Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Nie znam projektu , który opisujesz więc nie będę zabierał głosu. Mieszkam w Bryzie od trzech miesięcy i powiem szczerze jest super. Co do wiatrołapu, poszerzyłem go o 60 cm i jest sporo miejsca. Łazienka na dole ok. jest jak jest , zmieściła wszystko co potrzebne. Ale masz do dyspozycji drugą u góry. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgodzę się, że Bryza ma mniej funkcjonalny parter. Wiatrołap czy łazienka są małe ale taki urok tego projektu.

Rzeczywiście lepiej to wygląda w z500 bo jest bardziej funkcjonalne to wnętrze. Powiększenie o 60cm też sporo dało przy tym małym pomieszczeniu, dlatego może nie jest tak źle.

Moim zdaniem projekt Z122 z pracowni z500 ma lepszy układ pomieszczeń....

Witam. Trochę bez sensu porównywać Bryzę z tym projektem, który ma lukarnę, antresolę i garaż pod jednym dachem co pozostała część domu. Jak dla mnie w tym projekcie znalazłbym jeszcze kilka minusów. To jest po prostu inny projekt, mający z Bryzą to wspólnego, że to również jest dom :)

Edytowane przez sebastek09

• 3 weeks później...
Jak dla mnie to trochę dziwne porównania, dla każdego "funkcjonalność" ma zupełnie inne znaczenie. Ja wykańczam Bryzę 2 i uważam, że projekt o którym piszesz dla mnie nie jest funkcjonalny. Ale na szczęście każdy ma prawo do wybory projektu jaki jemu się najbardziej podoba. A tak na marginesie to wygląda mi to na bardzo nieudolną próbę zainteresowania forumowiczów nowymi projektami domu... Edytowane przez Andzia_N

• 2 months później...

Szanowni Bryzowicze.

Takiej ciszy to tu nie było bardzo dawno. Co się dzieje nikt nie buduje.

Mam pytanie do tych Bryzowiczów , którzy już mieszkają w Bryzie a czasem zajrzą na foróm . Jakie są wasze koszty ogrzewania i na jakim piecu, zaznaczam , że interesuje mnie ogrzewanie gazowe. Pozdrawiam serdecznie.

Witam wszystkich szanownych Bryzowiczów w nowym roku :)

Ja mamy już przyjemność mieszkać w bryzie od grudnia i jest to naprawdę ogromna przyjemność :) Choć nie jest jeszcze wykończone absolutnie na ostatni guzik, to i tak jest świetnie. Przestrzeni jest ogrom, odkąd się wprowadziliśmy mieliśmy już kilka parapetówek i imprez rodzinnych i bez problemu mieściliśmy ok. 20 osób, a na Sylwestra jeszcze kilka rodzin zostawało na noc :) A 2 pokoje jeszcze były puste! Przy okazji zrobię kilka fotek i dorzucę na dropboxa, co by się pochwalić choć trochę i dać innym inspiracji. Zimą na pewno przydaje się garaż :) Polecam.

Ja palę ekogroszkiem i przy aktualnych mrozach schodzi mi ok. 25kg / dzień, myślę, że nie jest najgorzej :)

Pozdrawiam wszystkich!

Zmieściłem się w pomieszczeniu za garażem, nie powiększałem go, tylko przeniosłem drzwi od garażu bardziej na lewą stronę ściany, prawie naprzeciwko drzwi wyjściowych na dwór. Dzięki temu kotłownia z prawej strony jest dość głęgoka i spokojnie zmieściłem tam 4 tony ekogroszku (workowanego), a po lewej stronie piec z podajnikiem i na ścianie wiszący zasobnik ciepłej wody. Miejsca jest w sam raz, ścisku nie ma.

Mam również wybudowaną Bryzę na Dolnym Śląsku. Zdjęcia na forum. Budynek ociepliłem styropianem 15 cm. Poddasze wełna mineralna 15 cm między krokwiami plus 10 cm. Co do ogrzewania trudno mi na razie się wypowiadać . wprowadziłem się w sierpniu no i pierwszy sezon jeszcze nie zakończony. Ale z tego co widzę to nie powinno być wiele. Budynek jeszcze musi trochę odparować. Temperatura w domu to około 22 stopni. No i na początku to ogrzewałem tylko kominkiem. Centralne załączyłem w połowie stycznia. Pozdrawiam.

Witam

Jestem nowym Bryzowiczem buduję w Krakowie.

Buduję Bryzę1 (ceramika+dachówka).

Czy może mi ktoś doradzić czym ocieplić i jak finansowo wychodzą ceny za ogrzewanie gazowe.

Będe wdzięczny za info

witam.mieszkam w bryzie już od 1 grudnia 2012.mam ogrzewanie gazowe-piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem 100 l.zuzycie gazu w sezonie letnim to ok90 zl. zima przy tych mrozach wyszło mi ok 350 zł . temp w domu w dzień 21 w nocy19 stopni.zuzycie gazu za 1 miesiąc.dogrzewam czasami kominkiem.ogrzewanie z grzejnikami. jestem zadowolony. budynek ocieplony styropianem 15.w podłodze tez 15 cm.fundament 10 cm .dach 18 cm + 5.pozdrawiam

• 2 weeks później...

czekam jeszcze na 2 fronty w kuchni i wtedy porobię parę zdjęć i wrzucę :) A teraz jestem na etapie planowania ogrodu i ogólnie zieleni wokół domu :)

Rafiks, 350 zł za grzenie gazem, to naprawdę szacuneczek, pogratulować :) Ja za grzanie ekogroszkiem na pewno płacę więcej. Na razie to mój pierwszy sezon, więc jeszcze opanowuję piec itp, ale jakoś nie widzę perspektywy na tak tanie grzanie...

Pozdrawiam!

czekam jeszcze na 2 fronty w kuchni i wtedy porobię parę zdjęć i wrzucę :) A teraz jestem na etapie planowania ogrodu i ogólnie zieleni wokół domu :)

Rafiks, 350 zł za grzenie gazem, to naprawdę szacuneczek, pogratulować :) Ja za grzanie ekogroszkiem na pewno płacę więcej. Na razie to mój pierwszy sezon, więc jeszcze opanowuję piec itp, ale jakoś nie widzę perspektywy na tak tanie grzanie...

Pozdrawiam!

sam jestem mile zaskoczony.moze to zasluga tego ze sam robilem ocieplenie budynku bardzo dokładnie.pozdrawiam

• 3 weeks później...