Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wstepnie jak sie dowiedzialem to wycena taka:

majster za fund i sciany parteru 5.000

do tego przynajmniej jeden pomocnik 2tys

poddasze majster 3tys

tutaj trzeba dwie osoby 1,5 tys x2

wiezba i krycie (dachowka) ekipa ok 13-15 tys z oknami 5szt

z nikim nie podpisalem jeszcze umowy ale takie mam srednie wyceny

taj jak pisal @tyson jedni za okno dachowe licza oddzielnie a inni za m2 calosci

osobiscie zastanawiam sie miedzy guliwerem 2g a ptys 2g tez z dominaty

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wstepnie jak sie dowiedzialem to wycena taka:

majster za fund i sciany parteru 5.000

do tego przynajmniej jeden pomocnik 2tys

poddasze majster 3tys

tutaj trzeba dwie osoby 1,5 tys x2

wiezba i krycie (dachowka) ekipa ok 13-15 tys z oknami 5szt

z nikim nie podpisalem jeszcze umowy ale takie mam srednie wyceny

taj jak pisal @tyson jedni za okno dachowe licza oddzielnie a inni za m2 calosci

osobiscie zastanawiam sie miedzy guliwerem 2g a ptys 2g tez z dominaty

Czyli sumując 26-28 tys za całość robocizny... :-? Do tego trzeba doliczyć jeszcze pare groszy na np.kierbuda, koparke ..

Jeśli masz namiary na dobre ekipy za taką kase to poprosze :wink:

Ok, namiar przesle na priv. Dodatkowo pisales, ze twoj majster-kier ma organizowac wszystko, proponuje przeczytac watek "Cedryk bez tajemnic" autorstwa @Nadiaart, bardzo ciekawy wpis Sob, 27 Wrzesień 2008

ps. gdzie masz zamiar budowac? :)

Wiesz, rozważam różne opcje, na pewno wygodnie jest zlecić firmie budowę , przy założeniu, że ma się tą firmę z polecenia i jest przez to wiarygodna . Oczywiście koszty będą większe ( nikt nie będzie robił czegoś za friko) ale jeśli chodzi o materiały to niekoniecznie- jest tak,że firmy często mają upusty w składach , jakich " klient z ulicy" napewno nie dostanie. Wiadomo w marketach są promocje ale ja jako inwestor nigdy nie zapłaciłbym za żadną fakturę ,której wcześniej "majster" nie przedstawiłby mi do akceptacji..

Na razie rozglądam się, analizuję, porównuje koszty a w jaki sposób zrealizuję swoją budowę -czas pokaże

Wydaje mi się, że Tyson ma właśnie takiego "człowieka od budowy",,,nie mylę się? Może wypowie się coś na ten temat.. :)

Hej, Tyson wlacza sie do dyskusji :)

Tak, my mamy taka ekipe i drugi raz moj wybor padlby na to samo. Nasza ekipa dziala od poczatku - tak jak pisalam koszt budowy za robocizne - sso +dach pokryty papa i deskami= 35 tys. W tym: koparki i wszelkie inne gadzety :) oraz kierownik budowy. Kierownik budowy siedzi non stop, pilnuje i nadzoruje wszystkie prace, pomaga nam w podejmowaniu roznych decyzji.

Inne wyceny mielismy od 30 - 45 tys o ile dobrze pamietam, i to za sama robote bez kierownika, bez koparek. Za kierownika ktory wpada na budowe baaardzo rzadko dochodza minimum 3 tys itd...

Ekipa kupuje material sama, ale jesli my znalezismy cos taniej to moglismy kupic to sami.

I - jesli ktos ma duzo wolnego czasu, to owszem, mozna wziac rozne ekipy do roznych prac: 1 fundamenty, 2 mury, 3 dach, 4 tynki itp.... i zajmowac sie wszystkim samemu - ale trzeba zdac sobie sprawe, ze wtedy, gdy majstrowi zabragnie np paczki gwozdzi to na zawolanie trzeba jechac, kupic i dowiezc. Dotyczy to rowniez caaaalllleejjjjj reszty materialow.

Wiec, jesli macie firme, ktora robi wszystko to jesli cena jest nawet troche wyzsza, uwierzcie mi - nie ma co oszczedzac bo potem nadrobicie to m.in. wydawaniem kasy na paliwko ;)

Witam.

Rozpoczałem temat Guliwera na muratorze i wracam :)

Widzę że jest juz spore grono Guliwerów co mnie cieszy niezmiernie.

Jestem na etapie robienia insalacji elektrycznych i przymierzam sie do instalacji CO i wody i mam pytanie które możecie mi pomóc rozwiać bo widzę zę jesteście juz po tym etapie.

Będę robił podłogówkę na całym parterze, przymierzam sie również do położenia jej na górze - pytanie ile w przyblizeniu zużyliście PEX'a, i ile styr na dole dajecie (mam zamiar dać 15cm)

Dodatkowo coraz bardziej martwi mnie odległosć zbiornika c.w. od łazienki na górze - wychodzi mi po pitagorasie :) z 12m troche daleko i pewną będą straty - macie juzjakieś dośwaidczenie w tej dziedzinie?

A wogóle to napiszę pokrótce jak wygląda mój G2G lekko zmodernizowany:

Poziom garażu 45cm nizej poziomu domu (łatwiej bedzie do niego wjechać) co pozwoliło podnieść ścianke kolankową nad garażem i jest tam pokój rozmiarów garażu :)

mniejsza Spiżarka (szerokości 1m)

na dole będize dodatkowo kabina

schody zaczynają się przy wejściu do gabinetu i idą po ścianie nośnej (musiałem to zminić bo potrzebowałem jakos zejść do obniżonego poziomu pokoju nad garażem)

zlikwidowane drzwi na taras na ścianie zachodniej

powiększone okno narożne w salonie

Zamiast okien połaciowych od strony salonu dwie lukarny (a miało ich nie być:) ale Igor i Celina wywarli wplyw na moja małżonkę :)

dach nieco przedłuzony przykrywa balkon i schody wejściowe podparty tam dwiema prostokątnymi kolumienkami

w zwiazku z przebudowaniem schodów nieco zminiony zarys pokojów na poddaszu

Jeśli znajde chwilke to postaram sie sfotografować to i owo.

• 4 months później...
  • 4 weeks później...
Witam wszystkich obecnych ! Od kilku dni razem z mężem powaznie zastanawiamy się na tym projektem i mam pytanie do tych którzy już zbudowali swoje wymarzone 4 ściany, czy przypadkiem kuchnia nie jest za wąska? Zawsze chcieliśmy mieć dużą kuchnie a ten projekt spodobał nam się głównie z powodu prostej ale i nowoczesnej bryly i kilku innych detali np. spiżarka przy kuchni, dodatkowa lazieneczka przy sypialni. Myśleliśmy nawet aby iść z tym projektem do architekta aby powiększył nam cały dom o około 4 m w kuchni i tyle samo w salonie przez poszerzenie całej bryły a co za tym idzie zmiany konstrukcji bydynku, tylko że cale te zmiany prawdopodonie pochłoną tyle samo kasy co sam projekt.

• 4 months później...

Planujecie?? Czyli na fotki nie ma co liczyć?

podforum zwie się GALERIA zdjęć domów Forumowiczów, co obliguje do dokumentacji fotograficznej.

pozdrawiam

witajcie jestem swiezym Guliwerem projekt jest super z mezem planujemy postawic ten dom pozdrawiamy wszystkich Guliwerow i nie tylko