Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby antywlamaniowe

Recommended Posts

Witam

Ciekaw jestem Waszej opinji dotyczacej stosowania szyb antywlamaniowych w oknach czy drzwiach balkonowych.

Zamierzam wymienic min. drzwi balkonowe(taras-parter) i zastanawiam sie czy jest sens montowania w tych drzwiach szyb kl. P2(gr.8,8 2 tafle szkla+2 warstwy folii).Czy standardowe okucia wytrzymaja taki ciezar(np szklo+mahon).Czy niezbedna jest klamka na kluczyk i jakies patenty antywywazeniowe.No i czy w ogole ma sens wydawanie pieniedzy(m2 115-145zl +vat) na takie fanaberie.Prosze o opinie wszystkich a szczegolnie tych, ktorzy maja doswiadczenie z tym problemem(opinie wlamywaczy mile widziane)

Pozdrowienia spiotr

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przedwczoraj gość obmierzył mi okna i drzwi. Zapytałem trochę tak na wyrost o te sprawy, bo u mnie spokojnie, ale chciałem wzmocnić duże przeszklenie przed synkiem :wink: Powiedział, że cena okuć jest taka sama, więc z tym nie ma problemu, a szyby P2 są droższe o 120zł/m2. Pomyślę. Nie obawiam się napadu, ale może jakieś złodziejaszki zechcą mi złożyć wizytę, więc czemu nie. Zastanawiam się nad garażem - mam 3 okna, drzwi i bramę. A może dać tylko porządniejsze drzwi łączące z domem?

Jak najbardziej polecam.

Decyzja jakie należy do ciebie, mo można P2, P3, P4.

Tych ostatnich w domach się nie stosuje, chyba że zakłada się w domu kantor lub bank.

P3 wymagaja wzmocnionych okuć - dwie szyby 6mm i trzy warstwy folii + szyba 4mm od wewnątrz.

osobiście wybrałbym (i wybrałem) P2.

Osobną sprawą jest wybór okuć antywłamaniowych.

Samo stosowanie szyb antywłamaniowych nie ma sensu. Najczęściej notowane sposoby sforsowania okna to wyłamanie go z ramy, dloatego niezbędne są odpowiednie okucia.

Szyba jest również potrzebna, gdyż w przeciwnym wypadku rzut cegłą i złodziej jest w środku.

Ale aby można było mówić o skutecznej broni wymierzonej przeciwko amatorom cudzej własności trzba ww. sposoby ochrony połączyć z monitoringiem. W przeciwnym wypadku same, nawet najbezpieczniejsze okna nie zagwarantują ochrony, mogą ją co najwyżej opóźnić.

O ograniczeniu przejrzystości możesz zapomnieć, zapewne jest jakieś ale zapewne tak małe, że można je pominąć. Oglądałem okna i nie mogłem dostrzec różnicy, a jeżeli jest (inna barwa) to wynika z grubości szkła a nie z faktu zastosowania folii.

Montaż w ścianie trójwarstwowej jest możliwy tylko i wyłącznie w płaszczyźnie ocieplenia, czyli na kotwy. Metody sa dwie: zwiększyć liczbę kotew do trzech, czterech - zależy od wymiarów okien, oraz zastosować węgarek (wymurować mniejszy otwór w wartwie zewnętzrnej muru). Wtedy trudniej jest wyłamać okno, ale jak mówią statystyki i fachowcy od okien, włamania najczęściej polegają na wyważeniu okien z ościeżnic. Zastosowanie P2 (szyby) ma charakter po części psychologiczny. Jak złdziej walnie w szybę, która się nie rozsypie, nie będzie próbował robić więcej hałasu. ciszej jest wyłamać okno łomem.

Współczynnik 1,1 zapewnia argon wewnątrz i powłoka na zewnętrznej szybie. Bez niej wsp. jest gorszy i na to trzeba uważać. Takie szyby są standardem większości firm oferujących okna.

Dwa zaczepy antywyważeniowe (grzybki) to okucia drugiego stopnia. Można się pokusić o trzeci lub czwarty. Różnica w cenie nie jest znacząco duża. Zwiększyć bezpieczeństwo można np. na parterze, poddasze lub piętro można zrobić z drugim stopniem.

Do krzysztofah

Mam do Ciebie pytania bardziej szczegolowe. Ty jako uzytkownik okien(drzwi) z ww szybami podasz mi, mam nadzieje, bardziej obiektywne informacje niz sprzedawcy,ktorzy czesto nie maja(lub nie chca miec)pojecia o wielu sprawach.

A mianowicie czy zawiasy skrzydla drzwiowego(drzwi balkonowe) przy takim ciezarze nie ulegaja "zmeczeniu".Czy takie drzwi po pewnym czasie w dalszym ciagu dobrze i latwo sie zamykaja.W jaki sposob montowana jest sama szyba-czy tu jest tez jakies wzmocnienie

Pozdrawiam spiotr

Spiotr.

Ja jeszcze nie mam tych okien, bo nie mam ich w co włożyć, a moje informacje nie pochodzą od sprzedawców (zrozumiałe co piszesz) lecz od użytkowników (zmajomi) takich okien. Osobiście jestem na etapie zbierania doświadczeń, aby uniknąć zbędnych kosztów (mój fragment o banku), nie popełniać błędów lub je zminimalizować a przy tym osiągnąć założony cel.

Podane informacje są sprawdzone, nawet w przypadku okien z szybami P3.

U sprzedawcy (tylko u jednego) dowiedziałem się, że okna z P3 trzeba co pół roku regulować, gdyż są ciężkie. Znajomi mają takie okna ze stolarką drewnianą i nic (jak na razie) - okucia ROTO.

Tak na marginesie trzba zwracać uwagę na to co oferują handlowcy i "być w temacie" jeżeli podejmuje się ostateczną decyzję i w przypadku ROTO wybrać te najnowsze, bo spotkałem się z próbą wciśnięcia i zachwalania okuć, które już miały 3 lata, a na rynku były nowe znacznie lepsze, o których gość nie wiedział (lub nie chciał wiedzieć). Wg mojej wiedzy najnowszy model ROTO obecnie dostępny to ROTO CENTRO 101 E5

Mogę się podzielić doświadczeniem bo sam takie okna użytkuję. Są to okna plastikowe z szybą P2 z profili Veka i okucia Winkhaus. Zdecydowałem się na takie szklenie od strony ogrodu gdzie oprócz okien mam drzwi balkonowe 225x180 dwuskrzydłowe bez słupka. Co do okuć to nic się do tej pory nie dzieje (okno otwierane jako pierwsze jest też uchylane. Wszystkie okucia są na grzybek. Chodzą ciężej niż pozostałe okna ale nie jest to w żaden sposób uciążliwe. Przy otwieraniu czuć że mają masę jak się szybko chce je pchnąć,ale chodzą bardzo lekko. Co do przepuszczania światła to nie widzę różnicy. Co do sensu stosowania to zwłaszcza w drzwiach balkonowych jest to idealne rozwiązanie ze względu na cenę. Tańsze od niebezpiecznych i szpetnych krat a już o niebo lepsze od b.drogich i prowokującyh złodziei rolet. A ha dodam że nie doświadczyłem włamania, ale o to chyba chodzi.

Jedna uwaga dotycząca okuć dla tych, którzy chcieliby zastosować najwyższy (czwarty) stopień okuć antywłamaniowych tzn. zabezpieczone wszystkie rogi okna grzybkami zabezpieczającymi przed wyłamaniem.

Okucia firmy Winkhaus przy takim rozwiązaniu nie pozwalają na stosowanie mikrowentylacji, a okucia ROTO tak.

Okucia firmy Winkhaus maja też możliwość regulowanego uchylania okna (kilka stopni uchylenia). W tej sytuacji trzeba zrezygnować również z tego udogodnienia. W systemie ROT nie ma takiej funkcji.

Ale wyboru każdy dokonuje sam.

W gabinecie mojej żony ( stomatologicznym)mam okna PVC profil Schuco okucia winkhaus szyby antywłamaniowe P4 . współczynnik k 1,1 mikrowentylację , dodatkowo wspomaganą przez uszczelkę karbowaną .Przezierność szyby taka sama jak okna zwykłego (stwierdzona organoleptycznie - oko).Tydzień temu żona miała napad z bronią w ręku na gabinet , bandyci weszli otwartymi drzwiami .Co do ochrony takiego okna przed wybiciem ,można go wybić jeżeli ma dużą powierzchnię np bloczkiem betonowym . Osobiście widziałem wybijanie takiego okna (duża powierzchnia) płytą chodnikową. Przed przypadkowymi ,niedoświadczonymi złodziejami jest to dobra ochrona . Szyby P 2 są bez sensu.Poważna wada okien tarasowych z szybą P4 to duży cieżar oraz w przypadku niektórych profili konieczność dzielenia szyby na mniejsze powierzchnie .

Szadam - ale żaluzja musi byc antywłamaniowa. Ile takowa waży, mierzy (grubość), jak montować i przede wszystkim kosztuje też nie pozostanie bez znaczenia.

P4 uważam za przesadę w ogólności (choć w pewnych wypadkach ma sens) - jak piał Miazgociąg - wejdą drzwiami.

Ja mam duże przeszklenia i daję P2 na parterze, a O2 na piętrze - po to by mi dzieci nie wyrzuciły się przez okno, jak się pokłócą.