Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. Powiem szczerze , że spodziewałem się więcej. Z tą krzywą grzewczą to o co chodzi . Czyżby ustawienia fabryczne były zawyżane. Pozdrawiam . Jak inni bryzowicze . Nikt nie buduje.

do konca nie wiem. z tego co sie zdazylem zorientowac to zamiast temp wody grzewczej jaka ustawiasz masz zakres tej krzywej od 0 do7. producent ustawił na 4.5.poczatek stycznia ustawiłem 2. spalanie spadło.od lutego jeszcze obnize i zobaczymy..sprawnosc kotła jest bardzo dobra. serwisant powiedział, ze 104%.pozdrawiam

Edytowane przez rafiks

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rafiks masz może jakieś zdjęcia z budowy. Na wiosnę wchodzę z chyba najbardziej wymagającym etapem budowy , a mianowicie wykończeniówka. Jak masz wykończony daszek na wykuszu i czy ocieplałeś strop w garażu od spodu. Jak będziesz miał dość pytań to napisz. Pozdrawiam.

strop w garazu mam drewniany.ocieplony mam wełna 18 miedzy belkami.daszka na wykuszu nie mam, mam zrobiony balkon-czego teraz z perspektywy czasu załuje.mało miejsca.znajde chwile to postaram sie zamiescic zdjecia

• 2 weeks później...

No też się zastanawiam właśnie nad sensem tego balkoniku :-) Papierosów nie palę, więc nagłej potrzeby wyjścia na zewnątrz nie ma :-)

Ale ja mam pytanie jak sobie radzicie, ewentualnie planujecie radzić z miejscem na przechowywanie różne rzeczy - bardziej potrzebne i mniej, różne pościele, obrusy, kołdry, pierzyny i inne materklosy itp itd. Wiadomo że nie można wszystkiego do garażu wynieść, a schowków to tu za dużo nie przewidziano. U mnie w mieszkaniu teraz pół szafy to same buty zajmują, a inne graty upycham gdzie się da. Nie chciałbym tego samego w domu robić... :-)

No też się zastanawiam właśnie nad sensem tego balkoniku :-) Papierosów nie palę, więc nagłej potrzeby wyjścia na zewnątrz nie ma :-)

Ale ja mam pytanie jak sobie radzicie, ewentualnie planujecie radzić z miejscem na przechowywanie różne rzeczy - bardziej potrzebne i mniej, różne pościele, obrusy, kołdry, pierzyny i inne materklosy itp itd. Wiadomo że nie można wszystkiego do garażu wynieść, a schowków to tu za dużo nie przewidziano. U mnie w mieszkaniu teraz pół szafy to same buty zajmują, a inne graty upycham gdzie się da. Nie chciałbym tego samego w domu robić... :-)

ja zrobiłem sobie stryszek.pomiescisz tam dosc sporo.wejscie mam w korytarzu na pietrze 70x120. na krokwiach połozyłem płyte wiórowa-ala posadzka.mozesz tez wykorzystac pomieszcenie nad garazem.pozdrawiam

Ja również położyłem na jętkach płyty OSB grubości 25 mm i mam całkiem spory stryszek na rzeczy których nie używa się na co dzień. Bryzowicze ponawiam pytanie , jak macie zabezpieczony wykusz przed wilgocią. Proszę o jakieś fotki. Mimona odwiedzasz jeszcze forum. Pozdrawiam.

lepik na zimno.na to papa wywinieta na sciane az pod same drzwi balkonowe.na papie folia 3 mm,styropian 10cm,znowu folia,wylewka.na wylewce folia w płynie i kafle.pozdrawiam

Witam wszystkich Budowlańców :) Jesteśmy na etapie wybierania projektu, BRYZA bardzo nas zainteresował. W związku z tym, że to jest "życiowa decyzja", chcielibyśmy zobaczyć budowę domu w rzeczywistości :) Czy jest ktoś z woj. Mazowieckiego i chciałby pochwalić się swoim sukcesem ? :) Bardzo chętnie obejrzymy również zdjęcia. ciekawi jesteśmy jak wygląda przesterzennie poddasze.

Elwis 1 nie wiem na jakim etapie jesteś. Ale jeżeli chodzi o krokwie , bo też podnosiłem ścianę kolankową o trzy pustaki to :

Zgłoś projektantowi zmiany które chcesz wprowadzić i on to powinien ci wszystko wyliczyć. Ja mam podniesione o trzy pustaki na jętkach położyłem płytę osb gdzie mam strych i na środku stoję wyprostowany. Pozdrawiam.

ja też podnosiłem ściankę kolankową, bez zmiany kąta nachylenia dachu. Musi to przeliczyć projektant. Ponadto w projekcie oryginalnym drewno na więźbę jest klasy C35, czyli baaardzo drogie i trudno dostępne. Jeśli ktoś będzie Ci przeliczał dach, to od razu zwróć na to uwagę. Pomyśl też o innym rozstawieniu krokwi, bo oryginalnie sporo krokwi jest "uciętych" w połowie z zastosowaniem wymianów, co zwiększa ilość krokwi i ogólnie osłabia konstrukcję. A można je rozstawić inaczej i też wszystko będzie ok. Ja podniosłem ściankę kolankową o 48 cm, a krokwie chyba trochę wydłużyłem ale nie wiem jak to wyszło w rzeczywistości, muszę sprawdzić ;) Pozdrawiam!

• 1 month później...

Ja powiększyłem garaż o metr i mam 220 metrów kwadratowych dachu.

1. Dachówka to 38 zł. za metr kwadratowy .

2. Gasiory na sztuki .

No i do tego rynna membrana i takie inne . No i robocizna.

Mój dach to około 35 tyś zł z robocizną. Dach mam kryty dachówką ceramiczną szkliwioną. uważam , że na tym nie można oszczędzać. Pozdrawiam.