Gagata 04.04.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Jak myslicie? Dom niski-parterowy z użytkowym poddaszem-są tynki teraz malowanie (czekalismy na wiosnę). ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.04.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 oczywiście, że pomalujesz A czym chcesz? akrylówką czy silikatową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2007 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Farba na tynk cementowo-wapienny. Fachowcy zrobili nam taki własnej produkcji baranek (rzucarką do baranka), to dom pod lasem na wsi, miał miec takie nierówne chropowate ściany no i tak jest. teraz musze to pomalować , wiem tylko że farba na TAKI tynk. Oj Majka - mów tak mów! Potrzebuje wsparcia Malowanie to cholernie droga usługa (nie wiem czemu) u fachowców.. A przecież to jest dla ludzi No bo pewnych rzeczy to bym się nie podjęła robić sama (ani mój men).. A może tez to robiłaś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.04.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 a bo to raz. malowałam wszelkie powierzchnie i wszelkimi farbami. od bielenia wapnem, poprzez lakiery chemioutwardzalne po chlorokauczuki baranek? : A gruby on? jeżeli nie, to szybko i bez chlapania pójdzie wałkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2007 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa - no to rozmawiam z fachowcem ! Chmmmm - no taki średnio gruby , ja wiem..przy takim ręcznie robionym baranku to nie jest ściśle określona grubość.. Ale chyba po prostu spróbuję wałkiem i zobaczę jak idzie. No to poradź mi Majka jeszcze - skąd to wiadomo ile razy malowac? No i jaką wybrać farbę (rodzaj), ocieplane było wełną. Ja malowałam też to i owo (głównie drewno lakierobejcami i bejcami, raz ściany w środku mieszkania) ale takie wyzwanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.04.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 najpierw przydaloby sie pociągnąć jakimś impregnatem. Normalnie robiło się to rozcieńczona farbą /pół na pół z wodą/. Tynk cementowo wapienny bardzo pije i szkoda, aby chlal czysta farbę Powinno wystarczyć 2 razy. Kup taki wałek z owczej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2007 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Majka - dziękuję za niepocenione rady Może będzie do kupienia jakis specjalny grunt do ścian zewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2007 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Majka - dziękuję za niepocenione rady Może będziedo kupienia jakis specjalny grunt do ścian zewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 05.04.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja malowałem dom rodziców, mieli tam tynk głeboki baranek,lub po prostu jak to kiedyś się robiło tynk drapany z kamieniami ze żwiru.Najlepiej się sprawdził dobry pędzel z długim włosiem i farbafasadowa emulsyjna o gęstej konsystencji.Pomimo dosyć głębokich dziur w tynku wystarczyło jednokrotnemalowanie.Przed pomalowaniem koniecznie umyj tynk wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.04.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Gagata, dasz radę. Majka dobrze radzi. Piszę to jako "praktyk" "Oblecieliśmy" chałupę we dwóch z synem w jeden dzień. Wielkość podobna. Wałkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.04.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Gagata, może jest jakiś grunt. Ale grunt jest z zasady drogi, więc my malowaliśmy najpierw rozrzedzoną farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 09.04.2007 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 hej-no to bomba-biorę się do roboty! Komturze-dziekuje za wsparcie Tylko żeby jeszcze ta wiosna NA PRAWDĘ przyszła..... O tyle mam trudną sytuacje że fachowcy którzy mieli to robic będa robic co innego też u nas i będę narażona na ich ...chmmm.. miny Ale co mi tam! Majka - jesli tak to zrobię tak jak Wy z rozcieńczona farbą... Tylko dlaczego fachowcy, malując swego czasu w domu kazali mi kupowac grunt zamiast...... eeeeech! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 09.04.2007 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Jeszcze do Komtura: tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1743454#1743454 zobaczysz jaką w końcu wybudowaliśmy kuchnię z duchówką! Artykuł od Ciebie był także pomocny więc jeszcze raz DZIEKUJĘ i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 09.04.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Gagata, brawa za temat czytam i dochodze do wniosku, że dzieki radom Majki, Komtura, Tomka i Piotru- zabiorę się do tego sam. Pozdrowienia ze śnieznego Podlasia Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 09.04.2007 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 A dziekuję Robin, dziekuję Przejrzalam ceny takiej usługi - ok.7 zł za m/kw. No to całkiem nieźle można zaoszczędzić....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.04.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Na fasadzie nie kombinuj rozcieńczonymi farbam.W Twoim wypadku radzę TYLKO I WYŁĄCZNIE farba silikonowa i stosowny grunt silikonowy. Laik nie powinien zabierać się za farbę silikatową (chociażby pH =12 - alkalicznie żrące), a akrylówka nie jest polecana na wełnę. Dać spokojnie można radę dobrym produktem. Ważne malować tak , aby nie poprzesychały krawędzie pól, bo mogą być widoczne, lepiej małymi kawałkami, raz koło razu . wałkiem. http://www.basf-cc.pl/NR/rdonlyres/56CF4C63-3B4F-43EB-A126-437C17B11BC9/82305/Fassadensystemeindd1.pdf Polecam Silcosan, opis na stronie 19, oraz odpowiedni do tego grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts