TS147 05.04.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam, Ponieważ już na dniach projekt Artemida z pracowni Dobre Domy będzie gotowy i będzie można go kupić i zacząć (w końcu ) realizować, postanowiłem założyć tutaj nowy temat odnośnie tego projektu (a kilka osób już niecierpliwie na niego czeka ). Czasu na adaptację i wprowadzenie zmian w projekcie nie będzie dużo jeśli ktoś chce zacząć budowę jeszcze w tym roku, więc WSZELKIE opinie i rady są mile widziane . Ja zamierzam wprowadzić tylko kilka zmian: - przenieść kominek bliżej środka domu, pomiędzy kuchnią/jadalnią/salonem. Z tyłu kominka od strony kuchni zrobić jakieś półki/etc. - zrobić przejście z garażu bezpośrednio do wiatrołapu, - powiększyć okno od strony ogrodu, - zlikwidować kominek na tarasie (chyba, że sprawdza to się w życiu?), - waham się czy zamiast dwóch bram do garażu nie zrobić jednej, - będę realizować lustrzaną wersję. Poniżej robocze rzuty i wygląd Artemidy: http://img227.imageshack.us/img227/2561/zewnatrzun1.jpg http://img220.imageshack.us/img220/764/rzutymalepk7.jpg Pozdrawiam, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 05.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witaj TS147A czy wiesz może jaka jest konstrukcja stropu w Artemidzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 05.04.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 aaa i jeszcze jedno pytanko...czy ja dobrze widzę czy jest komin w kuchni? czyli wychodzi w sumie że są trzy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 07.04.2007 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Wydaje mi się, że strop będzie podobnie jak w innych podobnych projektach tej pracowni gęstożebrowy. Rzeczywiscie dodano 3 komin w kuchni. Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 30.04.2007 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Mam pytanie co myslicie o łazience 1/9 (nędzie to moja i żony łazienka) - ma około 5,5m2 powierzchni i waham się czy nie powiększyć jej kosztem pokoju 1/10? Pokój ten docelowo będzie niby pracownią i jak na nasze potrzeby jest spory (prawie 15m2), więc spokojnie mogę coś z niego "urwac". Pytanie czy problemem nie bedzie fakt, ze sciana pomiedzy 1/9 i 1/10 jest nośna? W razie czego myślę o zrobieniu tylko wnęki na prysznic (wchodziłby w pokój 1/10) - od strony pokoju mogłoby to wpisać się w szafę w zabudowie/biblioteczkę. Co radzicie? Drugie pytanie mam o garaż - szerokość jest jak najbardziej ok (ponad 6,5m) ale długość to 564cm - wystarczy? Zakładam maksymalną długość auta 470-490cm, więc czy 75-90cm zapewni wygodę? Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 02.05.2007 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Na stronie Dobrych Domów mozna zobaczyc już Artemidę w pełnej krasie http://www.dobredomy.pl/?id_project=117&infopage=4&lustro=1 . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek32 06.05.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Cześć, Szukam projektu domu parterowego z poddaszem uzytkowym i znalazłem przypadkiem Artemidę http://www.dobredomy.pl/?id_project=117&infopage=1 . Co myslicie o tym projekcie (wstępnie zdecydowaliśmy sie na ten projekt)? Dom mialby byc dla mnie i zony i 2 dzieci (one pewnie na górze). Jakie wady ma ten projekt? Jak sadzicie jaki bedzie koszt stanu deweloperskiego i stanu surowego zamknietego tego domu (na stronie pracowni nie ma kwoty nie wiem czemu )? Czy kwota 400.000 za stan deweloperski (300 za surowy zamkniety) to w miare celna prognoza? Dzieki za porady! Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 06.05.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Dom duży, drogi ze względu na dość skomplikowaną bryłę i wielki dach. Pieniędzy na pewno nie starczy. Na dole według mnie za bardzo "poszatkowane" pomieszczenia (po co tyle nieustawnych kanciapek jeśli tylko Ty i żona na dole), natomiast bardzo maleńka kuchnia jak na taki wielki dom. No i to wejście w sypialni do kibla przez garderobę! Na górze pomieszczenia mogą być pomimo ich wielkości być niezbyt ustawne ze względu na wielospadowy, "połamany" dach, podniesienie ścianki kolankowej natomiast bardzo zepsuje proporcje domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek32 07.05.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Dom duży, drogi ze względu na dość skomplikowaną bryłę i wielki dach. Pieniędzy na pewno nie starczy. Na dole według mnie za bardzo "poszatkowane" pomieszczenia (po co tyle nieustawnych kanciapek jeśli tylko Ty i żona na dole), natomiast bardzo maleńka kuchnia jak na taki wielki dom. No i to wejście w sypialni do kibla przez garderobę! Na górze pomieszczenia mogą być pomimo ich wielkości być niezbyt ustawne ze względu na wielospadowy, "połamany" dach, podniesienie ścianki kolankowej natomiast bardzo zepsuje proporcje domu. Dzięki za opinię i cenne uwagi . Na dole ilość pomieszczeń jest dla nas optymalna - nasza sypialnia, moja pracownia i pokój gościnny. Tyle musi niestety być. Kuchnia ma prawie 11m2 (nie bedziemy robic spizarki), wiec nie jest tak zle - obecnie mamy tyle z jadalnia . Co do wejscia do lazienki przez garderobe to my widzimy to tak, ze po obu stronach beda po prostu dwie szafy w zabudowie co moze byc nawet urokliwe. Ścianki kolankowej nie bedziemy podnosic na pewno - boję się o bryłę budynku . Zmartwiłas mnie co do kosztów. Dach jest rzeczywiscie spory, ale wysawalo mi sie, ze dosyc prosty - nie ma lukarn, skomplikowanych polaci, etc. Sam dom jest rozlozysty, ale tez bez fajerwerkow. Uwazasz ze DIana II http://www.dobredomy.pl/?id_project=87 byla by znacznie tansza czy moze jednak podobny poziom? Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek32 08.05.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Ja również jestem zainteresowany tym projektem z żoną. Pasuje nam połączenie charakteru parterówki i użytkowego poddasza. Na ile szacujecie koszt wykonania domu do stanu deweloperskiego przy aktualnych cenach? 2000zl/m2 jest realne? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 21.05.2007 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 W końcu udało się kupić projekt . Teraz czas na formalności. Moze ktoś jeszcze się zdecydował na Artemidę? Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek32 26.05.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 My z żoną też coraz bardziej jesteśmy zdecydowani na Artemidę. Chętnie preczytalibyśmy jakieś opinie odnosnie Artemidy i co warto w niej ewentualnie zmienić . Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 02.07.2007 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Odkopuję temat - czy ktoś jeszcze zdecydował się może na budowę Artemidy? Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek wiśniewski 04.08.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 witam, my z zona sie zastanawiamy nad Artemidą aczkolwiek mamy pewne watpliwości. Czy tak duzy dom nie jest za duzy na naszą działke - 1100 m2. Czy sypialnie z jednej strony nie będą zbyt ciemne jesli okna z nich beda wychodziły na wschód - swiatło tylko rano - choć niby to sypialnie... Czy nie są za małe te pokoje. Czy można zmienic kat nachylenia dachu - w planie zagospodarowania jest min 35. To tyle na razie nam sie nasunęło. Jak ktos ma jakies przemyslenia to proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 04.08.2007 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 witam, my z zona sie zastanawiamy nad Artemidą aczkolwiek mamy pewne watpliwości. Czy tak duzy dom nie jest za duzy na naszą działke - 1100 m2. Czy sypialnie z jednej strony nie będą zbyt ciemne jesli okna z nich beda wychodziły na wschód - swiatło tylko rano - choć niby to sypialnie... Czy nie są za małe te pokoje. Czy można zmienic kat nachylenia dachu - w planie zagospodarowania jest min 35. To tyle na razie nam sie nasunęło. Jak ktos ma jakies przemyslenia to proszę. Witam, Jeśli chodzi o wielkosc dzialki to wszytsko zalezy ile miejsca zostanie przy tarasie. 1100m2 to nie jest przeciez jakas strasznie mala dzialka i po odliczeniu powerzchni zabudowy domu zostanie ponad 800m2. Jesli chodzi o wielkosc pokoi - pytanie dotyczy dolu czy góry? Jesli chodzi o kat dachu to zmiane taka moze zrobic architekt adaptujacy. Kilka osob na forum chyba robilo takie zmiany w blixniaczej Afrodycie. Dzieki takiemu zabiegowi zwiekszy sie powierchnia uzytkowa na górze. pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek wiśniewski 05.08.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 witam, tak 1100 to nie jest mało ale dom ma z jednej strony tej od garażu az 20 m2 długości, szerokości tez nie mało. Przy tych wymiarach nawet przy 28 m długosci działki, pozostaje niewiele od strony tarasu bo przecież dom budueje siez jakies 5m od bramy wjazdowej, tak? to zostaje z tamtej raptem 3. Dalej jest troche więcej ale nie wiele. gdyby ta cześć z salonem jadalna i kuchnia była na równi z wejsciem to wtedy od strony tarasu zostaje spory kawałek na ogród. Idzmy dalej. Nie podoba mi sie ta otwarta kuchnia, chciałbym żeby nie była tak wystawiona na widok z salonu. Pokoje na dole wydaja mi sie małe. Na górze nie wiem jak jest ze skosami - jak bardzo ograniczają powierchnię. Na wejsciu do salonu zdaje mi sie,jesli dobrze odczytuje rysunek, jest filar. Słabo tam pasuje, zasłania widok z hollu. W ogóle trudno rozpatrywac coś bez dokładnych planów tylko na podstawie rzutów. ja sie domyslam ze te czrne punkty to filary i strasznie duzo ich na górze szczególnie. W pokojach sa po dwa - to troche moze komplikowac aranzację wnetrz. Moze ktos ma plany dokładniejsze? wtedy poprosiłbym na maila. No i ta powierzchnia - nie iwm jak ma sie do ustawy która ma wejsc w zycie albo juz weszła, nie wiem - o pow. mieszkalnych. Wydaje mi sie ze pow 220 nalezy płacic jakis podatek?? Pozdrawiam Maciek witam, my z zona sie zastanawiamy nad Artemidą aczkolwiek mamy pewne watpliwości. Czy tak duzy dom nie jest za duzy na naszą działke - 1100 m2. Czy sypialnie z jednej strony nie będą zbyt ciemne jesli okna z nich beda wychodziły na wschód - swiatło tylko rano - choć niby to sypialnie... Czy nie są za małe te pokoje. Czy można zmienic kat nachylenia dachu - w planie zagospodarowania jest min 35. To tyle na razie nam sie nasunęło. Jak ktos ma jakies przemyslenia to proszę. Witam, Jeśli chodzi o wielkosc dzialki to wszytsko zalezy ile miejsca zostanie przy tarasie. 1100m2 to nie jest przeciez jakas strasznie mala dzialka i po odliczeniu powerzchni zabudowy domu zostanie ponad 800m2. Jesli chodzi o wielkosc pokoi - pytanie dotyczy dolu czy góry? Jesli chodzi o kat dachu to zmiane taka moze zrobic architekt adaptujacy. Kilka osob na forum chyba robilo takie zmiany w blixniaczej Afrodycie. Dzieki takiemu zabiegowi zwiekszy sie powierchnia uzytkowa na górze. pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 05.08.2007 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 witam, tak 1100 to nie jest mało ale dom ma z jednej strony tej od garażu az 20 m2 długości, szerokości tez nie mało. Przy tych wymiarach nawet przy 28 m długosci działki, pozostaje niewiele od strony tarasu bo przecież dom budueje siez jakies 5m od bramy wjazdowej, tak? to zostaje z tamtej raptem 3. Dalej jest troche więcej ale nie wiele. gdyby ta cześć z salonem jadalna i kuchnia była na równi z wejsciem to wtedy od strony tarasu zostaje spory kawałek na ogród. Idzmy dalej. Nie podoba mi sie ta otwarta kuchnia, chciałbym żeby nie była tak wystawiona na widok z salonu. Pokoje na dole wydaja mi sie małe. Na górze nie wiem jak jest ze skosami - jak bardzo ograniczają powierchnię. Na wejsciu do salonu zdaje mi sie,jesli dobrze odczytuje rysunek, jest filar. Słabo tam pasuje, zasłania widok z hollu. W ogóle trudno rozpatrywac coś bez dokładnych planów tylko na podstawie rzutów. ja sie domyslam ze te czrne punkty to filary i strasznie duzo ich na górze szczególnie. W pokojach sa po dwa - to troche moze komplikowac aranzację wnetrz. Moze ktos ma plany dokładniejsze? wtedy poprosiłbym na maila. No i ta powierzchnia - nie iwm jak ma sie do ustawy która ma wejsc w zycie albo juz weszła, nie wiem - o pow. mieszkalnych. Wydaje mi sie ze pow 220 nalezy płacic jakis podatek?? Pozdrawiam Maciek Rzeczywiscie 3 metry na ogrod od strony tarasu to malo i ja bym sie na to nie zdecydowal - w koncu to z tej strony domu spedzasz najwiecej czasu. Linia zabudowy od frontu o zazwyczaj 6m. Ogolnie jesli dom jest za dlugi na Twoja dzialke, nie odpowiada Ci uklad pomieszczen oraz wielkosc pokoi na dole oraz gora, to raczej powinienes szukac innego projektu . Zbyt duzo tych ale i bedziesz raczej niezadowolony z wyboru. Dla mnie wielkosc poki na dole jest optymalna - jeden z nich bedzie nasz powiekszony o czesc drugiego pokoju, drugi pokoj bedzie moją "ala" pracownią, a 3 będzie gościnnym. Dlatego do moich celow taka wielkosc jet optymalna. Gdyby kazdy z nich mialby byc mieszkalny to rzeczywiscie moze patrzylbym na to inaczej. Co do kuchni, to ja planuje zrobic 1,5-2m scianke od slupa w strone jadalni. to w jakis sposob oddzieli troche kuchnie od salonu. Ja jednak lubie przestrzenie w domu i chce miec otwarta kuchnie polaczana plynnie z jadalnia i salonem. Na gorze te punkciki to rzeczywiscie slupy. jest ich sporo i z jednej strony ograniczaja ustawnosc powierzchni, z drugiej nadaja charakteru gorze. Ogolnie wiekszosc proejktow tego typu boryka sie z problemem duzej ilosci slupow na gorze - w niektorych jednak udaje sie lepiej pochowac je w dzialowkach. Co do powierzchni ponad 220m2, to polega to na tym, ze za powierzchnie ponad 220m2, placi sie normalny Vat 22%, a nie 7%. Oblicza sie to proporcjpnalnie, czyli za 1m2 ponad 220m2 przy zakupie 1/220 jest objeta wyzszym podatkiem. Ja u siebie dzieki kilku drobniutkim zmianom mam powirzchnie 219m2, wlasnie m.in. zeby uniknac jakis dziwnych komplikacji. Ogolnie ilosc oferowanych projektow jest tak duza, ze spokojnie znajdziesz cos dla siebie, co lepiej bedzie pokrywalo sie z Twoimi oczekiwaniami. Tak powazne zmiany, ktore rozwazasz (przesuniecie czesci domu blizej frontu) spowoduja ze adaptacja bedzie Cie kosztowala tyle co indywidualny projekt. Czyli nie warto. Pozdrawiam, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek wiśniewski 06.08.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 witam, sorry ale popełniłem omyłke która duzo zmienia działka ma wymiary 36x30. a więc nie jest tak zle. co do innych projektów to ogladalismy setki ale wyjatkowo podobaja nam się domy z tej pracowni. Planowaliśmy najpierw Emanuelę II ale troche za mała. Artemida jest super chociaż ma swoje mankamenty. Gdyby była tak ze 30m2 mniejsza to byłoby idealnie. A w tej pracowni nie ma takiego projektu na 180-190 m2 p.u. Myslę że moze daloby sie ja zmniejszyc? Słupy na górze da sie znieść ale ten na wejsciu do salonu to cieżki przypadek. A co sprawiło że masz 219 m2. Możesz podpowiedzieć? Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 06.08.2007 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Słupy na górze da sie znieść ale ten na wejsciu do salonu to cieżki przypadek. A co sprawiło że masz 219 m2. Możesz podpowiedzieć? Pozdrawiam Maciek Ale przecież to nie musi byc słup - zamiast niego mozesz miec scianke, scianke a z drugiej strony biblioteczke, ja myslalem poczatkowo o zrobieniu kominka w tym miejscu, etc... mozliwosci jest sporo. Ja mam 219m2, bo na gorze nad garazem z czesci pomieszczenia gospodarczego zrobilem poddasze nieuzytkowe - bedzie tam wesjcie z garazu i zamierzam tam skladowac opony zimowe/letnie, meble ogrodowe, sprzet zimowy, etc. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma32 07.08.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej Jestem tu po raz pierwszy i też jestem fanką tego projektu. Wcześniej znalazłam forum z Afrodytą Jeszcze nie kupiłam tego projektu bo budowe może zaczniemy za 3 lata! Działka już jest ale pozwolenia na budowe wstrzymane bo nie ma planu zagospodarowania przestrzennego Narazie przeraził mnie kosztorys Artemidy!!!!!!!!!!! Stan surowy wyceniają na ok 327 tyś a stan wykończony na 549tyś+ Vat to ok 587 tyś!!!!!! To o ponad 200tyś więcej niż stan wykończony Afrodyty?????!!! co o tym myślicie? skąd ta olbrzymia różnica? Czyżby poddasze użytkowe aż o tyle podniosło cene? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts