Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Księga wieczysta - czy tak można

hubaaga

Recommended Posts

Zwracam się z pytaniem do forumowiczów obeznanych w temacie.

Mieszkam w domu, który nie jest bliźniakiem lecz jednopiętorym domem zamieszkiwanym na parterze przez moją rodzinkę, a na drugim piętrze przez mojego kuzyna. Dom umieszczony jest na działce 1500m2. Nie mamy jeszcze założonej księgi wieczystej na tą nieruchomość. Działkę dzielimy po połowie - czy można założyć wsięgi wieczyste oddzielnie na dwie działki po 750m2 na których będzie stał wspólny dom? Trudniej jest podzielić dom, do którego jest tylko jedno wejście.

Czy wiecie jak można rozwiązać taki problem?

Dziękuję za wszelkie porady

Z tego co pamiętam z prawa cywilnego, to nie można podzielić działki w sposób opisany przez Ciebie; w tym przypadku wchodzi w grę tylko określenie udziałów przypadajacych poszczególonym wspólwłaścicielom nieruchomości zabudowanej; pomyśl: na czyjej działce stałby dom? (właściciel gruntu jest właścicielem naniesień na tym gruncie);

nawet gdyby dom stałby dokładnie na środku działki a linia podziału przebiegałaby idealnie przez środek domu, to nic z tego, bo w budynku można dokonać ustanowienia odrębnej własności lokalu - o ile sie nie mylę -w linii poziomej a nie pionowej;

Tyle z teorii. Może są jakieś sposoby obejścia tych przepisów prawnych, nie mam pojęcia

I najważniejsze: jedna nieruchomość może posiadać urzadzoną tylko jedną ksiegę wieczystą.

W Wydziale Ksiąg Wieczystych pod który podlegamy miła Pani poinformował mnie w dniu dzisiejszym, że w takim przypadku możemy wyodrębnić dwie oddzielne, równe działki na które założone zostaną dwie KW z informacją o tym, że są zabudowane budynkiem mieszkalnym.

Czy to przejdzie, przekonamy się niedługo

Wielkie dzięki za podpowiedź