zmieniac pozwolenia, wystarczą rysunki zastepcze/zamienne i opis wraz z kwalifikacją zmiany projektanta.

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711148

namieszałaś

PIERWSZE i najważniejsze to dobry konstruktor, bez tego żadne porozumienia itp

to co chcesz jest możliwe

o ile ściany fundamentowe z bloczków bet. 24 czy 38 nie są problemem,

o tyle ściana nośna 24 i 36 to już może być problem

ściana fund na ławach zewnętrznych może być niesymetrycznie ustawiona, ale w tym przypadku chyba nie do zrealizowania

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711189

Do wszystkich doświadczonych (i mniej) forumowiczów - moja ogromna prośba o konsultacje i radę: Spróbuję opisać krótko. Nasza wina - za namową architekta, taty i wielu osób, które twierdziły, że nie bedzie to żaden problem i że wszyscy tak robią, na etapie adaptacji projektu gotowego nie wykonaliśmy (a raczej architekt) nie wykonał i nie rozrysował zmiany technologii budowy ściany konstrukcyjnej. I teraz jest tak: w projekcie jest ława szer. 60 cm, na tym stoją ściany fundamentowe z bloczków 38 cm a na tym ściania W1 ytong 40 cm. My jednak nie chcemy budować W1 tylko W2 (beton kom. biały faelbet 24) i ten materiał mamy już kupiony. W projekcie jest też założony strop teriva - a jego belki wiadomo mają określoną w projekcie długość. No i teraz tak jeżeli zmieniamy ze ściany 40 na 24 i zlicujemy tę ściane konstrukcyjną z zewnątrzna krawędzia ściany fundamentowej (38 cm) (bo to żeby ocieplic i jedną i druga ścianę(, to kurcze teriva nie bedzie się miała o co oprzeć. Oczywiście można zamówić terivę o 30 cm dłuższą i pokoje wtedy będą większe, ale po przestudiowaniu róznych artykułów na ten zamiany z W1 na W2 zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Zostawić ławe taką jaka jest w projekcie (60 cm), na ławie wybudować ścianę fundamentową nie 38 ale 24, nie stawiając jej na środku ławy tylko murowac ją 11 cm od wewn. końca ławy (a więc tam gdzie od wewn. strony zaczynałaby się ściana fund. 38), potem na tej ścianie fundamentowej po prostu stawiac ścianę BK 24. i tym sposobem cały problem jest rozwiązany. Odchudzam ścianę (no bo chyba nie ma technologicznych przesłanek żeby pod ściankę 24 z BK na dom z poddaszem mieć ścianę fund. 38????). Ściana konstr. jest zlicowan az dwu stron z fundamentową więc nie mam żadnych uskoków i moge sobie ocieplic obydwie te ściany jak chce i nie zmieniaja mi sie żadne wymiary wewn. domu ani długość belek stropowych. No i teraz pytania do was: 1. czy takie rozwiązanie jest prawidłowe?? 2. Czy ściana fundamentowa 24 cm może stać nie na środku ławy 60 cm? 3. Czy powinnam całą te procedurę przeprowadzić drogą oficjalną czyli poprzez formalne zmienianie projektu i występowanie o zmianę pozwolenia na budowę? (to oczywiście byłaby katastrofa organizacyjna) 4. Czy może nie przeprowadzać tego oficjalnie ale jednak dać do przeliczenia konstruktorowi?? (jaka jest praktyka, bo wydaje mi się, że wiele osób w porozumieniu z kierownikiem budowy i majstrem wykonuje takie zmiany)? Jeśli mi się uda to wkleję rysunek tego rozwiązania, które chcielibyśmy zastosować. Chciałabym podkreślić, że absolutnie nie jest moim zamiarem robienie czegoś co nie byłoby zgodne ze sztuka budowlaną, ale z drugiej strony za swój błąd (a przeciez nie my jedni chcemy budowac w innej technologii niż założona w projekcie) nie chciałbym płacić organizacyjnym rozkładem planów budowlanych. A więc - help, hielfe, aiuto !!!!!

Po pierwsze, na taką zmianę musisz uzyskać zgodę projektantów. Napisz do nich, niech Ci przyślą papier. Jeśli gabaryt zewnętrzny się generalnie nie zmieni (było jednowarstwowa gr 40cm, teraz będzie 24 + 12(?)=36cm, czyli lico można zachować i będą po 4 centymetry większe pomieszczenia) to wszystkie te zmiany można przeprowadzić na etapie budowania, projektant załącza rysunki(przekrój) zamienne do dziennika budowy itd. Oczywiście konstruktor musi na to rzucić okiem i podpisać.

Oś konstrukcyna ściany (i ławy) przesunie Ci się do środka o 4 cm do środka budynku. I o tyle przesuń ławę, albo zostaw bo taki mimośród nie ma znaczenia i nie przejmowałbym się tym wcale.

Czyli: Licujesz do projektowanych zewnętrznych gabarytów, robisz ścianę 12+24 i mur fundamentowy 25cm i ścianę z bet. komórkowego 24 na przesuniętej względem projektu o 4 cm nowej osi.

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711196

Po pierwsze, na taką zmianę musisz uzyskać zgodę projektantów. Napisz do nich, niech Ci przyślą papier. Jeśli gabaryt zewnętrzny się generalnie nie zmieni (było jednowarstwowa gr 40cm, teraz będzie 24 + 12(?)=36cm, czyli lico można zachować i będą po 4 centymetry większe pomieszczenia) to wszystkie te zmiany można przeprowadzić na etapie budowania, projektant załącza rysunki(przekrój) zamienne do dziennika budowy itd. Oczywiście konstruktor musi na to rzucić okiem i podpisać.

Oś konstrukcyna ściany (i ławy) przesunie Ci się do środka o 4 cm do środka budynku. I o tyle przesuń ławę, albo zostaw bo taki mimośród nie ma znaczenia i nie przejmowałbym się tym wcale.

Czyli: Licujesz do projektowanych zewnętrznych gabarytów, robisz ścianę 12+24 i mur fundamentowy 25cm i ścianę z bet. komórkowego 24 na przesuniętej względem projektu o 4 cm nowej osi.

chyba trochę sie zagalopowałeś

watpię, żeby projektant ot tak "przysłał papier"

"teraz będzie" - lub nie bo nośności rózne

jakieś nowe przepisy "projektant załącza rysunki(przekrój) zamienne do dziennika budowy itd"

przesuwanie ławy i mimośród, zwłaszcza do wewnątrz, to też nie pikuś

z takimi zmianami wiążą się zmiany z całą konstrukcją chałupy, wymiarami konstrukcyjnymi, które mogą (nie muszą) narobić balaganu

rozumiem szybkaosa, że tymi radami bierzesz na siebie pomoc w analizie i wskazaniu wszelkich miejsc, gdzie Twoje propozcje wymuszą istotne zmiany w projekcie

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711552

wiecie, nie spodziewam sie, że forumowicze zrobia mi zmiany i że ja sobie tak wybuduje i bedzie fajnie. Po waszych wpisach widzę, że do sprawy trzeba podejść fachowo. Tylko, czemu ja mam wrażenie że bardzo wiele osób buduje w innej technologii niż założona w projekcie nie zmieniając tego projektu pod tym kątem??? czy ja się mylę?? czy wszyscy adaptują projekt pod tym kątem ?? Nasz architekt niestety może się znami spotkać dopiero po świętach - ale kurcze on sam i wielu mi mówiło, że nie ma sprawy czyz maksa zbudujesz, czy z ytonga to nie ma sensu tego w projekcie zmieniać. Ach, zła jestem na siebie bardzo, no ale grunt to pozytywne podejście - trzeba ten problem jakos rozwiązać. Będę was informować :) A, zgodę projektanta pierwotnego (projektu gotowego) na zmianę z W1 na W2 mamy.
https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711571

a, i jeszcze tak mi przyszło do głowy - że pprzeczytałam naprawdę setki wątków pt. czy ściana jednowarstwowa czy dwuwarstwowa i jakoś z tej lektury nie wyniosłam wrażenia, że u większości ta decyzja zapada na etapie adaptacji projektu. pamiętam głosy, że ktoś się zastanawia nad tym jak już fundamnety stoją więc chyba w projekcie nie może tego mieć??? nie?
https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711574

wiecie, nie spodziewam sie, że forumowicze zrobia mi zmiany i że ja sobie tak wybuduje i bedzie fajnie. Po waszych wpisach widzę, że do sprawy trzeba podejść fachowo. Tylko, czemu ja mam wrażenie że bardzo wiele osób buduje w innej technologii niż założona w projekcie nie zmieniając tego projektu pod tym kątem??? czy ja się mylę?? czy wszyscy adaptują projekt pod tym kątem ?? Nasz architekt niestety może się znami spotkać dopiero po świętach - ale kurcze on sam i wielu mi mówiło, że nie ma sprawy czyz maksa zbudujesz, czy z ytonga to nie ma sensu tego w projekcie zmieniać. Ach, zła jestem na siebie bardzo, no ale grunt to pozytywne podejście - trzeba ten problem jakos rozwiązać. Będę was informować :) A, zgodę projektanta pierwotnego (projektu gotowego) na zmianę z W1 na W2 mamy.

Jak tam chcesz ale przeczytaj sobie artykuł bodajże 36a PB :wink: i jeśli masz niedobrych sąsiadów to może się przydać.

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711578

jest różnica w nośności materiałów tej samej grubości

w twoim przypadku zmiana z 40 na 24 może spowodować brak nośności ściany w newralgicznych miejscach

zmiana rozstawu (ścian, ław) ma konsekwencje w zbrojeniu, wymiarach elementów więźby, belek stropowych, itd itp,

fakt że ktoś zmienił np ytong 24 na maxa 24 nie powoduje praktycznie żadnych problemów

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711582

tak dl ainformacji innych ten art. 36a brzmi tak: Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. W przypadku naruszenia przepisu ust. 1, właściwy organ uchyla decyzję o pozwoleniu na budowę.

3. Inwestor, w przypadku wątpliwości co do charakteru planowanego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, występuje do właściwego organu, dołączając opinię projektanta, o udzielenie informacji, czy odstąpienie to wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

4. Właściwy organ udziela odpowiedzi w terminie 14 dni od dnia przedstawienia planowanych rozwiązań. Nieudzielenie informacji w tym terminie jest równoznaczne z uznaniem planowanego odstąpienia za nieistotne.

No rozumiem, ale czy ustawa definiuje co jest istotne a co nie???

Powtarzam ponownie, że mi nie chodzi o to, żeby działac przeciw prawu, czy tez zbudowac dom niezgodny ze sztuka budowalną, tylko myślę, i prosze o radę jak w tej konkretnej sytuacji najlepiej rozwiązać problem. Z tego co zrozumiałam z poprzednich wypowiedzi, najlepiej skierować się do architekta (który robił adaptację) i wykonać rysunki zamienne, które nie bedą stanowiły w rozumieniu ustawy istotnej zmiany. W domu wieczorkiem narysuję jak się sytuacja ma z tym co jest w projekcie a z tym co chcelibysmy osiągnąć.

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711605

Powtarzam ponownie, że mi nie chodzi o to, żeby działac przeciw prawu, czy tez zbudowac dom niezgodny ze sztuka budowalną, tylko myślę, i prosze o radę jak w tej konkretnej sytuacji najlepiej rozwiązać problem. Z tego co zrozumiałam z poprzednich wypowiedzi, najlepiej skierować się do architekta (który robił adaptację) i wykonać rysunki zamienne, które nie bedą stanowiły w rozumieniu ustawy istotnej zmiany. W domu wieczorkiem narysuję jak się sytuacja ma z tym co jest w projekcie a z tym co chcelibysmy osiągnąć.

Chyba sobie wkleję jako opis :D Jest wyraźnie napisane :wink:

Art.36a.1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.

4. uchylony.

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu;

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji;

3) uchylony;

4) uchylony;

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne;

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711612

barbossa, no rozumiem to co piszesz - sama osobiście pytałam o to architekta - czy zmiana ściany z 40 na 24 nie spowoduje zmian właściwości tej ściany. oczywiście nie zaprzeczyl (bo to przeciez nawet na chłopski rozum wiadomo), ale powiedział, że nie ma sprawy że z BK 24 buduje się bloki 3 piętrowe i żadnych tu obaw o wytrzymałość nie ma. Kurcze, no to teraz już całkiem się załamałam. Teraz to już nawet mi takie myśli po głowie chodzą, żeby z tej 40 budowac tak jak w projekcie. A, no nic nie ma co panikowac, zobaczę co architekt mi powie. Dzięki wam!
https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711616

geno - dzięki za cytat, kurcze chyba z tych nerwów na oczy mi już poszło, sorry. Rozumiem, że dotyczy nas podpunkt 2) - tak jak zresztą dużej części budujących podnoszacych ściankę kolankową co stanowi zmianę wysokości budynku. U nas w wariancie, o którym pisałam na początku (a więc odchudzenie ściany fund. i postawienie jej nie w osi ławy) zmieniłaby sie jedynie (w niewielkim stopniu) powierzchnia zabudowy. pozostałe parametry zostają bez mian. Chcemy te 24 cm ściany konstrukcyjnej ocieplić 15 cm styropianu plus tynk więc wyjdzie praktycznie 40 więc długość, szerokość kondygnacji się nie zmiania. No, ale fakt pozostaje faktem, że spapralismy sprawę i teraz trzeba do konstruktora i architekta żeby to obliczyć i narysować, ale mam nadzieję że obejdzie się bez zmiany pozwolenia na budowę, bo sam powiedz czy tym którzy o jeden pustak podnoszę ściankę kolankową też mówisz, żeby wystąpili o zmiane pozwolenia??
https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711631

a ja nie piszę, że chcesz olać PB, tylko to wymaga więcej zachodu, niżby się to mogło na początku uważać

a czy zmiana kubatury poprzez zmianę gr ściany to sprawa istotna?

tu bym delikatnie polemizował

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711634

geno - dzięki za cytat, kurcze chyba z tych nerwów na oczy mi już poszło, sorry. Rozumiem, że dotyczy nas podpunkt 2) - tak jak zresztą dużej części budujących podnoszacych ściankę kolankową co stanowi zmianę wysokości budynku. U nas w wariancie, o którym pisałam na początku (a więc odchudzenie ściany fund. i postawienie jej nie w osi ławy) zmieniłaby sie jedynie (w niewielkim stopniu) powierzchnia zabudowy. pozostałe parametry zostają bez mian. Chcemy te 24 cm ściany konstrukcyjnej ocieplić 15 cm styropianu plus tynk więc wyjdzie praktycznie 40 więc długość, szerokość kondygnacji się nie zmiania. No, ale fakt pozostaje faktem, że spapralismy sprawę i teraz trzeba do konstruktora i architekta żeby to obliczyć i narysować, ale mam nadzieję że obejdzie się bez zmiany pozwolenia na budowę, bo sam powiedz czy tym którzy o jeden pustak podnoszę ściankę kolankową też mówisz, żeby wystąpili o zmiane pozwolenia??
Z jednym pustakiem na ściancke kolenkowej to nie , natomiast jakby już ktoś miał wielkiego pecha i trafiła sie kontrola z ambitnym Inspektorem to te pokoje wyrywkowo moze sprawdzić - ile to przyłożyć dalmierz do ściany i sprawdzić czy jest 4,50 czy 4,80 :wink:

Dlatego sprawdziłbym czy mimośród nie ma wpływu na ławę oraz charakterystyczne mocno obciążone elementy czy przy zmianie nie są przeciążone - np. filarki itp.

Przy kontroli zalezy dużo od Inpsektora , oddawaliśmy hale to popatrzył tylko i pooglądał - żadnych wymiarów nie sprawdzał.

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711649

chyba trochę sie zagalopowałeś

watpię, żeby projektant ot tak "przysłał papier"

"teraz będzie" - lub nie bo nośności rózne

jakieś nowe przepisy "projektant załącza rysunki(przekrój) zamienne do dziennika budowy itd"

przesuwanie ławy i mimośród, zwłaszcza do wewnątrz, to też nie pikuś

z takimi zmianami wiążą się zmiany z całą konstrukcją chałupy, wymiarami konstrukcyjnymi, które mogą (nie muszą) narobić balaganu

rozumiem szybkaosa, że tymi radami bierzesz na siebie pomoc w analizie i wskazaniu wszelkich miejsc, gdzie Twoje propozcje wymuszą istotne zmiany w projekcie

W rozumieniu przysłał papier miałem na myśli autora projektu typowego. Podobnie jak przy adaptacji, masz listę dostępnych zmian i gdy coś zmieniasz istotnego np konstrukcyjnie to wtedy oprócz adaptującego architekta sprawdza to, liczy konstruktor. Napisałem przecież, ze konstruktor na to musi rzucic okiem i to sprawdzić. W domku jednorodzinnym raczej nie będzie aż takich obciążeń, zeby nie było możliwe zmienienia ściany gr. 40cm na 24 jak w tym przypadku. Oczywiście może się to wiązać z koniecznością wykonania dodatkowych trzpienia żelbetowych np na narożnikach czy końcach ścian. Dużo zależy jak oparty dach i jaki strop. W razie konieczości mogę pomóc, ale do tego potrzebne są wszelkie dane i obliczenia by można było o czymkolwiek rozmawiać.

A nośność ściany zależy nie tylko od grubości, ale też od materiału i wysokości. :wink:

Barbossa, o ile ci się zmniejszy nośność fundamentu jak przesuniesz ścianę o 4 cm? Myślisz, ze wszystko jest liczone na "styk"?

Mamamatinka, ja bym się aż tak tym nie przejmował, niech tylko Ci to sprawdzi konstruktor. Pomyśl ile domów jest wymurowanych przez murarzy co do milimetra, ilu inwestorów w trakcie realizacji zwiększa lub zmniejsza grubość ocieplenia i czy na odbiorze nadzór mierzy wszystko linijką. :lol:

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711656

szybkaosa, dzieki za pocieszenie :) Akurat u nas właśnie te trzpienie o których piszesz bedą (zostały wprowadzone w adaptacji przez architekta ze względu na I kat. szkód górniczych) także trzepienie ida praktycznie na wszystkich połączeniach ścian nośnych jako dodatkowe wzmocnienie. Oczywiśnie nie jest to kwestia do roztrzygnięci ana forum i zajmie sie tym konstruktor, ale w kazdym razie dzięki za głos praktyczny. ech, może jdnak jakoś to będzie.....
https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711684

szybkaosa, dzieki za pocieszenie :) Akurat u nas właśnie te trzpienie o których piszesz bedą (zostały wprowadzone w adaptacji przez architekta ze względu na I kat. szkód górniczych) także trzepienie ida praktycznie na wszystkich połączeniach ścian nośnych jako dodatkowe wzmocnienie. Oczywiśnie nie jest to kwestia do roztrzygnięci ana forum i zajmie sie tym konstruktor, ale w kazdym razie dzięki za głos praktyczny. ech, może jdnak jakoś to będzie.....

A te wyżej to nie były praktyczne? :o

https://forum.murator.pl/topic/76045-odchudzenie-fundament%C3%B3w-i-zmiana-%C5%9Bciany-konstr/#findComment-1711693