Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bardzo mokra ziemia w ogrodzie... :( pomocy

Recommended Posts

hej...

kompletnie nie znam się na ogrodach dlatego też pyta Was... otóż w moim ogrodzie ziemia jest bardzo miękka (zapadająca) i bardzo mokra... :( nie wiem co jest tego przyczyną... (taki już kupiłam),trawa owszem rośnie... ,ale zastanawiam się co z tym zrobić? Czy wyrwać trawę i położyć płyty i kamienie czy coś innego... Jeśli płty i kamienie to jakie powinno być podłoże... nie wiem małe kamyczki ,piasek... ???

A jeśłi co innego to co?

A może macie jakieś inne pomysły ,aby trawa ładnie rosła ,a ziemia nie była aż tak mokra?

Mam podobny problem...

800m2 działki z glebą ciężką, gliniastą ale przeoraną.

Czytałem w paru miejscach w necie, że przed sadzeniem czegokolwiek poza trawą należałoby tą ziemię przemieszać z piaskiem.

Ile ton (m3) piasku potrzebuję aby pokryć całość warstwą 5 cm piasku ??

Oho wracamy do rachunków :lol:

5cm =0,05m

0,05m X 800m2= 40m3

ciężar objętościowy piasku około 1,8-2,6 t/m3 zależnie od wilgotności i grubości frakcji czyli 40m3 waży 72- 104 tony

Mam podobny problem...

800m2 działki z glebą ciężką, gliniastą ale przeoraną.

Czytałem w paru miejscach w necie, że przed sadzeniem czegokolwiek poza trawą należałoby tą ziemię przemieszać z piaskiem.

Ile ton (m3) piasku potrzebuję aby pokryć całość warstwą 5 cm piasku ??

Korzenie drzew i krzewów muszą oddychać, więc co im da 5 cm paisku na powierzchni?

Dla trawnika, to i owszem, może być po płytkim przekopaniu, bo korzenie trway sięgają do 10 cm. Ale krzewy?

Proponowałabym raczej 3-4 x 5cm i to dopiero przeorać, zabronować i sadzić lub siać trawę.

Ziemia gliniasta jest ciążka, zwięzła, źle napowietrzona, długo trzyma wodę i długo się nagrzewa. Rośliny do wegetacji wolą szybko nagrzewające się, lekkie podłoże- szybciej "startują" na wiosnę i nie przemarzają w zimie tak często jak te, rosnące na cięzkich glinach. :D