Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Podobają mi się parkiety ułożone w naprostszy wzór czyli klepka obok klepki z przesunięciem, tak jak na deskach trójwarstwowych. Ale na nich klepki są różnej długości to wygląda fajnie, bo spontanicznie.

Zastanawiam sie czy da sie uzyskac taki efekt z tradycyjnego parkietu gdzie klepki są takiej samej dlugosci. Ulozenie ich w cegielke odpada bo wtedy bedzie widac laczenia ukladające sie w linie w co drugim rzedzie.

Przesunięcie o tyle samo w kazdym rzedzie (ale nie o pol dlugosci) da efekt jodelko podobny. Czy zatem stosowanie przesuniecia przypadkowego da zamierzozny efekt ? Czy ktos to stosowal i moze powiedziec jak wyszlo ?

Widze raczej problem z kupieniem parkietu o roznych dlugosciach klepek.

https://forum.murator.pl/topic/76100-parkiet-u%C5%82o%C5%BCenie-klepek-r%C3%B3wnoleg%C5%82e-spontaniczne/

Efekt nieregularności uzyska się nawet przy klepkach o tej samej gługości.

Po prostu przy układaniu na końcu rzędu klepek ucina się ostatnią klepkę i odciętym kawałkiem rozpoczyna się nowy rząd. Powstaje wtedy nieregularny wzór.

W moich zdjęciach powinno być widać.

Chociaż większość zdjęć jest jeszcze przed lakierowaniem.

bog,

Bardzo ladne masz te podlogi, szczegolnie zainteresowala mnie ta z dyli w salonie. Sama sie kiedys nad tym zastanawialam, ale cena mnie odstraszyla.

Powiedz prosze czy trudno sie to kladlo fachowcowi( te dechy nie sa tak idalnie przylegajace do podloza jak parkiet o malych klepkach). Jakie sa wymiary Twoich dyli w salonie ? Czy jestes z nich zadowolony ?

Czy mas zjuz moze polakierowana podloge i moglbys sie pochwalic zdjeciami ?

bog,

Bardzo ladne masz te podlogi, szczegolnie zainteresowala mnie ta z dyli w salonie. Sama sie kiedys nad tym zastanawialam, ale cena mnie odstraszyla.

Powiedz prosze czy trudno sie to kladlo fachowcowi( te dechy nie sa tak idalnie przylegajace do podloza jak parkiet o malych klepkach). Jakie sa wymiary Twoich dyli w salonie ? Czy jestes z nich zadowolony ?

Czy mas zjuz moze polakierowana podloge i moglbys sie pochwalic zdjeciami ?

Witam!

My mamy klepkę przemysłową układaną na tzw. "dziko". Nam się podoba :).

Oto fotka:

http://prozac.bsdzine.org/~beehunter/budowa/02.04.2007/images/pict2699.jpg

Śliczna ta podłoga,jaki to kolor?

czy trudno sie to kladlo fachowcowi.

W jednym miejscu była większa nierówność.

Ale ogólnie fachowiec nie narzekał.

Klej tylko był znaczenie droższy niż ten do klepki.

Jakie sa wymiary Twoich dyli w salonie ?

Są to deski o szerokości 12 cm i długości od 150 do 220. Kosztowały w II klasie 110 zł/m2 więc nie tak drogo jak na te wymiary.

Czy jestes z nich zadowolony ?

Jestem zadowolony. Są bardzo ładne. Chociaż nie nacieszyłem się nimi ponieważ jeszcze nie mieszkam, a na malowanie są przykryte.

Czy mas juz moze polakierowana podloge i moglbys sie pochwalic zdjeciami ?

Mam polakierowaną ale zdjęcia z etapu jak lakier mokry. Dorzuciłem do swoich.

Zdjęcia o nazwie HPIM3141, HPIM3142, HPIM3143