Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pelikana Kruków

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewelino, ten drugi, czyli Natalia, jest w moim guście.Jednak mój Pelikan bardziej mi się podoba.Na pewno koszt budowy tego domku też będzie większy-poczytałam trochę na stronie biura sprzedającego Natalię.Zerknij na stronę studia Atrium, podają tam domy podobne do Pelikana-niektóre są prawie identyczne.Może coś stamtąd wybierzesz.Naszym rodzinnym marzeniem były tylko domki tego typu, co Pelikan.Powodzenia

Myślę, ze można w tej części strychu coś pokombinować, także nad garażem. Jeśli tylko ścianę kolankową podniesiesz, to na pewno.Na emaila wyślę Ci jakieś zdjęcia przestrzeni nad garażem, a w czwartek zrobię nowe, jutro będę dość późno i na pewno zdjęcia by nie wyszły, z powodu ciemności.Nie chcę jednak Ci nic sugerować, bo ja nie jestem żadnym fachowcem, a tylko nauczycielką matematyki.Nie chciałabym, żebyś kiedyś miała do mnie pretensje.

Witam.

Jakiś czas temu znalazłam Twój dziennik i śledzę go teraz na bierząco, ponieważ razem z mężem zamierzamy również rozpocząć budowę pelikana (może już na wiosnę-czekamy na przekwalifikowanie działki). Domek jest piękny, a oglądając taki dziennik jak Twój tylko się utwierdzamy w przekonaniu, że chcemy właśnie taki i żaden inny :) Interesuje nas przerobienie poddasza najlepiej bez podnoszenia ścian dlatego mamy pytanie czy tą wolną przestrzeń tzw.hol na górze dało by się zabudować zeby powstała z tego np. garderoba z możliwością rozłożenia np. deski do prasowania? I jeszcze jedno pytanie, piszesz, że pokój na górze jest dosyć spory czy np. podzielenie go np. na pół i zrobienie dwóch niewielkich sypialni wchodziło by według Ciebie tam w grę czy nie bardzo?

Witaj, bardzo się cieszę, że czytacie mój dziennik i "zaraziłam" Was sympatią do Pelikana. Powiem Wam tak, jeśli nie zrobicie od razu ścianek działowych, to coś wymyślicie.Można sporo pokombinować, wszystko zależy od tego, co najbardziej chce się mieć na poddaszu.My będziemy mieli dwa naprawdę fajne pokoje, wc niestety trochę malutkie, garderobę natomiast zrobimy sobie w części strychu, który będzie też ocieplony i zrobiony jak normalne pomieszczenie.Porozmawiam w weekend z moim szefem budowy, spytam co sądzi na temat Waszych propozycji.Jednak jeszcze raz powtórzę, trochę wyobraźni i można sporo zrobić.Takie jest moje zdanie.Pozdrawiam, Jola

Serdeczne dzięki za odpowiedź, z resztą bardzo nas podbudowującą;) Ciekawi nas bardzo jak wykombinowaliście sobie jeszcze tą garderobę na samej górze, to bardzo ciekawy pomysł, który nas też zainteresował, ponieważ widzę, że oczekujemy podobnych rozwiązań tzn. 2 pokoje na poddaszu plus garderoba i mała łazienka:) Z niecierploiwością oczekujemy kolejnych zdjęć i opisów. Trzymamy kciuki za dobrą pogodę!!!

anitta83 W najbliższych dniach wkleję zdjęcia poddasza od strony strychu, gdzie planujemy zrobić garderobę, aczkolwiek my też jeszcze ciągle eksperymentujemy i szukamy najlepszego rozwiązania.Mamy na to dużo czasu; może znajomi lub rodzina akurat dadzą nam ciekawy pomysł.To, że mamy tam sporo miejsca, jest już połową sukcesu.

Żaneto, my jeszcze nie odpoczywamy, chociaż nasza praca polega na pobycie na budowie (po swojej pracy zawodowej), porozmawianiu z panami majstrami i obserwowaniu zmian.No, ja jeszcze robię zdjęcia. :D

Niestety, przynajmniej na razie nic Ci nie powiem na temat tynków, jeszcze nie jesteśmy na tym etapie.Jeśli się cokolwiek dowiem, na pewno napiszę w dzienniku, albo w jakiś sposób Ci przekażę.

Pozdrawiam obie Panie, Jola

Jolu, jeszcze jedno pytanko odnośnie tego poddasza rozumię, że zgodnie z projektem pozostał u Was ten pokój na górze, łazienkę "przekwalifikujecie" na pokój, a jak wygląda pozostała część bo rozumię, żę wygospodarowaliście tam jeszcze łazienkę?Czy to z tej niezabudowanej ścianą powierzchni tzw.holu?Pozdrawiam, Anita.

Anito, witaj.Postarałam się umieścić w dzienniku zdjęcie naszego holu i toalety, które składają się w sumie na cały hol w projekcie.Jedno i drugie jest małe, jak widzisz.Przyznam, że wc mogłoby być nieco większe.Na pewno by było wygodniej tam przebywać, gdyby nie tak duże skosy-tu się kłania podwyższona ściana kolankowa.My tak zrobiliśmy i koniec, nic raczej nie zmienimy.W końcu będziemy korzystać z tej toalety naprawdę sporadycznie.Jeśli chciałabyś jeszcze prysznic lub wannę, to musisz szukać innego rozwiązania.Przedpokój (wg projektu) oddziela od strychu ściana i jest tam przejście tzw. techniczne.U nas jest ono, jak już wiesz, w dużym pokoju.Na prawdę jest mi trudno powiedzieć, co byłoby najlepsze.Przypuszczam, że jeszcze nie raz będziemy żałować, że coś zrobiliśmy tak, a można było inaczej.My też w końcu eksperymentujemy i niekoniecznie wychodzi nam najlepiej!Jak już dojdziesz do pewnego etapu, a masz trochę wyobraźni, a może fantazji, to coś wymyślisz.Nam, niestety brak tych cech :cry: Pozdrawiam,życzę owocnych przemyśleń.Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy i napisać, z jakiego regionu Polski pochodzisz?Kilka postów wcześniej podałam swój adres emaile, jeśli chcesz, możesz z niego skorzystać.

Serdecznie dziękujemy za wyczerpującą odpowiedź, wiele spraw nam wyjaśnił ten ostatni post i zdjęcia oczywiście także jeszcze raz wielkie dzięki. Jeśli chodzi o region z jakiego pochodzimy to jest to województwo mazowieckie,a konkretniej to miejscowość Kozienice:) Ojjj chcielibyśmy już być na tym etapie co Ty:) Fajny ten Wasz kocurek;) A i jeszcze jedno pytanko (jeśli to nie kłopot i nie tajemnica oczywiście) na jaką mniej więcej sumę szacujecie obecny stan budowy domku?Wiesz zastanawiamy się nad potrzebnymi funduszami;)

Witam.

To znowu ja. Z góry przepraszam, że tak w kółko zawracam Ci głowę ale szukamy odpowiedzi na pewne pytania i narazie możemy uzyskać je jedynie od Ciebie:) Tym razem chodzi o ścianki działowe i nośne w środku domu.Nie mamy jeszcze projektu, a chcemy kupić materiały, a konkretniej to pustaki(my chcemy stawiać z szarego pustaka, suporexu) i tak na zasadzie prób i błędów próbujemy wyliczyć ich potrzebną ilość. Powiedz proszę ile Wam ich poszło na te ścianki??