Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa notarialna a przedwstępna cywilno-prawna -> różnice

Recommended Posts

Gość gsliwa

Czy ktoś może mi powiedzieć jaki jest sens podpisywania umowy

przedwstępnej w formie aktu notarialnego z firmą developerską?

I jaka jest tak naprawdę różnica pomiędzy zwykłą umową cywilno-prawną

a notarialną poza oczywiście faktem dosyć sporej opłaty.

W umowie cywilnej mam klauzulę o mozliwosci naliczenia odsetek za opoźnienie w wykonaniu mieszkania. I skorzystałem z tego prawa.

Ale developer stwierdził, że nie mam prawa tego robic ponieważ nie mam z nimi umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego - więc moje roszczenia sa bezpodstawne. Więc czy zapis w umowie cywilnej o karach jakie moge naliczyc developerowi jest tylko fikcją? Czy raczej developer probuje mnie "wykołować" ?

Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia lub wie jak w sobie takiej sytuacji poradzić - to bardzo prosze o podpowiedź.

https://forum.murator.pl/topic/7613-umowa-notarialna-a-przedwst%C4%99pna-cywilno-prawna-gt-r%C3%B3%C5%BCnice/

Trudno cokolwiek powiedzieć bez znajomości samego tekstu umowy. Na pewno forma umowy (pisemna lub notarialna) nie ma wpływu na możliwość naliczana kar umownych za zwłokę; forma aktu notarialnego jest konieczna do przeniesienia własności względnie ustanowienia odrębnej własności mieszkania w domu wielorodzinnym.

napisz coś więcej, najlepiej zacytuj odpowiedni paragraf umowy - może będzie można trochę więcej podpowiedzieć (przy zastrzeżeniu, że dopiero znajomość całej umowy może dać pełny obraz sytuacji).

Pozdrawiam,

Gaga2

Myślę że próbują ci wcisnąć kit o nieważności takiego zapisu. Umowa przedwstępna notarialna z tego co sie orientuję ma tą zaletę, że gdy sprzedający się rozmyśli po jej podpisaniu i nie będzie chciał ci sprzedać nieruchomości, możesz go zmusić do tego w sądzie. Nie ma wpływu na ważność postanowień o karach za opóźnienie.