Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co do berberysa?

Recommended Posts

Planuję zagospodarować wąski pasek (50-80 cm strona południowa) między moim ogrodzeniem a chodnikiem. Ponieważ u nas czasami kradną co ładniejsze egzemplarze rosnące przed domami, muszą być to rośliniki w miarę możliwości mało ciekawe dla złodziei. Nie wchodzą w rachubę żadne iglaki - te wykopują w pierwszej kolejności. Pomyślałam o bordowym berberysie. Jak myślicie co można byłoby dołożyć do niego aby była ładna kompozycja? Czy ognik byłby OK?

Możesz posadzić tylko berberysy, ale w trzech kolorach wybarwienia liści, np.

bordowy, zielony i żółty.

Oprócz berberysów, ładnie wyglądają pęcherznice kalinolistne. Połączyć purpurowoczerwoną odmianę "Diabolo" z odmianą "Luteus" o liściach zielonkawożółtych.

No i oczywiście różne odmiany derenia o bardzo ciekawych, dekoracyjnych liściach.

Niższym piętrem mogą być odmiany pięciorników, kwitnące całe lato, aż do późnej jesieni. Odmian i kolorów kwiatów jest dużo, od białych, bladoróżowych, poprzez czerwienie i żółcie.

Wszystkie wymienione krzewy dość łatwe w uprawie i niedrogie w zakupie.

Ogniki są wrażliwe na przemarzanie, weź to pod uwagę.

jagoda555,

Ładnie też wyglądają kolorowe tawuły,które podczas rozwoju liści na wiosnę zmieniają kolor liści na żółty, lub pomarańczowy wracając później do zielonego możesz wykorzystać znaną z parków i zieleni miejskiej porzeczkę krwistą, też ładnie wygląda wiosną, szczególnie kwiaty,nie zapomnij o forsycji,to chyba już nie rarytas rośnie prawie w każdym ogrodzie.

Dziękuję,

posadzone beberyski podlewam i patrzę jak pięknie rosną :D, tzn. jak rozwijają się kolejne listki.

Na razie nie będę już nic dosadzać, chociaż mnie korci. Mojej sąsiadce z przeciwka spodobało się to co zrobiłam i stwierdziła, że trzeba popilnować żeby nikt nie zniszczył zanim się rozrosną :D - sąsiadka jest na emeryturze i ma duuuużo wolnego czasu.

Dlatego ogniki też uwzględniałam w swoich planach. Ale u mnie pomiędzy płotem a chodnikiem jest po jednej stronie bramy ok. 30-40cm a po drugiej o 40 cm więcej. Nie chcę też aż tak mocno zasłaniać się od ulicy.

Dlatego po obu stronach słupków od ogrodzenia posadziłam berberysy bordowe rosnące do ok. 2m i zakładam, że one zakryją całe słupki. Pomiędzy słupkami posadziłam żółte i zielone (docelowo ok. 50cm wysokości) - mniej więcej na tej wysokości zaczynają się przęsła. Więc myślę, że będzie OK.

Jeżeli będzie brakowało roślinek to z przyjemnością coś dosadzę. :)