Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buduję dom drewniany:)

Recommended Posts

Witajcie,

to mój pierwszy post, choć zaglądam tu bardzo często.

Po wielkim życiowym tornado postanowiłam zbudować sama dom, choć trochę mam stracha... Ze względu na szybkość budowy zdecydowałam się na prefabrykowany dom w technologii drewnianej.

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/tercja_4/default.asp?id=521

Wycena domu z baaaaardzo polecanej przez znajomych firmy XXX wygląda tak:

1. Wartość - 310.100,00 zł

Wycena obejmuje :

• Projekt technologiczny

• Kierownik budowy

• Ściany zewnętrzne i wewnętrzne w szkielecie drewnianym z przestrzenią instalacyjną nieizolowaną, dwustronną płytą OSB, bez płyt gipsowo-kartonowych

• Stropy nad parterem ocieplone 5 cm warstwą wełny

• Dach ocieplony 20cm wełny i pokryty dachówką Braas celtycką w kolorach standardowych (bez elementów dodatkowych: kominków wentylacyjnych oraz płotków przeciwśniegowych)

• Rynny i rury spustowe PCV Braas w kolorach standartowych

• Elewacja na 5cm wełny, tynk silikatowy w kolorze białym na całym budynku

• Okna dachowe szt.9

• Drzwi wejściowe typu Samos klamka-klamka

• Okna PCV białe z parapetami zewnętrznymi aluminiowymi

• Komin do kominka z wykończeniem klinkierem ponad dach + ławeczka kominiarska (bez odbioru kominiarza)

• Transport, montaż wraz z pokryciem dachu i odwodnieniem dachu oraz wykonanie elewacji

2. Słupy drewniane szt. 8 wraz z mocowaniem - 5.900,00zł

3. Fundamenty pod budynkiem, schody wejściowe i tarasowe - 47.400,00zł

Czyli razem prawie 370 000 bez instalacji i ścian g-k w środku za 200 mk domu w stanie surowym zamkniętym.

Dla mnie, czyli dla laika taka wycena to śmiech - nie chodzi mi o kwotę, choć jej wysokość strąciła mnie z fotela, ale o szczegółowość wyceny. Choć nie znam się na budowaniu chcę wiedzieć ile za dach, ile za okna/jakie okna, ile za ściany, ile za drzwi itp.

W odpowiedzi od firmy XXX usłyszałam, że nie jest mi ta wiedza do niczego potrzebna. Od tygodnia nie mogę wydębić od nich szczegółowego kosztorysu, twierdzą, że jeszcze nikt od nich nie chciał bardziej szczegółowych informacji, wogóle są zdziwieni, że czegoś takiego chcę(!).

Czy na podstawie takiej wyceny podpisuje się umowę z wykonawcą i wydaje 370 000 PLN?????? Czy tak wyglądają Wasze wyceny?

Mam wrażenie, że szukają jelenia (w moim przypadku raczej sarny):D

Witam,

Ja bym sobie odpuscil, 370 tys to mozna dac, owszem ale za gotowy dom.

Kilka ciekawostek:

- dach zrobiony ale bez np. wywiewek. To co, bedziesz pozniej demontowac dachowki aby zrobic wywiewki (np. kanalizacyjna?)

- 5 cm welny w scianie to smiech!

- co z podloga? kanaliza?

nie, nie, odpuscilbym sobie.

Wiem, teraz jest drozej, ale kiedys za ta kase mozna bylo miec spokojnie normalny murowany, wykonczony dom (bez szalenstw).

Pozdrawiam

Mirek

Panie Wojciechu!

Bardzo się cieszę, że odpowiedział Pan na mój post. Zastanawiałam się dziś nad wyborem forum i wydało mi się, że na http://www.szkielet.com.pl pustka i nikt mi nie odpowie. Szczerze mówiąc chciałąm się z Panem skontaktować.

Mam duży dylemat, co Pan myśli o tej wycenie? O samej cenie ale i o informacjach zawartych w wycenie.

msobanie,

zaczynam myśleć o murowanym, nie wiem ile byłoby to taniej.

Ceny przecież tak hulają...

pozdrawiam serdecznie.

192,40*2800zł =538 720 zł pod klucz (szkielet drewniany, okolice warszafki)

więc 370 000,- to 70% wartości pod klucz

a to co piszesz to nie stan surowy zamknięty

wycena nie do końca kosmiczna, chociaż (może) trochę przesadzona

zakładając (bez fanaberii):

600pln za wykończenie mamy 116 400

instalacje: co 45 000

el. 10 000

mamy: 370 000 + 116 400 + 45 000 + 10 000 = 541 400

możesz przestać się śmiać

• Ściany zewnętrzne i wewnętrzne w szkielecie drewnianym z przestrzenią instalacyjną nieizolowaną, dwustronną płytą OSB, bez płyt gipsowo-kartonowych

No to nie będize dom drewniany ale o konstrukcji drewnianej.

Nie robiłbym tego

Czy na podstawie takiej wyceny podpisuje się umowę z wykonawcą i wydaje 370 000 PLN?????? Czy tak wyglądają Wasze wyceny?

Mam wrażenie, że szukają jelenia (w moim przypadku raczej sarny):D

370000 za patyczaka to jakaś pomyłka.

Samica jelenia nazywa się łania

Sumując:

jeleń - byk, łania

sarna - kozioł, koza

Dom szkieletowy za 370000 - pomyłka.

Budując dom szkieletowy w Polsce najczęściej stres na lata dostaje się w cichej, nieustającej promocji zupełnie gratis.

Zajrzyj:

http://forum.muratordom.pl/search.php?mode=results

http://groups.google.pl/groups?as_q=szkieletowy&num=10&scoring=r&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_ugroup=pl.misc.budowanie&as_usubject=&as_uauthors=&lr=&as_drrb=q&as_qdr=&as_mind=1&as_minm=1&as_miny=1981&as_maxd=6&as_maxm=4&as_maxy=2007

Żeby wrzucic coś do tego ogródka to napisze że wykonawcy domów drewnianych także mają swoich klientów za jeleni nic nie wiedzących.

Ja także miałem budowac dom w technologii drewnianej ale jak producent a zarazem wykonawca domu chciał mi montować okna na piankę to zwątpiłem

Generalnie mało ekip specjalizujących się w tej technologii a i wiekszość jakoś niedouczna.

Mój niedoszły wykonawca , gdy ustalałem technologię wykonania, dziwił sie co ja takiego wymagam. Okna montują na piankę montażową bo to...pianka montażowa......

Pan Nitka naprawdę się stara propagować technologię drewniana ale na palcach mozna policzyć dobrych wykonawców.

A Ci się cenia tak jakby za każdym razem budowali pałace z marmurami i kryształami dla super,hiper milionerów

Dom drewniany z bala - radzę popatrzeć w MPPD Łomianki.

Najważniejsze - mają dobrej jakości drewno. Obecnych cen nie znam - byli ciut droższi niż rynek, ale serwis poważny i solidny.

Te 370.000 pln za półfabrykat - to cena przestrzelona bez pudła.

• 4 weeks później...
90zł za wydrukowanie ???

A o ochronie lasów nie pomyślałeś ?

Po co Ci kosztorys wydrukowany, jeżeli masz go na CD.

Jeżeli Ci jakiś fragment kosztorysu (np. zestawienie materiałów) potrzebny to przecież bez problemu możesz go wydrukować.