Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy każdy producent okien pobiera zaliczkę ?

Recommended Posts

Czy przy kupnie okien zawsze pobierana jest zaliczka? Bo trochę mnie to dziwi, rozumiem jeszcze jakieś symboliczne zabezpieczenie się producenta (np. 200-300 zł), w razie gdyby klient się rozmyślił, ale żądanie już 30% i więcej to lekka przesada.

Gdyby nie brali zaliczek to pewnie co niektorzy zamawialby w kilku miejscach tak dla pewnosci :D

Wazne , zeby wiedziec u kogo sie zamawia , wtedy spokojnie mozna dac.

Ja zamowilam okna u Starego(forumowy najlepszy doradca)

i dostal przy zamowieniu calosc kasy,a zrekompensowal mi to rabatem.

Oczywiste jest , ze nie znajomym i nie poleconym ludziom pieniedzy sie nie daje na zas , nawet kiedy duzy rabat zacheca .

• 2 weeks później...
w przypadku kiedy mamy do czynienia z zetelna firma wykonawcza i solidnym odbiorca to 50 % zaliczki nie powinno rodzic podejzen ,przeciecz tak kasa pujdzie na twoje okna,i bedziesz miał do zaplaty drugie 50%.Rok temu skońcvzyłem z produkcja okien tylko dla tego ze wielu klijetów twierdziło ze beda mieli kase jak ja skończe i zapłaca 100% ceny kończyłosie na tym ze to ja ponosiłem 100% kosztów i do dzis nie doczekałem sie zapłaty chodzby dla tego ze klijet twierdził ze na jednym oknie jest inny połusk miedzy 9-10 godz i miał podstawe do niepłacenia grosza.majac kilku takich klijetów nie mozna miec płynnosci finansowej i nawet tym co chca zapłacic nie mozna wykonac na czas okien,dlatego zaliczka powinna byc traktowana jako zakup materiałów poprzeż posrednika jakim jest wykonawca.

• 2 weeks później...
Musi być zaliczka, co by firma nie popłynęła jak klient się rozmyśli lub nie ma kasy. Okna to specyficzny towar, to nie bloczki, ani dachówki. Takie okna zamówione na wymiar i w określonym kolorze są później praktycznie niesprzedawalne. Fabryki także domagają się zaliczki od pośredników lub wpłacenia kaucji, więc firma nie będzie cię kredytować i ponosić takie ryzyko.