Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

witam,

na wiosne planuję budowę tego domku tylko w wersji 2g.

do projektu została dołaczona pisemna zgoda na wszystkie zmiany, więc architekt ma dowolność podczas adaptacji.

o kosztach budowy jeszcze nic nie mogę powiedzieć, natomiast koszty biurokracji przerażają, niby ksero kilku kartek a nie liczone jest w groszach tylko w setkach złotych:)

pozdrawiam

WITAM

ja również zabieram się za budowę guliwera i interesują mnie koszty , polecam poniższy adres

http://www.dorota-i-irek.mojabudowa.pl/?menu=koszty

nie wiem na ile jest adekwatny na obecną chwile ten kosztorys. Rozmawiałam z osobami na forum o kosztach i stan surowy zamknięty wyszedł im poniżej 150000 zł

Dziennik Klary

Komentarze do dziennika

Edytowane przez klara8

• 1 month później...

projekt wybrany, czas na zmiany ;) w związku z tym pytanie do osób, które już budowę finalizują lub mieszkają - co z perspektywy czasu zmienilibyście w projekcie? zmiany z topiców Tyson i Igor_Celina sobie wynotowałem, ale może jeszcze ktoś coś;)

szczególnie - czy ktoś ma schody wylewane a nie ażurowe? znalazłem jednego użytkownika na forum, ale ma skrzynkę pełną i nie powie jak wyszło;)

• 2 months później...
  • 5 months później...
witam właśnie jesteśmy w trakcie budowy domku guliwer. proponujemy zmianę okien na dole z narożnych na ściany. oraz na gorze pokój z balkonem . do drwi balkonów dodać okno i zrezygnować z dachowych w tym pomieszczeniu. obniży koszty tak jak na dole. nasz dom stoi w stanie surowym otwartym.

Witam,

Zaczynam budowe Guliwera w maju tego roku w Szamotulach. Ten projekt urzekl mnie i moja dziewczyne od pierwszego spojrzenia.

Sporzadziliscie moze jakis kosztorys dla robicizny i materialow? Zastanawialem sie czy nie zlecic tego profesjonaliscie, ale to pewnie kosztuje :).

Pozdrawiam,

Krzysiek

Witam. My jesteśmy na etapie instalacji(dół już zrobiony). Nie rezygnujcie z okien narożnych, koszt wcale nie jest wyższy. Lepiej zaoszczędzić na materiałach wykończeniowych np. tańsza glazura, podłogi. U góry mamy mniej okien dachowych (tylko 3) ale dołożyliśmy w szczycie u góry. Robocizna sso + dach odeskowany i papa to 30 tys. Wycena dachu z oknami to ok 19 tys. Za okna + parapety daliśmy ok. 10 tys, brama do garażu Wiśniowski Mahoń 5500zł.

Kuchnia wcale nie jest mała taka akurat, a przez okno narożne jest jasna i bardziej przestronna. Meble do kuchni w kształcie litery U a stół pod tym drugim oknem. My powiększyliśmy łazienkę na dole kosztem spiżarki.

Edytowane przez krzysiekewa

• 2 weeks później...

kszawala

19 tys. to koszt materiałów, okien dachowych(3 szt.), rynien i całego osprzętu oraz robocizny. Jeśli chodzi o SSO to robocizna 30 tys a materiały (33tys. stan zero, ściany 38tys. ,dach 10tys. Jeśli chodzi o robociznę to te 30 tys to dom pod dach z odeskowaniem i papą.

U nas koszt stanu zero może być wyższy bo musieliśmy wymienić grunt, to ok 10 tys. więcej niż planowaliśmy. Dodam tylko że mój wspaniały mąż sam szukał wszystkich materiałów dlatego też koszty mogą się różnić od innych guliwerów.

Edytowane przez krzysiekewa

krzysiekewa,

Dzieki za te liczby! Przyznam sie szczerze, ze rozne realizacje "Guliwera" na etapie surowym otwartym bardzo roznia sie cenowo (materialy + robocizna) - nie do konca rozumiem skad biora sie te roznice. Czy zlecaliscie moze kosztorys inwestorski przed rozpoczeciem budowy? Jesli tak, to czy zgodzil sie Wam z kosztami rzeczywistymi (oczywiscie wylaczajac wymiane gruntu, ktorej nie planowaliscie)?

Jeszcze raz dzieki za te informacje - to bardzo cenna wiedza.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Kosztorys musieliśmy zrobić dla banku ale robilismy go sami konsultując tylko z kolegą który już pobudował Guliwera. W rzeczywistości koszty były inne bo do banku w kosztorysie musieliśmy uwzględnić wszystko łącznie z podjazdem i ogrodzeniem natomiast my za pieniądze z kredytu wykańczamy cały dół plus korytarz u góry, schody(mamy betonowe), jeden pokój u góry i pralnię.

• 2 months później...

Witam serdecznie!

Zapraszam na stronę fanklubu domu Guliwer: http://www.domguliwer.pl

Na stronie można umieszczać własne domy na mapie Polski i komunikować się z innymi właścicielami domów Guliwer. Dodatkowo można stworzyć własny kosztorys oraz przeglądać aktualne kosztorysy i galerie innych użytkowników.

Pozdrawiam i do zobaczenia w naszym fanklubie.

Witam serdecznie!

Zapraszam na stronę fanklubu domu Guliwer: http://www.domguliwer.pl

Na stronie można umieszczać własne domy na mapie Polski i komunikować się z innymi właścicielami domów Guliwer. Dodatkowo można stworzyć własny kosztorys oraz przeglądać aktualne kosztorysy i galerie innych użytkowników.

Pozdrawiam i do zobaczenia w naszym fanklubie.