Gość gsliwa 16.06.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Czy ktoś może mi powiedzieć jaki jest sens podpisywania umowyprzedwstępnej w formie aktu notarialnego z firmą developerską?I jaka jest tak naprawdę różnica pomiędzy zwykłą umową cywilno-prawną a notarialną poza oczywiście faktem dosyć sporej opłaty.W umowie cywilnej mam klauzulę o mozliwosci naliczenia odsetek za opoźnienie w wykonaniu mieszkania. I skorzystałem z tego prawa.Ale developer stwierdził, że nie mam prawa tego robic ponieważ nie mam z nimi umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego - więc moje roszczenia sa bezpodstawne. Więc czy zapis w umowie cywilnej o karach jakie moge naliczyc developerowi jest tylko fikcją? Czy raczej developer probuje mnie "wykołować" ?Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia lub wie jak w sobie takiej sytuacji poradzić - to bardzo prosze o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 16.06.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Trudno cokolwiek powiedzieć bez znajomości samego tekstu umowy. Na pewno forma umowy (pisemna lub notarialna) nie ma wpływu na możliwość naliczana kar umownych za zwłokę; forma aktu notarialnego jest konieczna do przeniesienia własności względnie ustanowienia odrębnej własności mieszkania w domu wielorodzinnym.napisz coś więcej, najlepiej zacytuj odpowiedni paragraf umowy - może będzie można trochę więcej podpowiedzieć (przy zastrzeżeniu, że dopiero znajomość całej umowy może dać pełny obraz sytuacji).Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 16.06.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Myślę że próbują ci wcisnąć kit o nieważności takiego zapisu. Umowa przedwstępna notarialna z tego co sie orientuję ma tą zaletę, że gdy sprzedający się rozmyśli po jej podpisaniu i nie będzie chciał ci sprzedać nieruchomości, możesz go zmusić do tego w sądzie. Nie ma wpływu na ważność postanowień o karach za opóźnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts