imported_SŁONKO 04.04.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Czy ktoś stawiał komin systemowy a nie tradycyjny, tzn. z cegły? Jeśl tak to proszę o pomoc, bo ciągle otrzymuję sprzeczne informacje. Mianowicie , komin ma stać przy ścianie zewnętrznej (ale w środku budynku nie na zewnątrz). Czy komin systemowy należy od zewnątrz obmurować dodatkowo cegłą i na to położyć ocieplenie (styropian)? Czy może w przypadku kominów systemowych ścianka takiego komina może pełnić rolę ściany zewnętrznej domu i bezpośrednio na tę ściankę komina można kłaść ocieplenie? proszę doradźcie coś Nie wiem czy dość jasno przedstawiłam sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.04.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98604 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 04.04.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 komin systemowy sam w sobie ma ocieplenie ..więc nie trzeba go ocieplać ..nie wiem jak to by wyglądało jeśli komin systemowy miałby być wmurowany w ścine nośną -kontrukcyjną -O ILE SYSTEMOWE MOGĄ BYĆ TAK POSTAWIONE. jestem ciekawa odpowiedzi...fachowców budowlańców Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 05.04.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja mam komin systemowy na ścianie zewnętrznej (bardziej na zewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 05.04.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 I ja mam komin systemowy w ścianie zewnętrznej i mimo, ze ma on własne (systemowe ocieplenie) dociepliłam go jak całą scianę styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 05.04.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Mój komin stoi przy ścianie zewnętrznej, ale wewnątrz budynku. Ma ocieplenie w sobie i nie jest dodatkowo ocieplony - sprawował się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 05.04.2007 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Pytanie do isztar i Wwiola: Czy dobrze rozumiem, ze Wasze kominy są jednocześnie ścianą zewnętrzną i nie są obmurowane na zewnątrz np. cegłą? Jesli tak jest to mam dodatkowe pytanie: Czy wiązaliscie jakoś ten komin z resztą ściany, np drutem aby tworzył jedną całoś z murem. Z tego co wiem to takie kominy montuje sie na specjalnie dołączony do zestawu klej nie zaprawę, więc fuga jest bardzo cieńka- nie włoży sie między bloczki kominowe wiązania z drutu , bo wyjdzie szpara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 05.04.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Tu możesz zobaczyć mój komin http://isztar6.fotosik.pl/albumy/71507.html#e Docelowo cały komin będzie obłożony tak jak u góry kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciachoo 05.04.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja tez mam systemowy,ocieplany - schiedela doklejony do sciany zewnetrznej. Mocowalem go do sciany tasmami stalowymi i obmurowalem klinkierem dla wygladu - doradca ze schiedela powiedzial ze jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 10.04.2007 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 No - widzę, ze większość forumowiczów zrobiło sobie świąteczną przerwę. Ale koniec dobrego- czas wziąć się znów do roboty Tak więc mam pytanie do isztar: Czy Twój komin jest przyklejony do ściany konstrukcyjnej, czy na pewnym odcinku sam tworzy (jest) ścianą konstrukcyjną (bo na zdjęciach nie dokładnie widać) ? No i czymś dodatkowo wiązałeś komin ze ścianą oprócz zaprawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 10.04.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Kominy systemowe z moich obserwacji są samonośne. To znaczy nie trzeba ich umocowywać na trwałe so ścian. Ja mam komin systemowy presto (dymowy plus wentylacja) stoi sam, ma zrobioną półkę betonową i ponad dachem obmurowany jest wokół klinkierem. Wewnątrz pomieszcenia zostanie obudowany czopuchem od kominka i po sprawie. Jeżeli chodzi o docieplenie to każdy komin systemowy ma własne docieplenie wewnątrz pustaków keramzytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 11.04.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Moim zdaniem systemowy nie nadaje się na fragment ściany nośnej zewnętrznej budynku bo nie ma go jak przewiązać ze ścianą właściwą. Jesłi natomiast jest jakby przyklejony do nośnej to szafa gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts