Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ARTEMIDA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Hej

Jestem tu po raz pierwszy i też jestem fanką tego projektu. Wcześniej znalazłam forum z Afrodytą :) Jeszcze nie kupiłam tego projektu bo budowe może zaczniemy za 3 lata! Działka już jest ale pozwolenia na budowe wstrzymane bo nie ma planu zagospodarowania przestrzennego :( Narazie przeraził mnie kosztorys Artemidy!!!!!!!!!!! Stan surowy wyceniają na ok 327 tyś a stan wykończony na 549tyś+ Vat to ok 587 tyś!!!!!! To o ponad 200tyś więcej niż stan wykończony Afrodyty?????!!! co o tym myślicie? skąd ta olbrzymia różnica? Czyżby poddasze użytkowe aż o tyle podniosło cene?

witam,

tez sie nad tym zastanawiam. Fakt jest to duzy dom a ceny mat. budowlanych wysokie ale rzeczywiscie prawie 600 tys to strasznie duzo. ja my slę że realniejsza kwota to ok. 450 tys. Zreszta to wszystko zalezy od materiałów - podejrzewam ze i za milion mozna by ta Afrodytkę postawic:-}

Pozdrawiam

maciek

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Jestem tu po raz pierwszy i też jestem fanką tego projektu. Wcześniej znalazłam forum z Afrodytą :) Jeszcze nie kupiłam tego projektu bo budowe może zaczniemy za 3 lata! Działka już jest ale pozwolenia na budowe wstrzymane bo nie ma planu zagospodarowania przestrzennego :( Narazie przeraził mnie kosztorys Artemidy!!!!!!!!!!! Stan surowy wyceniają na ok 327 tyś a stan wykończony na 549tyś+ Vat to ok 587 tyś!!!!!! To o ponad 200tyś więcej niż stan wykończony Afrodyty?????!!! co o tym myślicie? skąd ta olbrzymia różnica? Czyżby poddasze użytkowe aż o tyle podniosło cene?

witam,

tez sie nad tym zastanawiam. Fakt jest to duzy dom a ceny mat. budowlanych wysokie ale rzeczywiscie prawie 600 tys to strasznie duzo. ja my slę że realniejsza kwota to ok. 450 tys. Zreszta to wszystko zalezy od materiałów - podejrzewam ze i za milion mozna by ta Afrodytkę postawic:-}

Pozdrawiam

maciek

ups, Artemidę oczywiście:-)

Hej

Mnie tez zaskoczyl kosztorys, tyle ze bylem juz po zakupie projektu :wink: . Ogolnie nawet w pracowni Dobre Domy nie potrafili mi powiedziec skad taka roznica pomiedzy Afrodyta a Artemida. Na pewno troche cene podbija strop, robocizna, wieksza powierzchnia zabudowy i wykonczenie poddasza. Jednak nie sadze, zeby roznica siegala 40%.

Ogólnie w kosztorysie kwota za robociznę to 95tys, materiały 338tys. Reszta to narzuty i zysk dewelopera. Dlatego ja zakładam, że zmieszczę się właśnie bliżej kwoty 450tys - sam kupuję materiały, jednak ekipa robi mi SSZ, do wykończenia kilka innych.

Pzdr,

TS

• 1 month później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Od kilku tygodni razem z żoną przeglądamy oferty domów i wreszcie natrafiliśmy na to czego szukamy - Artemida.

Spełnia wszytko to co chcemy.

W związku z powyższym mam gorącą prośbę, może dysponujecie już materiałami z realizacji, zdjęcia, kosztorys, itp. Za wszystkie materiały z góry dzięki. I mam jeszcze jedno małe pytanko, czy jest możliwość podpiwniczenia tego domu w części lub w całości i czy ktoś wybrał taką obcję, a może ktoś z okolic W-wy juz taki pobudował i pozwoliłby na niego rzucić okiem.

Pozdrawiam

firek

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Od kilku tygodni razem z żoną przeglądamy oferty domów i wreszcie natrafiliśmy na to czego szukamy - Artemida.

Spełnia wszytko to co chcemy.

W związku z powyższym mam gorącą prośbę, może dysponujecie już materiałami z realizacji, zdjęcia, kosztorys, itp. Za wszystkie materiały z góry dzięki. I mam jeszcze jedno małe pytanko, czy jest możliwość podpiwniczenia tego domu w części lub w całości i czy ktoś wybrał taką obcję, a może ktoś z okolic W-wy juz taki pobudował i pozwoliłby na niego rzucić okiem.

Pozdrawiam

firek

Witam,

Fajnie, że kolejna osoba zamierza budować Artemidę. Dla mnie ten dom także zawiera wszystko co chciałem mieć i jak tylko go zobaczylismy wiedzieliśmy, że tylko ten :wink: . Wprowadziliśmy tylko kilka małych zmian na razie.

Ja czekam na pozwolenie na budowę - chciałem zacząć 1 wrzesnia, ale niestety oczekiwanie na pozwolenie mnie opóźnia i nie wiem czy zdążę zacząć w tym roku.

Według kosztorysu kwota za robociznę to 95tys, materiały 338tys. - jest to kosztorys z totalnego szczytu cen materiałów budowlanych więc w miarę obiketywny. Kwota ze strony pracowni obejmuje dodatkowo zysk dewelopera, narzuty przy materiałach, etc czyli budowę nie systemem gospodarczym.

Zdjęć z realizacji z wiadomych względów jeszcze nie mam, ale jeśli masz jakieś pytania postaram się pomóc.

Pzdr,

TS

A możesz zdradzić jakie zmiany wprowadziliście w tym projekcie.

My chcemy go podpiwniczyć w części, a pomieszczenie 1/13 w planie gospodarcze przerobić na gabinet, taki żeby weszło biurko z jakąś szafą i komputer. A to małe pomieszczonko - spiżarnię przy kuchni zlikwidować prze co powiększa się kuchnia a na jej środku zrobić wyspę.

A możesz zdradzić jakie zmiany wprowadziliście w tym projekcie.

My chcemy go podpiwniczyć w części, a pomieszczenie 1/13 w planie gospodarcze przerobić na gabinet, taki żeby weszło biurko z jakąś szafą i komputer. A to małe pomieszczonko - spiżarnię przy kuchni zlikwidować prze co powiększa się kuchnia a na jej środku zrobić wyspę.

Jasne, oto one:

- powiększamy troszeczkę łazienkę 1/9 kosztem pokoju 1/10

- 1/10 docelowo ma byc pokojem komputerowym/pracownia nasza

- identycznie likwidujemy spizarnie 1/4 i powiekszamy w ten sposob kuchnie - rowniez myslimy o wyspie w kuchni

- robimy przejscie z 1/13 do wiatrolapu i najprawdopodobniej likiwdujemu przejscie z 1/13 do 1/2

- na gorze z czesci pomieszczenia gospodarczego 2/3 robimy cos ala strych nieuzykowy z wejsciem z garazu - ma sluzych do przechowywania opon, sprzetu zimowego, etc.

- wahalismy sie nad przeniesieniem kominka blizej jadalni i kuchni, ale kilka osob z forum mi to odradzilo, wiec raczej zostawimy go jak jest

- likwidujemy kominek na tarasie,

- na gorze likwidujemy jedno i dodajemy w innym miejscu dwa okna polaciowe.

I to chyba w zasadzie jedyne zmiany - nic powaznego, bo projekt nam super odpowiadal od samego poczatku :) .

Pzdr,

TS

Kominek też dajemy w rogu ale nie rezygnujemy z zewnętrznego. Bardzo nam się podoba takie rozwiązanie. Od razu mam grilla murowanego na tarasie.

My zrezygnowaliśmy z grila na tarasie, bo planujemy zrobienie murowanego grilla na ogrodzie (mamy stosunkowo duza dzialke) i doszlismy do wniosku, ze nie ma sensu podwajanie grilla. Ale taki grill na tarasie ma tez swoje plusy :wink: .

My tez mamy dość sporą 1600 m2. Ale mimo to nie rezygnujemy. Ale przecież każdy robi tak jak uważa za stosowne. W każdym bądź razie domek jest idealny. Szkoda tylko że nikt nie ma jakiś fotek z realizacji albo już gotowego. Ciekawe ile faktycznie kosztuje postawienie tego domku. Bo kosztorys kosztorysem, a życie życiem.

Szkoda tylko że nikt nie ma jakiś fotek z realizacji albo już gotowego. Ciekawe ile faktycznie kosztuje postawienie tego domku. Bo kosztorys kosztorysem, a życie życiem.

Na podforum "Galerie zdjęc..." jest temat odnośnie Afrodyty, czyli blizniaczego projektu (z poddaszem nieuzytkowym) - tam powoli pojawiaja sie zdjecia z realizacji.

Pzdr,

TS

Witam serdecznie wszystkich pasjonatów projektu ARTEMIDA. Po przegladnieciu setek projektów różnych pracowni, najbardziej trafia do mnie właśnie większa siostra :wink: Z uwagą prześledziłem wszystkie posty zarówno na tym forum jak i na tym dotyczącym Afrodyty i widzę , że jest spora rzesza ludzi z którymi można wymieniać info na temat tych projektów. Przed zakupieniem projektu chciałbym skonsultować go z miejscowym architektem w celu ustalenia kilku drobnych zmian adaptacyjnych. W tym celu potrzebuje kilku informacji a konkretnie zaznaczenia ścian nośnych na dole ponieważ tutaj planuje małe modyfikacje. Interesowałoby mnie także zestawinie materiałów, z orginalnego projektu pracowni DobreDomy w celu zweryfikowania kosztorysu, bowiem ten z orginału (czerwiec 2007) powala na kolana :( . Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich , którzy już rozpoczęli przygodę z Artemidą.

andrea