kemot_73 05.04.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam! Jako że jest to mój pierwsyz post na tym forum witam Wszystkich. Dodam że czytającym jestem od dość dawna ... ale dzisiaj nastąpiła chwila dość ważna tzn . podpisalem akt notarialny i mam działkę skromne 13a rolnej jak na razie ale już (w końcu jest) moja.!! Moje pytanie to czy ktoś z formumowiczów zaczał lub wybudował projek z studia IGN - "GULIWER" http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=357 Jełsi tak to moze podpowie na co uważać co od razu zmienić itp. Oczywiście po św. występuje o warunki zabudowy i mam nadzieję że załatwię to w "miarę" szybko potem "tylko" pozwolenie i w planiemam wbicie pierwszej przysłowiowej łopaty w okolicach lipca sierpnia - jak myśłicie możliwe to jest czy raczej fantazja ? POzdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 10.04.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam! Wspólnie z mężem wybraliśmy projekt Guliwer, ten sam o którym pisałeś w swoim poście, http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=357 nie znalazłam namiarów do nikogo kto oprócz Ciebie zamierzałby budować ten domek... Może Tobie udało się kogoś znaleźć? My też składamy wszystkie papiery w najbliższych dniach i prawdopodobnie zaczniemy prace w podobnym terminie, mamy nadzieję, że już w czerwcu Jeżeli nadal jesteś zainteresowany budową projektu Guliwer chciałabym, żebyśmy pozostali w kontakcie Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 08.05.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 witam, wspólnie z mężem wybraliśmy ten projekt, podoba nam się, ale chcielibyśmy poznać wasze opinie: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=357 zależy nam bardzo na opiniach forumowiczów co sądzicie o tym projekcie? czy ktoś budował lub zamierza budować ten domek? co sądzicie o tych narożnych oknach, czy to dobry pomysł i czy drogi? może ktoś ma podobne? co waszym zdaniem możnaby zmienić wewnątrz, czy układ pomieszczeń jest waszym zdaniem korzystny? rzadko spotyka się w projektach taras po dwóch stronach budynku, nam się podoba ale może wy macie jakieś uwagi? bardzo proszę o wszelkie uwagi, rady itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 09.05.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 puk, puk ... może ktoś się odezwie naprawdę zależy mi na waszych opiniach, nawet tych najgorszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 13.05.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 dla tych, którym nie chce się klikać na linki, kilka zdjęć: rzut parteruhttp://jurasie.w.interia.pl/guliwer_591_zoom.gif rzut poddaszahttp://jurasie.w.interia.pl/guliwer_592_zoom.gif elewacja frontowahttp://jurasie.w.interia.pl/guliwer_600_zoom.jpg elewacja tylnahttp://jurasie.w.interia.pl/guliwer_601_zoom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 13.05.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 mam już kilka informacji co do okien... dzięki uprzejmości Reziego - czy montaż takich okien był dobrym pomysłem? tak, w pomieszczeniach jest więcej światła i nie przeszkadza narożny słup betonowy pomiędzy oknami, jak wygladają koszty montażu takich okien, to trochę nietypowe rozwiązanie? koszt niewielki za 1 słupek w kolorze złotego dęby płaciłem coś około 120 zł, systemy narożne sa dostępne u większości producentów stolarki PCV. czy okna można otwierać? okno duże tak , małe to fix o takiej samej szerokości ramy. jak wygląda i czy nic się nie dzieje z narożnikiem będącym jedynym połączeniem obu okien? nic się nie dzieje, są to rozwiązania systemowe ale problemy z roletami ( tutaj nie ma prodycentów mających to przetestowane) problem z parapetami narożnymi - wymagają dokładnego spasowania problem z firankami i karniszami - właśnie to przerabiamy problem z parapetami zewnętrznymi - albo granitowe albo drogie i kiepskie rozwiązania z blachy itd proszę wszystkich forumowiczów o komentarze i podpowiedzi, zwłaszcza jeśli chodzi o rozmieszczenie pomieszczeń pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palo 23.07.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam serdecznie.My również zastanawiamy się nad tym projektem w wersji z garażem dwustanowiskowym. Niestety po długich poszukiwaniach także nie znaleźliśmy realizacji tego projektu. Jeżeli coś uda Wam się znaleść to bardzo proszę o kontakt, my również jeżeli tylko znajdziemy taki dom damy znać. Zastanawialiśmy się nad likwidacją pokoju na parterze i stworzeniu dużego salonu ze schodami biegnącymi prze ścianie. Także o powiększeniu łazienki kosztem spiżarki w kuchni ze względu na brak pomieszczenia na umiejscowienie pralki. Serdecznie Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 24.07.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 my chcemy tez garaz dwustanowiskowy, ze wzgledu na brak piwnicy, przyda sie troche miejsca rozne graty. robiac garaz dwustanowiskowy pomyslcie o veluxach w pokoju nad garazem, bo jedno okno w takim duzym pokoju to troche za malo. miejsce na pralke my planujemy na gorze, sa dwie lazienki, w tym jedna duuuza.co do parteru, zalezy nam na gabinecie, potrzbujemy troche miejsca na ksiazki, komputer itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia i Jarek 28.07.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 My tez powaznie wzielismy sie za ten projekt,mamy troche przerobek,ale myslimy ze bedzie to fajny dom.Mamy juz warunki zabudowy a projekt jest w fazie adaptacji.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palo 30.07.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 WitamMożecie zdradzić wasze przeróbki??? My oglądaliśmy prawie identyczny układ domu wewnątrz i jesteśmy pewni, że łazienka na dole jest za mała, powiekszymy ją kosztem spiżarki. Także salon 26 metrowy wygląda jak niewielki pokój. Chcemy dostawić kukusz z oknami w miejscu przesuwanych drzwi i zlikwidować gabinet na dole. Powiększamy okno w kuchni i dorabiamy drzwi z tyłu z pomieszczenia gospodarczego. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia i Jarek 30.07.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Witamy!Nasze przerobki to wykusz na dole ale od frontu(warunki zabudowy zmusily nas do takiego a nie innego),powiekszylismy lazienke na dole zmniejszajac spizarke o metr.A na goze zrobilismy jedna duza lazienke kosztem malej garderoby i lazienki,i likwidujemy pokoj nad garazem.Moje gg 6570362.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Ch 31.07.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam wszystkich sympatyków projektu Guliwer. Również nosimy się z zamiarem kupna projektu.W tej chwili bierzemy pod uwagę dwa projekty: Guliwer 2g : http://projekty.dom.pl/detail.php?id=1974&sz=1 Wezyr II 2g : http://projekty.dom.pl/detail.php?id=1977&sz=1 Oba domy spełniają podstawowy warunek,mieszczą się na naszą działkę 502m2. Duże plusy Guliwera to zaprojektowana duża garderoba nadająca się na pralnio-suszarnię,poza tym dach dwuspadowy podobno tańszy w wykonaniu od koperty,mniejsza powierzchnia użytkowa,przynajmniej teoretycznie tańszy w budowie niż Wezyr. kemot_73 kupiłeś już projekt ? Jak tam plan inwestycyjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 31.07.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 My raczej na pewno GULIWER 2G. Akurat pomieszczenia pasują do stron świata na naszej działce. Czy ktoś liczył mniej więcej ile będzie kosztowało wybudowanie? Oczywiście małe przeróbki będą konieczne, ale o tym już pisałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia i Jarek 31.07.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Przy dzisiejszym boomie budowlanym watpie czy ktos podejmie sie kosztorysu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gothic 18.09.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Jakos temat ucichl Ja takze jestem zainteresowany tym projektem. Budowe planuje na wiosne 2008 i narazie ten projekt jest najblizszy temu, ktorego szukam. Jesli sie zdecyduje, planuje zamowic projekt w lustrzanym odbiciu, a ze zmian raczej powieksze lazienke na parterze kosztem schowka (i tak bedzie mala), no i nie podoba mi sie za bardzo kwestia lazienek na gorze. 2 sa zupelnie zbedne - lepsza bedzie chyba jedna, ale za to duza. Jesli ktos z Was nadal "buduje" juz ten domek, prosze o podzielenie sie informacjami o wstepnych kosztach budowy i roznych tego typu kwestiach. Nie ukrywam, ze takze chetnie bym obejrzal dom z tego projektu "na zywo", ale z tego co widze (i z tego co szukalem w sieci), nie ma zadnych zdjec z jego realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 10.01.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witam! trochę się nie odzywałem - ale ... Projekt kupiony (2G) bezpośrednio u projektanta ( po wielu pomysłach wrócilismy do tego pierwszego bo jest najlepszy wg nas oczywiście) Dokumenty po adaptacji - złożione w starostwie czekam na pozwolenie na budowę......... i mam nadzieję że do końca lutego będę miał je w ręce. Co zmieniłem.... w tej chwili praktycznie nic .. ale mój kierownik budowy (ten sam człowiek który robił mi adaptację ) powiedział że jak coś bedziemy zmieniać to w trakcie budowy i podobami się bardzo taka koncepcja. Z zewnątrz na pewno liwkwiduję drzwi na taras od strony zachodniej (przy gabinecie) tam bedzie okno, i okno/drzwi w pokoju nad garażem bedzie okno (dodatkowo okno w tym pokoju od wschodu, powiększam łazienkę na dole kosztem spiżarki (może zlikwiduję spiżarkę.... ale to jeszcze nie jest pewne) , na górze chce zlikwidowac mała łazienkę ale Żona troche się na nią uparła . Okna narożne oczywiście zostają bo to jest to com i się najbardziej podoba w tym projekcie Gabinet na dole zostaje chociaż nie powiem - mam ochotę zrobic ogromny salon ale chyba ze względów praktycznych pozostawię gabinet. Chciałem podpiwniczyć garaż ale trochę postraszyli mnie sąsiedzi którzy już mieszkają w pobliżu .... nikt nie powiedział że jest mokro ale nikt mi nie polecał piwnicy ... Buduję z Ytong'a juz jest zakupiony i złozony na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igor_Celina 20.01.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Witam My też wybralismy ten projekt z dwustanowiskowym garażem. Uzyskalismy już pozwolenie na budowę i w marcu ruszamy.Nasze przeróbki-zamiast okien dachowych z tyłu domu będą jaskółki-na dole w salonie okno narożne będzie większe 170x150 i niżej ustawione o 20cmCzy ktoś robił do tego projektu kosztorys? PozdrawiamyIgor i Celina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 23.01.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 My już zaczęliśmy budowę GULIWERA 2G - odbicie lustrzane. Zainteresowanych zapraszamy do przeglądania dziennika budowy:http://forum.muratordom.pl/przygody-guliwera,t116832.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVOKADO 23.01.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 WITAM DO JURASI GRATULUJE DOBREGO WYBORU PROJEKTU ORAZ POMYSLNEGO ROZPOCZECIA PRAC. JA RUSZAM NA WIOSNE Z BUDOWA TEGOZ DOMKU. CZY MOGLIBYSCIE PODZIELIC SIE ZE MNA INFORMACJA NA TEMAT KOSZTOW STANU SUROWEGO? TAKA INFORMACJA BYLABY BARDZO CENNA. SAMI WIECIE, ZE TRZEBA PLANOWAC I JESZCZE RAZ PLANOWAC, HIHI. CZEKA NA DALSZE WIESCI Z BUDOWY I TRZYMAM KCIUKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVOKADO 23.01.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 DO KEMOTA ROWNIEZ , JAK WSZYSTKIM, GRATULUJE DOBREGO WYBORU JESTEM NA ETAPIE PODEJMOWANIA DECYZJI Z CZEGO BEDZIE ZBUDOWANY GULIWER.NO I NA CZELE STOI NA RAZIE YTONG. ZNAJOMI WYBUDOWALI W TEJ TECHNOLOGII I SA BARDZO ZADOWOLENI. PODOBNO TO DROGA SPRAWA. ONI BUDOWALI 7 LAT TEMU I NIE SA W STANIE PODAC NAM KOSZTOW. CZY TY MOGLBYS ZDRADZIC ILE ZAPLACILES ZA SWOJ MATERIAL? CZY UWAZASZ ZE JEST TO TAK DROGIE? BEDZIESZ OCIEPLAL SCIANY STYROPIANEM. PODOBNO NIE WOLNO. JAKIE MACIE ZDANIE NA TEN TEMAT? JESTEM POCZATKUJACA W TEJ DZIEDZINIE , ALE SZYBKO SIE UCZE DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI I CZEKAM NA DALSZE WIESCI W SPRAWIE POSTEPOW NA BUDOWIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts