costa01 05.04.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Czy przy kupnie okien zawsze pobierana jest zaliczka? Bo trochę mnie to dziwi, rozumiem jeszcze jakieś symboliczne zabezpieczenie się producenta (np. 200-300 zł), w razie gdyby klient się rozmyślił, ale żądanie już 30% i więcej to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 05.04.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Jeśli okna są standardowe ( katalogowe) to chyba mozna uniknąć zaliczki. Natomiast kiedy robią coś "pod wymiar" muszą się zabezpieczyć - jak się rozmyślisz, to co oni potem z tym zrobią? Chyba, że zamiast zaliczki podpiszesz umowę. Tylko komu teraz chce sie dochodzic swych praw w sądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 05.04.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja dalem 100% zaliczki... Ale jakos spie spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.04.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Dałem 50%, ale wszystko dobrze poszło (okna na miarę), nie było na co narzekać i to lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 05.04.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja brałem w Oknoplaście Kraków z zaliczką. Tyle że jak dajesz 100% kwoty to masz większy upust - mi się akurat udało zejść do takiej ceny jakbym dawał 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.04.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 czmirek juz Ci odpowiedzialW dzisiejszych czasach tym bardziej zaliczka jest podstawa - tak jak hmmm....wykonawcy czasem zdarzaja sie niesolidni tak samo coraz wiecej nieslodnych InwestorowNa dodatek przy galopujacych cenach zaliczka i podpisana umowa gwarantuje Ci to ze nie zostaniesz postawiony przed faktem doplaty do obowiazujacych w dniu odbioru cen - zaazwyczaj wyzszych od tych z dnia podpisywania umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.04.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Piszesz, ze 200-300 zl. zaliczki to jeszcze rozumiesz, a ja zapewniam Cie, ze gdybys po wplaceniu wyzej wymienionej kwoty znalazl lepsza oferte to poswiecilbys te 300 zl (przy kwocie np. 20 tys. za okna 300 zl. to zadne pieniadze) zaliczki i zamowilbys tam gdzie znalazles lepsza oferte. Przy wplacie 30% wartosci okien producent ma pewnosc, ze mu sie nie wycofasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 06.04.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Uważam , że to normalne branie zaliczki przez producenta. A zaliczka w kwocie 200-300 zł. to żadna zaliczka, a raczej żart z Twojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 06.04.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Normalne ja w każdej firmie spotkałem się z zaliczką wysokości 40% a reszta do zapłącenia dzień przed montażem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.04.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 powoli standardem jest zaliczka 30-50% i doplata do 100% wartosci okien w momencie dostawy na teren budowy - montaz platny po wykonaniu prac nie mowie o 100% przedplatach - to inna bajka tez coraz czestsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 06.04.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 powoli standardem jest zaliczka 30-50% i doplata do 100% wartosci okien w momencie dostawy na teren budowy - montaz platny po wykonaniu prac nie mowie o 100% przedplatach - to inna bajka tez coraz czestsza ja płaciłem 100% bo zależało mi na fakturze w danym miesiącu - a że firma po sąsiedzku to nie bałem sie - no i jeszcze 3 oczka dodatkowe zjechali za płatność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 06.04.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Ja też zapłaciłam 100% i dzięki temu zaoszczędziłam ponad 700 zł bo dostałam dodatkowe 5% upustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 06.04.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Czy przy kupnie okien zawsze pobierana jest zaliczka? Bo trochę mnie to dziwi, rozumiem jeszcze jakieś symboliczne zabezpieczenie się producenta (np. 200-300 zł), w razie gdyby klient się rozmyślił, ale żądanie już 30% i więcej to lekka przesada. Czemu Cie to dziwi??? Zamawiasz okna za ... nie wiem ile ale pewnie z 6-7 tysiecy to minimum ... (jak masz malo okien ) a prawdopodobnie kwota zamowienia to pow. 10 tysiecy. Olejesz ich ( z jakiegokolwiek powodu) - i co oni zrobia z tymi Twoimi 200-300 zł??? Kupia sobie wódke zeby sie upic z rozpaczy!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 08.04.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Zaliczka musi być takiej wysokości, abu sprzedawca nie "popłynął" jeśli klient się rozmyśli lub coś mu się stanie. Co poźniej zrobić z takimi oknami? Znaleźć drugiego z takimi samymi wymiarami, kolorem itp. to cud totalny. A ludzie często rezygnują z różnych rzeczy, spodoba im si.ę inna oferta,nie mają pieniedzy, są rózne wypadki losowe itp., więc żadna firma nie zgodzi się na takie ryzyko. Dwie trzy takie wpadki i po mniejszej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 08.04.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 My wpłacaliśmy zaliczkę w wysokosci 2.000tyś zł na okna i bramę garażową . Jest to pewne zabezpieczenie dla firmy w razie gdyby się klient rozmyślił to automatycznie traci całą wpłaconą zaliczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts