moni89 10.04.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 A do kiedy zostaje ? I czy aby na pewno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.04.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Na 100% w 2008 roku, a co z dalszymi latami, nie wiem ale sprawdzę i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.04.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Na 100% w 2008 roku, a co z dalszymi latami, nie wiem ale sprawdzę i dam znać Rewelacja... W Święta w kościele zadawałem sobie nawet pytanie co takiego zrobiłem złego, że nie załapałem się na dużą ulge budowlaną, ulgę odsetkową, a teraz na 7% VAT...i Pan Bóg mnie wysłuchał Czyli zostaje tak jak teraz ? Bez kombinacji alpejskich kupuje cement z VAT 22% i odpisuję 15% ? A czy macie jakiś art. źródłowy na ten temat ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.04.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Poniżej tekst PAP\ - z dnia 04 kwietnia br. - chyba jednak nie na 100%, ale.... Niższy VAT w budownictwie "Prawie całe budownictwo mieszkaniowe zostanie od 2008 roku objęte preferencyjną 7-procentową stawką VAT, z wyjątkiem domów budowanych tzw. systemem gospodarczym – poinformowała wicepremier, minister finansów Zyta Gilowska. Definicją budownictwa społecznego nie zostaną objęte budynki budowane systemem gospodarczym Od 1 stycznia 2008 r. preferencyjna 7-proc. stawka VAT ma objąć nowe mieszkania o powierzchni do 120 m kw. oraz domy jednorodzinne do 220 m kw., kupowane od deweloperów i spółdzielni mieszkaniowych. Według resortu finansów, taką powierzchnię ma 90 proc. budowanych obecnie domów i mieszkań. Obniżoną stawką objęte zostaną też remonty, o ile koszt użytych materiałów nie przekroczy 50 proc. wartości całego remontu. Gilowska podkreśliła, że chodzi o remonty wykonywane przez profesjonalne firmy. Zdaniem minister finansów, będzie to najszersza definicja stosowana w krajach UE. Definicją budownictwa społecznego nie zostaną natomiast objęte budynki budowane systemem gospodarczym, czyli wznoszone samodzielnie, ponieważ inwestorzy indywidualni nie podlegają przepisom ustawy o VAT. Jednak jeśli inwestor indywidualny zleci budowę domu firmie, także będzie mógł skorzystać z niższej stawki. Wpisanie do ustawy o VAT definicji budownictwa społecznego ma zapobiec podwyżce podatku VAT z 7 do 22 proc. na mieszkania i domy mieszkalne. Zachowanie niższej stawki tego podatku po 2007 r. odbędzie się zgodnie z zasadami ujętymi w prawie UE. Wicepremier poinformowała, że rząd zastanawia się nad ewentualnym przedłużeniem terminu zwrotu VAT w budownictwie mieszkaniowym, który minie z końcem tego roku. Chodzi o zwrot różnicy między stawką 7 proc. i 22 proc. za materiały kupione od 1 maja 2004 r. do 31 grudnia 2007 r. Ze zwrotu VAT korzystają osoby samodzielnie budujące dom w systemie gospodarczym. Rząd zastanawia się, czy zwrot VAT uda się pogodzić z ułatwieniami w definicji budownictwa społecznego – poinformowała Gilowska. Dodała że założenia definicji znajdą się w projekcie nowelizacji ustawy o VAT". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.04.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 czyli jeśli teraz w tym roku buduję i kupuję materiały sama (nie przez developerów) to znaczy że mogę normanie zwrócić się o zwrot 15% róznicy wat? a jeśli w przyszłym roku kupię to też będę jeszcze mogła?( bo nie wiem czy sie mam spieszyc z zakupami czy nie muszę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.04.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Poniżej tekst PAP\ - z dnia 04 kwietnia br. - chyba jednak nie na 100%, ale.... Definicją budownictwa społecznego nie zostaną natomiast objęte budynki budowane systemem gospodarczym, czyli wznoszone samodzielnie, ponieważ inwestorzy indywidualni nie podlegają przepisom ustawy o VAT. Jednak jeśli inwestor indywidualny zleci budowę domu firmie, także będzie mógł skorzystać z niższej stawki. Wicepremier poinformowała, że rząd zastanawia się nad ewentualnym przedłużeniem terminu zwrotu VAT w budownictwie mieszkaniowym, który minie z końcem tego roku. Chodzi o zwrot różnicy między stawką 7 proc. i 22 proc. za materiały kupione od 1 maja 2004 r. do 31 grudnia 2007 r. Ze zwrotu VAT korzystają osoby samodzielnie budujące dom w systemie gospodarczym. No ale z tego to nie wynika.... Wynika, że jak wezmę sobie ekipę, która wykona mi całe np. ocieplenie i dostanę fakturę na robote + materiał to moge odpisać. Natomiast jak bede budował "gospodarczo" kupię sam styropian a pan WIesio mi go położy to nie odpiszę już VATu z samej faktury na styropian. Co do możłiwości przedłużenia odpisywania pani minister dopiero się zastanawia...więc do żadna nowośc bo ona sie juz zastanawia od dawna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.04.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Niestety tak jest jak mówisz, dlatego poprawiłam się i napisałam, że "chyba jednak nie na 100 %". Przed chwilą rozmawiałam z urzędniczką ze Skarbowego i potwierdziła, że zwrot różnicy VAT-u obowiązuje do 2007 roku. Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd - wcześniej ktoś inny tak mi sprawę przekazał. Pozostaje mieć jedynie nadzieję, że przepis ten będzie obowiązywał po 2007 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts