Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana VAT'u w budownictwie

Recommended Posts

http://biznes.onet.pl/5,1403038,prasa.html

Szykują się jak widać zmiany, które uderzą w osoby budujące dom systemem gospodarczym (swoją drogą szalenie jestem ciekawy ratio legis takiego rozwiązania)

Jakie widzicie sensowne możliwości skorzystania również ze stawki 7% w przypadku budowy systemem gospodarczym?

Konkurs pomysłów :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

Tomek

Ja mam wnioski z wczorajszych wypowiedzi, artykówłów takie...

Osobiście nie znam nikogo kto buduje tylko systemem gospodarczym, o którym mówili Aumiller i Gilowska. Czyli kupuje sobie pustaki i stawiam sam ściany (bez ekipy "profesjonalistów", kupuje dachówkę i sam ją kładę..... Ja mam jakiś taki syatem kombinowany :wink:

Wczoraj wyraźnie wypowiadało się kilku developerów, że w 2008r. będzie można skorzystać ze stawki 7% jezeli pewne pracę zlecę profesjonaliście. Czyli zrobię dokładnie to co robię jeszcze w tym roku.

Mój dekarz dał mi np dwie możliwości. Płacę mu za robotę a materiał załatwiam sam, płace za nie 22% i odbieram różnicę....albo na jednej faktrurze ze składu dostaję robociznę+materiał (korzystam ze zniżek dekarza) i na fakturze mam już 7%. To samo zaproponował mi elektryk i facet od ociepleń (albo robocizna i sam załatwiam materiał po 22% albo jedna faktura i 7%)

Z tego co wczoraj zrozumiałem to zapłacę tam 22% gdzie sam na własne potrzeby kupię sobie cement, baterię do wanny itp.... i wykorzystam te materiały samemu je montując bez umowy z profesjonalną firmą...

Tak czy inaczej budowanie i tak moim zdaniem wyjdzie drożej bo do wszystkich prac nie zatrudnie "profesjonalistów"....

http://biznes.interia.pl/news?inf=891377

Definicją budownictwa społecznego nie zostaną natomiast objęte budynki budowane systemem gospodarczym, czyli wznoszone samodzielnie, ponieważ inwestorzy indywidualni nie podlegają przepisom ustawy o VAT.

Jednak jeśli inwestor indywidualny zleci budowę domu firmie, także będzie mógł skorzystać z niższej stawki. "Kowalski może zlecić budowę fundamentu firmie i wówczas ona bloczki fundamentowe wliczy w cenę tej usługi, będzie niższa stawka VAT. Może zlecić budowę stanu surowego innej firmie i wówczas koszt pustaków wliczy w cenę usługi. Innej firmie może zlecić budowę dachu i wówczas koszty materiałów do więźby i do pokrycia dachowego będą według niższej stawki VAT" - wyjaśniała Gilowska.

Kto z Was buduje takim systemem gospodarczym, że sam kupuje wszystkie materiały budowlane?

http://biznes.interia.pl/news?inf=891377

Definicją budownictwa społecznego nie zostaną natomiast objęte budynki budowane systemem gospodarczym, czyli wznoszone samodzielnie, ponieważ inwestorzy indywidualni nie podlegają przepisom ustawy o VAT.

Jednak jeśli inwestor indywidualny zleci budowę domu firmie, także będzie mógł skorzystać z niższej stawki. "Kowalski może zlecić budowę fundamentu firmie i wówczas ona bloczki fundamentowe wliczy w cenę tej usługi, będzie niższa stawka VAT. Może zlecić budowę stanu surowego innej firmie i wówczas koszt pustaków wliczy w cenę usługi. Innej firmie może zlecić budowę dachu i wówczas koszty materiałów do więźby i do pokrycia dachowego będą według niższej stawki VAT" - wyjaśniała Gilowska.

Kto z Was buduje takim systemem gospodarczym, że sam kupuje wszystkie materiały budowlane?

Ja buduje i prawie wszyscy których znam i budują się w okolicy też sami kupują materiały. Co w tym nienormalnego?

Nie mówię, że to nienormalne tylko się pytam. W poście wyżej mario1976 napisał, że to firmy wykonawcze kupowały materiał.

Być może uda mi się zacząć budowę w tym roku, ale i tak większość będzie budowana w przyszłym roku. W przyszłym roku, żeby załapać się na 7% Vat będę musiał kupować przez firmę wykonawczą.

Od 1 stycznia 2008 r. preferencyjna 7-proc. stawka VAT będzie dotyczyć mieszkań o powierzchni do 120 mkw. i domów jednorodzinnych do 220 mkw., kupowanych od deweloperów czy spółdzielni mieszkaniowych. Każdy metr ponad wspomniany limit będzie opodatkowany stawką 22 proc.

ja przeczytałem coś takiego, a tu nie ma mowy o tym, że kupuję sobie działkę, biorę firmę i mam oszczędności na Vacie

czyli może być tak, że tylko kupując od developera chałupę z ziemią mogę liczyć na niższy VAT?

Nie mówię, że to nienormalne tylko się pytam. W poście wyżej mario1976 napisał, że to firmy wykonawcze kupowały materiał.

Być może uda mi się zacząć budowę w tym roku, ale i tak większość będzie budowana w przyszłym roku. W przyszłym roku, żeby załapać się na 7% Vat będę musiał kupować przez firmę wykonawczą.

Jest o tym troche w innym wątku:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98002

Kupuje materiał 22% a następnie raz do roku musze wysłać zestawienie faktur i wniosek do US i wtedy zwracają różnice VATu. Niestety, ten rok jest ostatnim w którym można coś kupić by później był zwrot.

W moim przypadku taki system wychodzi taniej niż gdybym to zlecał komuś. Przy takim sposobie jest też transparenta sprawa ile płace za materiał, ile jest go potrzebne i ile płace za prace wykonawców.

Od 1 stycznia 2008 r. preferencyjna 7-proc. stawka VAT będzie dotyczyć mieszkań o powierzchni do 120 mkw. i domów jednorodzinnych do 220 mkw., kupowanych od deweloperów czy spółdzielni mieszkaniowych. Każdy metr ponad wspomniany limit będzie opodatkowany stawką 22 proc.

ja przeczytałem coś takiego, a tu nie ma mowy o tym, że kupuję sobie działkę, biorę firmę i mam oszczędności na Vacie

czyli może być tak, że tylko kupując od developera chałupę z ziemią mogę liczyć na niższy VAT?

Właśnie też się nad tym zastanawiam.

Warianty są chyba trzy:

1. Kupuje się dom od developera (w tym momencie stawka 7%)

2. Do posczególnych prac najmuje się różne firmy (ściany-firma A, dach-firma B, instalacje-firmy C, D i E itede) Pytanie czy w takim wypadku te poszczególne etapy również będą obciążone stawką 7%?

3. Do budowany systemem stricte gospodarczym (fachowcy na umowie o dzieło, zlecenie, krewni i znajomi królika etc.) W takim wypadku jak sądzę będzie to 22%

Jestem szalenie ciekawy logicznego uzasadnienie takiej konstrukcji (zakładam, że rządzący nie przyznają się do "zrobienia dobrze" lobby budowlanemu.

Jest oczywiste, że uderzy to głównie w osoby mniej zamożne, które właśnie w systemie gospodarczym widzą pole do poczynienia oszczędności.

T.

Kupuje materiał 22% a następnie raz do roku musze wysłać zestawienie faktur i wniosek do US i wtedy zwracają różnice VATu. Niestety, ten rok jest ostatnim w którym można coś kupić by później był zwrot.

W moim przypadku taki system wychodzi taniej niż gdybym to zlecał komuś. Przy takim sposobie jest też transparenta sprawa ile płace za materiał, ile jest go potrzebne i ile płace za prace wykonawców.

I to jest właśnie sedno sprawy i wg mnie to jest właśnie budowanie sposobem gospodarczym. Ja tak budowałam i byłam zadowolona, że miałaam kontrolę nad tym ile i czego kupuję. Robocizna to zupełni inna para kaloszy... inna bo najczęściej nie fakturowana, więc o jakim Vacie 7% mówimy :o

Sprawa jest prosta: do końca 2007 matyeriały mogłam w dużej części kupić na 7% (bo urząd zwraca różnicę z 22% do 7%) a za robociznę nie płaciałam żadnego VATU. Od 2008 roku materiały podrożą o 15% z tytułu VAT (a ile dodatkowo podrożeją z tytułu boomo budowlanego az strach mysleć :roll: ) a z robocizną pozostanie tak jak teraz. Efekt = droższe budowanie.

A developerzy dadzą oczywiście klientom 7% ale przedtem w cenę m2 wliczą taką marżę, że się klientom odechce :o

Zyta, zawiodłaś mnie :roll: Po Kaczkach się tego spodziewałam :-? niestety

A może ktoś z rodziny zakłada firmę developerską, a my jej zlecamy wykonanie domu i przez nią kupujemy i zlecamy wszelkie prace.

Może w ten sposób

I do tego właśnie sprowadzają się tego typu przepisy :evil:

Nie ma niczego dziwnego w tym, że potrafimy sobie radzić w starciu z własnym państwem. Nauczyliśmy się. Tylko czemu to służy? Chyba, że rządzący starają się w ten sposób poprawić zaradność narodu :lol:

Z pewnością do tego właśnie dojdzie, tzn powstaną nagle jakieś małe firemki powołane do realizacji danej inwestycji. lub już istniejące będą zmianiały EKD i już.

Diabeł oczywiście może tkwić w:

1. Szczegółach (być może wymyślą jakieś ograniczenia)

2. Interpretacji przepisów ze strony Urzędów Skarbowych. Z pewnością będzie ich okrutnie bolalo takie omijanie przepisów, więc ich interpretacja będzie łatwa do przewidzenia.

T.

Ja. Poza materiałami elektycznymi i pokryciem dachu jak do tej pory wszystko kupowałem sam z watem 22%. Dom prawie wykończony.

Zlece zakup komus i nigdy nie dowiem sie ile ktos zarobil na tym. Poza tym jakos nie wyobrażam sobie zeby mi wykonawca jedzil po roznych sklepach zamawial tu 5 metrów glazury tam troche itd. Sklepy dla ulatwienia w roznych miastach (mieszkam w innym niz buduje). Za czas jezdzenie z zamówianiami wykonawcy tez zaplaci inwestor, jak ogladam podoba mi sie to zamawiam nie angazujac osósb trzecich.

Z pewnością do tego właśnie dojdzie, tzn powstaną nagle jakieś małe firemki powołane do realizacji danej inwestycji. lub już istniejące będą zmianiały EKD i już.

2. Interpretacji przepisów ze strony Urzędów Skarbowych. Z pewnością będzie ich okrutnie bolalo takie omijanie przepisów, więc ich interpretacja będzie łatwa do przewidzenia.

T.

...nie dadzą nam rady. Jako developer wybuduje sobie, sąsiadowi, może tobie :) i jeszcze na koniec pogrzebię w przepisach, jak wyjść ze stratą z tego kiepskiego interesu. Wszystko zgodnie z prawem, jak zwykle...

T.

...nie dadzą nam rady. Jako developer wybuduje sobie, sąsiadowi, może tobie :) i jeszcze na koniec pogrzebię w przepisach, jak wyjść ze stratą z tego kiepskiego interesu. Wszystko zgodnie z prawem, jak zwykle...

Jak materiały będą zmieniały cenę tak dynamicznie jak teraz, to nawet nie trzeba będzie grzebać w przepisach... materiały poszły w cenę, a umowa podpisana :D :D

Jak materiały będą zmieniały cenę tak dynamicznie jak teraz, to nawet nie trzeba będzie grzebać w przepisach... materiały poszły w cenę, a umowa podpisana :D :D

...i pewnie pierwszy zbudujemy i sprzedamy RaStro - dopiero drugi bedzie ten wymarzony - to takie kacze "buduj solidarnie (czyli najpierw dla innej kaczki)"...

VAT 7% a 22%, kolejne pole do nadużyć, pomijam fakt nierównego traktowania podatników ....

Czyżby Zyta wychodziła naprzeciw deweloperom ???

aby nie brakowało im zleceń i mieli świetlaną przyszłość grzebiąc jednocześnie budownictwo w systemie gospodarczym (w którym buduje większość).

Jak większość, tego po niej nie spodziewałem się.

Jak mówi przysłowie: " Z kim przystajesz ...."

Chyba naprawdę sensownym rozwiązaniem będzie założenie małej firmy deweloperskiej (mając oczywiście w planie zbudowanie kilku domów dla rodziny i znajomych).

Pozdrawiam świątecznie :)

T.

Zastanawiam się nad tym i to może nie być takie proste :-?

Rzeczywiście rozwiązaniem jest założenie firmy lub poszerzenie działalności firmy istniejącej. Pytanie czy nie pojawią się w przepisach jakieś ograniczenia (miłościwie nam panujący wbrew pozorom nie są głupi i na pewno przewidzieli takie sytuacje).

Skoro tak, to wg mnie są dwa rozwiązania:

1. Być może znajdą się w przepisach jakieś ograniczenia takiego obejścia prawa lub Urzędzy Skarbowe na podstawie już istniejących przepisów zaczną takie sytuacje rozpatrywać na naszą niekorzyść. Co byśmy nie myśleli o tych zmianach to rozpatrywane tu przez nas rozwiązanie jest obejściem prawa i z wykazaniem tego nie będą mieli żadnych problemów :-? W końcu dura lex, sed lex :-?

2. Możliwe jest też takie rozwiązanie, że oczywiście przewidują obchodzenie tych zapisów przez nasz inteligentny naród :D i godzą się na to.

Być może rzeczywiście chodzi o konieczność dostosowania PRZEPISÓW pod kątem Unii i to właśnie muszą zrobić, natomiast WIEDZĄ i GODZĄ SIĘ na to, że obywatele sobie z tym poradzą.

W tym układzie byliby czyści; zmieniliśmy przepisy pod Unię i jest git. Popatrzcie jak nam rośnie liczba firm w branży budowlanej...

:lol: :lol: :lol:

OK, m9oże jestem naiwny i zbyt dużo we mnie wiary w dobrą wolę rządzących :-? :evil: ale jak mówi Koran: "Człowiek bez nadziei nie różni się niczym od zwierzęcia" :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam wszystkich świątecznie

Tomek

...

CEZARY SZYMANEK Przypomnijmy, że definicja nie obejmuje budów tak zwanym systemem gospodarczym.

ANDRZEJ AUMILLER Bo nie może. Takiego pojęcia w Unii Europejskiej nie ma.

CEZARY SZYMANEK To jak to rozwiązać?

ANDRZEJ AUMILLER Bardzo prosty sposób jest, jest to zwrot częściowy poniesionych kosztów na zakup materiałów budowlanych, to jest ta różnica, te 15 procent. Proszę pamiętać, że VAT 22 procent od materiałów budowlanych wpływa do budżetu, ale od tej stawki należy zapłacić naszą stawkę do Unii Europejskiej, czyli 3, 75 i jeśli pobieramy VAT 7 procent, to nie płacimy od 7, tylko od 22. Proszę o tym wszystkim pamiętać. Dlatego jeśli państwo robi wysiłek i chce wspomóc budownictwo, to nie mówmy, że 120 to jest tragicznie. Jedne procent tylko kupuje mieszkania powyżej 120 metrów, nie zrobiliśmy chyba nikomu krzywdy.

JAROSŁAW SZANAJCA Nie mowie, że to jest tragicznie. Ograniczenia są zawsze pewną sztucznością.

CEZARY SZYMANEK Do końca tego roku podatnicy mają możliwość zwrotu w podatku VAT na materiały budowlane...

ANDRZEJ AUMILLER Nie. Nie zwrotu podatku. Osoby fizyczne nie mają możliwości zwrotu podatku. I potem to Państwo mówicie i eksperci wypowiadają się, że to niemożliwe. My mówimy o zwrocie częściowo poniesionych kosztów na zakup, materiałów budowlanych.

CEZARY SZYMANEK Różnicy w podatku VAT miedzy 7 a 22 procent, mówiąc w wielkim skrócie.

ANDRZEJ AUMILLER Ale musimy się wyrażać precyzyjnie. Jesteśmy w Unii Europejskiej.

CEZARY SZYMANEK To rozwiązanie ustawa obowiązuje do końca tego roku, by obowiązywało dalej musi być również wpisane do ustawy. Będzie?

ANDRZEJ AUMILLER Myślę, że będzie.

CEZARY SZYMANEK Ale „myślę”, czy jest Pan pewien?

ANDRZEJ AUMILLER Raczej jestem pewien.

CEZARY SZYMANEK I będzie obowiązywało również od 2006 roku?

ANDRZEJ AUMILLER Oczywiście. Byłoby to niesprawiedliwe w dzisiejszych czasach. Natomiast tom budownictwo systemem gospodarczym ono będzie naturalnie wygasało. Uważam, że w 2013 rok nie będzie szans.

CEZARY SZYMANEK Ma Pan zgodę ministerstwa finansów, że ten mechanizm zostanie przedłużony na kolejny rok?

ANDRZEJ AUMILLER Nie ma w tej chwili zgody. Powiedziałem, że w przyszłym tygodniu będziemy spotykać się z panią minister Gilowską. Nie wiem, jedna godzina, druga, trzecia...

CEZARY SZYMANEK Przed chwilą powiedział Pan, że jest pewnien, że to zostanie wpisane.

ANDRZEJ AUMILLER Jestem przekonany, że jestem pewien, że tak będzie, bo to jest słuszne społecznie w tej chwili. Nie można jednej grupy pozbawić szans. Jedni będą kupować mieszkania, ci ludzie bogaci, z 7-procentowym, natomiast ci, którzy po południu, w sobotę, w, niedzielę po kościele z bratem. Siostrą, tam kto jeszcze żyw buduje i kupował materiały ze stawką 22 – trzeba tutaj jakoś to uregulować.

http://tvp.pl/7038,20070404481231.strona

czyli jest jeszcze cień nadziei, że zostanie przedłużony okres w którym można będzie ubiegać się o "częściowy zwrot poniesionych kosztów na zakup materiałów budowlanych" (ta różnica 15 %)