Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy pomaluję sama elewację??

Gagata

Recommended Posts

Farba na tynk cementowo-wapienny. Fachowcy zrobili nam taki własnej produkcji baranek (rzucarką do baranka), to dom pod lasem na wsi, miał miec takie nierówne chropowate ściany no i tak jest. teraz musze to pomalować , wiem tylko że farba na TAKI tynk.

Oj Majka - mów tak mów! Potrzebuje wsparcia :p Malowanie to cholernie droga usługa (nie wiem czemu) u fachowców.. A przecież to jest dla ludzi :D

No bo pewnych rzeczy to bym się nie podjęła robić sama (ani mój men)..

A może tez to robiłaś :wink: ??

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa - no to rozmawiam z fachowcem 8) !

Chmmmm - no taki średnio gruby :-? , ja wiem..przy takim ręcznie robionym baranku to nie jest ściśle określona grubość.. Ale chyba po prostu spróbuję wałkiem i zobaczę jak idzie.

No to poradź mi Majka jeszcze - skąd to wiadomo ile razy malowac?

No i jaką wybrać farbę (rodzaj), ocieplane było wełną.

Ja malowałam też to i owo (głównie drewno lakierobejcami i bejcami, raz ściany w środku mieszkania) ale takie wyzwanie...

najpierw przydaloby sie pociągnąć jakimś impregnatem. Normalnie robiło się to rozcieńczona farbą /pół na pół z wodą/. Tynk cementowo wapienny bardzo pije i szkoda, aby chlal czysta farbę 8)

Powinno wystarczyć 2 razy. Kup taki wałek z owczej wełny.

Ja malowałem dom rodziców, mieli tam tynk głeboki baranek,

lub po prostu jak to kiedyś się robiło tynk drapany z kamieniami ze żwiru.

Najlepiej się sprawdził dobry pędzel z długim włosiem i farba

fasadowa emulsyjna o gęstej konsystencji.

Pomimo dosyć głębokich dziur w tynku wystarczyło jednokrotne

malowanie.

Przed pomalowaniem koniecznie umyj tynk wodą

Gagata, dasz radę. Majka dobrze radzi. Piszę to jako "praktyk" :wink: :D

"Oblecieliśmy" chałupę we dwóch z synem w jeden dzień. Wielkość podobna.

Wałkami.

hej-no to bomba-biorę się do roboty! Komturze-dziekuje za wsparcie :D Tylko żeby jeszcze ta wiosna NA PRAWDĘ przyszła..... O tyle mam trudną sytuacje że fachowcy którzy mieli to robic będa robic co innego też u nas i będę narażona na ich ...chmmm.. miny :-? Ale co mi tam! :wink:

Majka - jesli tak to zrobię tak jak Wy z rozcieńczona farbą... Tylko dlaczego fachowcy, malując swego czasu w domu kazali mi kupowac grunt zamiast...... eeeeech! :evil:

Na fasadzie nie kombinuj rozcieńczonymi farbam.

W Twoim wypadku radzę TYLKO I WYŁĄCZNIE farba silikonowa i stosowny grunt silikonowy.

Laik nie powinien zabierać się za farbę silikatową (chociażby pH =12 - alkalicznie żrące), a akrylówka nie jest polecana na wełnę.

Dać spokojnie można radę dobrym produktem. Ważne malować tak , aby nie poprzesychały krawędzie pól, bo mogą być widoczne, lepiej małymi kawałkami, raz koło razu . wałkiem.

http://www.basf-cc.pl/NR/rdonlyres/56CF4C63-3B4F-43EB-A126-437C17B11BC9/82305/Fassadensystemeindd1.pdf

Polecam Silcosan, opis na stronie 19, oraz odpowiedni do tego grunt.