Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma komin systemowy?

Recommended Posts

Czy ktoś stawiał komin systemowy a nie tradycyjny, tzn. z cegły? Jeśl tak to proszę o pomoc, bo ciągle otrzymuję sprzeczne informacje.

Mianowicie , komin ma stać przy ścianie zewnętrznej (ale w środku budynku nie na zewnątrz). Czy komin systemowy należy od zewnątrz obmurować dodatkowo cegłą i na to położyć ocieplenie (styropian)? Czy może w przypadku kominów systemowych ścianka takiego komina może pełnić rolę ściany zewnętrznej domu i bezpośrednio na tę ściankę komina można kłaść ocieplenie?

proszę doradźcie coś :-?

Nie wiem czy dość jasno przedstawiłam sytuację :roll:

Pytanie do isztar i Wwiola: Czy dobrze rozumiem, ze Wasze kominy są jednocześnie ścianą zewnętrzną i nie są obmurowane na zewnątrz np. cegłą?

Jesli tak jest to mam dodatkowe pytanie: Czy wiązaliscie jakoś ten komin z resztą ściany, np drutem aby tworzył jedną całoś z murem. Z tego co wiem to takie kominy montuje sie na specjalnie dołączony do zestawu klej nie zaprawę, więc fuga jest bardzo cieńka- nie włoży sie między bloczki kominowe wiązania z drutu , bo wyjdzie szpara. :roll:

No - widzę, ze większość forumowiczów zrobiło sobie świąteczną przerwę. Ale koniec dobrego- czas wziąć się znów do roboty :wink:

Tak więc mam pytanie do isztar: Czy Twój komin jest przyklejony do ściany konstrukcyjnej, czy na pewnym odcinku sam tworzy (jest) ścianą konstrukcyjną (bo na zdjęciach nie dokładnie widać) ?

No i czymś dodatkowo wiązałeś komin ze ścianą oprócz zaprawy ?

Kominy systemowe z moich obserwacji są samonośne. To znaczy nie trzeba ich umocowywać na trwałe so ścian. Ja mam komin systemowy presto (dymowy plus wentylacja) stoi sam, ma zrobioną półkę betonową i ponad dachem obmurowany jest wokół klinkierem. Wewnątrz pomieszcenia zostanie obudowany czopuchem od kominka i po sprawie.

Jeżeli chodzi o docieplenie to każdy komin systemowy ma własne docieplenie wewnątrz pustaków keramzytowych.