Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Katastrofa - ogrzewanie podłogowe

zoharek

Recommended Posts

Dom w budowie, piszę w dziale remont, bo teraz będzie remont... Otóż założone jest ogrzewanie podłogowe, tylko palant który je zakładał wpuścił przed poprzednią zimą (budowa idzie powoli) wodę żeby sprawdzić szczelność, a potem jej nie usunął jak się właśnie okazało... Poprzedniej zimy instalacja w każdym z 4 obiegów (4 pomieszczenia) popękała od mrozu. Teraz pozostaje albo skuć całą podłogę i wymienić instalację (szacunkowo ~10 tysięcy...), albo olać instalację i założyć kaloryfery, albo właśnie, tu moje pytanie, czy ktoś wie, albo zna kogoś, albo zna kogoś kto zna itd.

Innymi słowy, czy da się w jakikolwiek sposób znaleźć konkretne miejsca w których strzeliła instalacja żeby punktowo dokonać naprawy?

I nie, nie można ścigać wykonawcy, bo to było swego czasu po znajomości, jakoś wyszło, że bez umowy, potem drogi się rozeszły, nieważne, długa historia...

Pomocy...

...

Innymi słowy, czy da się w jakikolwiek sposób znaleźć konkretne miejsca w których strzeliła instalacja żeby punktowo dokonać naprawy?

...

Pomocy...

Uhhh, porażka....

Będąc na targach w Warszawie pogadałem sobie z gościem handlującym kamerami termowizyjnymi. Pokazał mi dużo różnych zdjęć, m.in. uszkodzonej podłogówki wodnej - idealnie widać gdzie woda ucieka z obiegu. Warunek - musisz mieć możliwość zasilenia obiegów podłogówki ciepłą wodą.