Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy każdy producent okien pobiera zaliczkę ?

Recommended Posts

Czy przy kupnie okien zawsze pobierana jest zaliczka? Bo trochę mnie to dziwi, rozumiem jeszcze jakieś symboliczne zabezpieczenie się producenta (np. 200-300 zł), w razie gdyby klient się rozmyślił, ale żądanie już 30% i więcej to lekka przesada.

Jeśli okna są standardowe ( katalogowe) to chyba mozna uniknąć zaliczki. Natomiast kiedy robią coś "pod wymiar" muszą się zabezpieczyć - jak się rozmyślisz, to co oni potem z tym zrobią? Chyba, że zamiast zaliczki podpiszesz umowę. Tylko komu teraz chce sie dochodzic swych praw w sądzie...

czmirek juz Ci odpowiedzial

W dzisiejszych czasach tym bardziej zaliczka jest podstawa - tak jak hmmm....wykonawcy czasem zdarzaja sie niesolidni tak samo coraz wiecej nieslodnych Inwestorow

Na dodatek przy galopujacych cenach zaliczka i podpisana umowa gwarantuje Ci to ze nie zostaniesz postawiony przed faktem doplaty do obowiazujacych w dniu odbioru cen - zaazwyczaj wyzszych od tych z dnia podpisywania umowy

Piszesz, ze 200-300 zl. zaliczki to jeszcze rozumiesz, a ja zapewniam Cie, ze gdybys po wplaceniu wyzej wymienionej kwoty znalazl lepsza oferte to poswiecilbys te 300 zl (przy kwocie np. 20 tys. za okna 300 zl. to zadne pieniadze) zaliczki i zamowilbys tam gdzie znalazles lepsza oferte. Przy wplacie 30% wartosci okien producent ma pewnosc, ze mu sie nie wycofasz.

powoli standardem jest zaliczka 30-50% i doplata do 100% wartosci okien w momencie dostawy na teren budowy - montaz platny po wykonaniu prac

nie mowie o 100% przedplatach - to inna bajka :) tez coraz czestsza :)

ja płaciłem 100% bo zależało mi na fakturze w danym miesiącu - a że firma po sąsiedzku to nie bałem sie - no i jeszcze 3 oczka dodatkowe zjechali za płatność

Czy przy kupnie okien zawsze pobierana jest zaliczka? Bo trochę mnie to dziwi, rozumiem jeszcze jakieś symboliczne zabezpieczenie się producenta (np. 200-300 zł), w razie gdyby klient się rozmyślił, ale żądanie już 30% i więcej to lekka przesada.

Czemu Cie to dziwi??? :o

Zamawiasz okna za ... nie wiem ile ale pewnie z 6-7 tysiecy to minimum ... (jak masz malo okien ) a prawdopodobnie kwota zamowienia to pow. 10 tysiecy.

Olejesz ich ( z jakiegokolwiek powodu) - i co oni zrobia z tymi Twoimi 200-300 zł???

Kupia sobie wódke zeby sie upic z rozpaczy!? :lol: :wink:

Zaliczka musi być takiej wysokości, abu sprzedawca nie "popłynął" jeśli klient się rozmyśli lub coś mu się stanie. Co poźniej zrobić z takimi oknami? Znaleźć drugiego z takimi samymi wymiarami, kolorem itp. to cud totalny. A ludzie często rezygnują z różnych rzeczy, spodoba im si.ę inna oferta,nie mają pieniedzy, są rózne wypadki losowe itp., więc żadna firma nie zgodzi się na takie ryzyko. Dwie trzy takie wpadki i po mniejszej firmie.