hubaaga 05.04.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Zwracam się z pytaniem do forumowiczów obeznanych w temacie. Mieszkam w domu, który nie jest bliźniakiem lecz jednopiętorym domem zamieszkiwanym na parterze przez moją rodzinkę, a na drugim piętrze przez mojego kuzyna. Dom umieszczony jest na działce 1500m2. Nie mamy jeszcze założonej księgi wieczystej na tą nieruchomość. Działkę dzielimy po połowie - czy można założyć wsięgi wieczyste oddzielnie na dwie działki po 750m2 na których będzie stał wspólny dom? Trudniej jest podzielić dom, do którego jest tylko jedno wejście. Czy wiecie jak można rozwiązać taki problem? Dziękuję za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 05.04.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Muszą być 2 odrębne lokale. Trzeba wynająć inż. budowy z uprawnieniami robi inwentaryzację zmiany jakie trzeba zrobić by była odrębność lokali. Nastepnie geodeta dzieli działkę na równe części. Z dokumentami wybieracie się do gminy lub starostwa powiatowego otrzymujecie odrębność lokali na piśmie.Z tym pismem i mapą geodezyjną z podziałem działki udajecie się do notariusza. I po sprawie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubaaga 05.04.2007 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Chyba samo zrobienie inwentaryzacji zmian jakie trzeba dokonać by była odrębność lokali nie wystarczy. Trzeba zapewne dokonać tych zmian co wiozałoby się ze sporymi kosztami. Z gruntem nie powinno być problemu - niepisany podział już istnieje od kilkunastu lat. W Wydziale Ksiąg Wieczystych pod który podlegamy miła Pani poinformował mnie w dniu dzisiejszym, że w takim przypadku możemy wyodrębnić dwie oddzielne, równe działki na które założone zostaną dwie KW z informacją o tym, że są zabudowane budynkiem mieszkalnym. Czy to przejdzie przekonamy się niedługo Wielkie dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts