Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile może kosztować ziemia do wyrównania działki?

Recommended Posts

mój tata jak dowiedział się ile będzie kosztować ziemia na naszą działkę (400 zł za wywrotkę, potrzebne ok. 30- 40 wywrotek) z nerwów...wykopał trzeci staw na działce rodziców. Zapłaciliśmy 250 zł za transport. Nie chcę nawet myśleć co by było, gdybyśmy musieli taka ziemię kupić.

Ja podnosiłem działkę i wyrównywałem Powierzchnia wyrównywana ok. 600m2. Było to w 2003 albo 2004r. Koszt to:

1. Zepchnięcie humusu na bok warstwa ok. 30cm - ok. 8h pracy ładowarki po 70zł/h

2. Nawiezienie ziemi z wykopów. 20 wywrotek (takich 4 osiowych po 30t. każda) - 50zł/wywrotkę. Jednak to była cena dogadana z kierowcą bo miał akurat po drodze na zwałkę więc zaoszczędzał na paliwie a i kaska ode mnie była.

3. Nawiezienie humusu - 400zł za wywrotkę. Udało mi się "zdobyć" tylko 2.

4. Rozepchnięcie tego wszystkiego przez ładowarkę i wyrównanie - ok. 15h pracy.

5. Dokładne wyrównanie działki glebogryzarką na traktorze - 100zł

I działka podniosła się o 10-15cm :-?

A było to pod Nieporętem 10km od W-wy więc nie jakaś wioska. Ale trafiłem na okazję bo koło mnie wywozili ziemię z budowy drogi.

Chce wyrównać teren na działce - podnieść o około 30 - 40 cm na powierzchni 800m2.

Ile może mnie to kosztować?

Zakładam, że na początek dam ziemię słaba a na wierzch lepszą.

Mmiesiąc temu zamawiałem w piaskowni ziemię, a właściwie piach tzw pospółkę właśnie do wyrównania terenu - 8 zł /tonę (na wywrotkę mieściło się ok 15 ton) + transport na terenie miasta (Cz-wa) - 100 zł netto za kurs.