krzysztofh 04.03.2002 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 Zgadzam się z Frankai. Szyby P2 są wystarczającym zabezpieczeniem, pod warunkiem zamontowania alamu z mononitoringiem. Bez tego żadne okna nie będą skuteczne, tylko wydacie pieniądze.Trzeba sobie jasno powiedzieć, że antywłamaniowe szyby i okucia służą tylko w celu opóźnienia wejścia intruza do pomieszczenia, w czasie któego będzie działała firma ochroniarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 04.03.2002 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 Krzysztofh masz całkowitą rację w firmie której wykonano moje okna przy składaniu zamówienia zwrócono uwagę na fakt, że do sforsowania takiego okna (z szybą P4) wystarczy nieco ponad 3 minuty.Szyba P4 wytrzymuje 3 uderzenia swobodnie spadającą kulą(masa4,11 kg)z wysokości 9m, szyba P2 tylko jedno.Jeżeli masa przedmiotu jest większa to wybijanie idzie dużo szybciej. Jeżeli używana jest do wybijania siekiera to po wbiciu w szybę ,a jest to możliwe napastnik może mieć kłopot z wyjęciem jej - zaklinuje się.Szyby takiej nie da się też chyba wyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 05.03.2002 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 Mam pytanie odnośnie okuć firmy ROTO! Zamówiłem okna z okuciami ROTO (przy zamawianiu gościu powiedział, że są to ROTO Centro 101K), a jak dzwoniłem później do zakładu głównego w innym mieście to powiedziano mi, że oni produkują okna z okuciami ROTO NT z zamocowanymi w standardzie dwoma zaczepami antywyważeniowymi)!! Czy ktoś z Was się orientuje czy to jest to samo, czy też ktoś nabija mnie w butelkę?Jakie są średnie ceny za zabezpieczenie 2 i 3 stopnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiotr 05.03.2002 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 WitamWg. informacji zawartych na stronie f. Roto okucia NT sa najnowszym produktem tej firmy(sa koloru srebrnego-i mam nadzieje, ze nie jest to jedyna roznica miedzy pozostalymi okuciami Roto). A co do cen ponadstandardowych, to niestety nie orientuje sie.http://www.roto-frank.pl/Pozdrawiam spiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2002 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 A ja podam przykład z życia wzięty. Dwa tygodnie temu u kolezanki mojej żony było włamanie. Przez dwie godziny nieobecności obrobili trzy domy. Nie wiem jakie okna mieli inni ale znajoma ma okna plastikowe z okuciami antywlamaniowymi i szybą P2. Weszli przez okno wyłamując je siekierą. Niewiem jak to zrobili ale dodam ze jest to ruchliwa dzielnica a włamania dokonano w południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 06.03.2002 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 To może zamiast sszyb antywłamaniowych kupić specjalną folię? Nie wiem ile kosztuje ale powinno być taniej niż szyba. Widziałem za to jak wyglądało po włamaniu a raczej niedoszłym włamaniu takie okno. Szyba była popękana ale trzymała się, goście próbowali ją wyjąć ale chyba nie zdążyli. Tym bardziej nie mogli sobie poradzić że okno było z zamkiem na kluczyk. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Zachar - szyby antywłamaniowe to nic innego jak folia, lub dwie, między szybami. Czy to te same folie? Nie wiem. Dla mnie coś łączonego jest co najwyżej tak dobre jak łączone.Z zamkiem na kluczyk uważałbym, bo można ugrząźć samemu jak się domek zapali. Lepiej kluczyk mieć w zamku, a wyjmować na czas nieobecności - ale to kolejna niedogodność. Zresztą tak jak to pisało kilka osób - szyby + alarm to najpewniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiotr 06.03.2002 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 WitamSzyba antywl. P2 to dwie tafle szkla po 4mm i miedzy nimi dwie warstwy folii antywl. po 0,38mm.Nie ryzykowalbym naklejania samej folii-pecherze, znieksztalcenia.Mozna kupic gotowa szybe z folia, ale jest to tzw szyba bezpieczna a nie antywl.Co do klamek na klucz, to wydaje mi sie, ze warto zainwestowac ok. 50zl, poniewaz szyba antywl.+okucia+klamka na klucz, to jakby standard.Sa klamki z zapadka ale to chyba polsrodekPozdrawiam spiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Czy okna z okuciami ROTO NT z zamocowanymi w standardzie dwoma zaczepami antywyważeniowymi oraz z szybami P2 są wystarczającą ochroną przed ewentualnym włamaniem? Czy powinienem dołożyć jeszcze jakieś grzybki? Dodam, że do tego planuję zamontować alarm z powiadamianiem na telefon.Liczę na szybką odpowiedź!Za tydzień odbieram okna!Łysy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 07.03.2002 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "wystarczająca ochrona", ale sądzę, że to rozsądne rozwiązanie - kompromis pomiędzy ceną i ochroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek 19.03.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Czytam i czytam, a jak dotąd nikt nie wpadł na pomysł, że najlepszym i najtańszym zabezpieczeniem jest - UBEZPIECZENIE.Nie wydajecie kasy na cuda techniki ,że już o alarmach i moritoringu nie wspomę. Włamali mi się do sklepu i ukradli komputer , a za ubezpieczenie kupiłem sobie o niebo lepszy.Policja spisała raport, przedstawiciel ubezpieczalni też i w ciągu dwóch tygodni miałem kasę na nowy komputer. Wszystko miałem archiwizowane ,że też problemu nie było.Miałem kiedyś w innym lokalu szyby P4 chcieli mi się włamać jacyś napici goście i mi poniszczyli te szyby. Z ubezpieczalnią to mało się wtedy o sąd nie oparło, bo PZU twierdziło, że skoro nic nie ukradli tylko szyby powybijali to jest wandalizm ,a nie włamanie, a na to nie miałem ubezpieczenia. Ja twierdziłem jak mieli coś ukraść jak nie mogli pokonać tych szyb i dzięki nim PZU oszczędziło sobie kosztów. Nerwów miałem wtedy i stresów wiele i niepotrzebnie. Najtaniej i najbezpieczniej jest ubezpieczyć i spać spokojnie, a i tak to mniej kosztuje niż wymyślne zabezpieczenia, które zostaną w razie próby włamania zniszczone i wymieniać trzeba na nowe i znowu płacić.Przemyślcie to , ja przekalkulowałem to po próbie włamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.03.2002 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 A jeżeli Ci napici goście włamią się do Twojego domu, bo dasz zwykłe szyby i uszkodzą ... Ciebie. Wtedy Twoja rodzina dostanie ubezpieczenie, a Ty przekalkulujesz ponownie co bardziej się opłaca. Jest dużo różnych spojrzeń na ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 19.03.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 To może krakowskim targiem - O2 góra, P2/P3 dół, alarm i ubezpieczenie? W większości firm ubezpieczeniowych w zależności od ilości i rodzaju zabezpieczeń domu jest obliczana stawka. W końcu chodzi chyba o to, że jeśli się jednak włamią, to żeby straty były najmniej dotkliwe, a ich pokrycie przez firmę ubezp. jak największe. A swoją drogą straszne, że tego typu rozważania należy wkalkulowywać w koszty budowy domu!!!! Planuję 6 okien i 3 drzwi balkonowych na dole oraz 2 lukarny na górze + 4 veluxy. Chyba się zrujnuję na tym etapie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.03.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Luśka - z ust mi to wyjęłaś. No i z kieszeni też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 19.03.2002 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Z ust to może, ale z kieszeni to nie ja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2002 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 On 2002-02-25 12:10, spiotr wrote: Witam Ciekaw jestem Waszej opinji dotyczacej stosowania szyb antywlamaniowych w oknach czy drzwiach balkonowych. Zamierzam wymienic min. drzwi balkonowe(taras-parter) i zastanawiam sie czy jest sens montowania w tych drzwiach szyb kl. P2(gr.8,8 2 tafle szkla+2 warstwy folii).Czy standardowe okucia wytrzymaja taki ciezar(np szklo+mahon).Czy niezbedna jest klamka na kluczyk i jakies patenty antywywazeniowe.No i czy w ogole ma sens wydawanie pieniedzy(m2 115-145zl +vat) na takie fanaberie.Prosze o opinie wszystkich a szczegolnie tych, ktorzy maja doswiadczenie z tym problemem(opinie wlamywaczy mile widziane) Pozdrowienia spiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2002 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Witam. Zajmowałem się montażem folii antywłamaniowych na szybach i wiem, jak to wygląda z drugiej strony. Szyba antywłamaniowa może składać się, tak jak tu już napisano z jedej warstwy szkła i folii. Takich warstw może być kilka. Są trzy rodzaje folii a właściwie są folie o trzech grubościach. Dwa najniższe są pojedyncze natomiast 3 o gr 1200 jest folią wielokrotnego laminowania. Praktycznie nie jest do rozbicia szyba o gr. 5 mm z tą folią. Pamiętam, jak na pewnych targach było wystawione okno zafoliowene tą folią a obok... młotek. Całość uzupełniał transporter piwa. Miał go wygrać ten, który wybije dziurę w oknie wielkości pięści. Szyba pod wieczór była zmasakrowana ale stała w ramach. W jednym kawałku! Wyglądała jak szyba przednia w samochodzi po wypadku. Niestety, nieuczciwi szklarze bardzo często stosują folię o gr 400 i podkładają atesty wyższej klasy. A po naklejeniu folii na szybę jest praktycznie nie do stwierdzenia jaka folia została użyta. Jest ona prawie przezroczysta choć może mieć troszkę inny odcień niż "czyste" szkło. Jeszcze jednym plusem folii jest to, że zatrzymuje część promieniowania UV. Minusem - jeżeli zostanie naklejona jako jednowarstwowa to będąc od strony mieszkania jest podatna na uszkodzenia przy np. myciu. Jest jeszcze jeden rodzaj szyb antywałamaniowych mianowicie dwie warstwy szkła a w środku żywica. Niestety, ciężar takiego zestawu jest znaczny (zależy od grubości szkła i grubości wypełnienia). Co do żaluzji.. Te żaluzje, które są tak namiętnie montowne w naszych oknach to nie są żaluzje czy rolety antywłamaniowe! Są to rolety PRZECIWSŁONECZNE! Fakt, zatrzymają one potencjalnego włamywacza na chwilę ale... Proszę pamiętać, że jest to blacha aluminiowa wypełniona pianką. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że w prawdziwych roletach antywałamaniowych wypełnienie jest z żywicy a pióra są stalowe. Taka roleta waży ok 80 kg/m2! Tego nie można podnieść ręką! A widziałem już rolety "antywłamaniowe" rozprute jak puszka po konserwie albo podniesione do góry (nie będę podawał jak, bo nie jest to poradnik włamywacza ). Dlatego wszystkie te zabezpieczenia tzn szyby antywłamaniowe czy żaluzje są to zabezpieczenia MECHANICZNE! utrudniają one włamanie, wydłużają one czas potrzebny do wtargnięcia do obiektu, ale jak każde zabezpieczenie mechaniczne nie daje 100% pewności, że nikt się do nas nie włamie. Uff, ale się rozpisałem ). Acha, najwięcej włamań jest przez nowo wymienioną stolarkę okienną. Wymienioną z drewnianej na PCV. Dobrej nocy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 21.09.2002 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Ubezpieczenie tak, ale jak mi ukradną na przykład kasety z filmami, które zbierałem od dawna albo zestaw płyt CD a przy okazji poniszczą podłogę, ściany i porozbijają inne sprzęty... ? Sam nie wiem ale raczej chyba wolałbym się jakoś zabezpieczyć. Czy ktoś słyszał o organizowaniu "sąsiedzkich" systemów powiadamiania ? Na przykład jak u mnie jest włamanie to u sąsiadów z grupy coś piszczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 21.09.2002 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Słyszeć to nie słyszałem ale moglibyśmy sobie coś takiego zainstalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 21.09.2002 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 No właśnie. W końcu sąsiad chyba najlepiej oceni czy dzwonić po Policję, ochroniaży, karetkę , czy może na izbę wy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts