Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

cześć bryzowicze

Wysokośc ściany kolankowej to 88 cm - 3 pustaki max + wieniec, więcej nie polecam ponieważ okna dachowe będą za wysoko .By zachowac proporcję bryły wydłużyliśmy także dach o 70cm na kazdej krokwi. Jak pisałam wcześniej wysuneliśmy wiatrołap o 60 cm do przodu i to również polecam.

Jeżeli chodzi o spiżarkę to ja mamy takj ja w projekcie zdjęcie poniżej tutaj widać wielkośc kuchni, spiżarki oraz holu :)

pozdrawiam wszystkich bryzowiczów piszcie jak idą u was postępy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b2dda7c65cd56a5.html

a tutaj jest wysokość ściany kolankowej i pokój zaraz przy schodach który zlikwidowaliśmy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1af3a3ecbadacd5c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d6c2a5a24f8fdf9.html

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :D . Rozwiązanie z wiatrołapem rzeczywiście jest zachęcające. W ten sposób napewno zyskałaś sporo miejsca na kurtki i buty. :p . Jeśli możesz wstaw również zdjęcie wiatrołapu w środku :wink:

pozdrawiam

p.s. Dom naprawdę prezentuje się świetnie :D

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wymiary mojego wiatrołapu wewnątrz to około 160cm szerokości a długośc tak jak w projekcie ( według architekta który przyswajał projekt miało być 170 cm ale wyszło w rezultacie troszeczkę mniej), zdjęcie poniżej.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ebfe8839e32d75d5.html

PS zastanówcie się także nad wydłużeniem budynku- ja to zrobiłam o 60cm tak jak pisałam, w celu powiększenia kuchni, która i tak jest mała, w projekcie wielkość kuchni jest liczona do filara. :)

pozdrawiam

• 3 weeks później...

:) właśnie dostaliśmy projekt. Teraz szybciutko musimy nanieść zmiany i do urzędu :wink: .

blanco25, co do wydłużenia budynku raczej się nie zdecydujemy, ale na pewno robimy podwójny garaż :wink: i podnosimy ściankę kolankową. Zastanawiamy się też nad schodami...chyba nie zostawimy żelbetowych :wink: . jak już się zdecydujemy to napiszę:). a jak wasze postępy?

• 2 weeks później...

Witam serdecznie forowiczów.

Jesteśmy bardzo zainteresowani tym projektem. Idealnie wpisuje się w warunki zabudowy, które posiadamy. Przeczytałem cały wątek, obejrzałem zdjęcia, wiem mniej więcej co zmienić aby zaadoptować projekt do naszych oczekiwań. Chcielibyśmy jednak z żoną zobaczyć zbudowana Bryzę, lub zadaszoną na własne oczy. Mieszkamy w Gdańsku czy ktoś z forowiczów mieszka może w promieniu 200km od nas i byłby skłonny przyjąć nas w jakiś weekend i pokazać swój dom?

Dziękuję i Pozdrawiam!

.. czy ktoś z forowiczów mieszka może w promieniu 200km od nas i byłby skłonny przyjąć nas w jakiś weekend i pokazać swój dom?

hej - ja mieszkam i jestem skłonna Was przyjąć w weekend...ale na wiosnę :D

Bo na razie zima straszna u nas - pustaki już czekają....aż się ociepli

Pzdr

Bogusia :wink:

• 2 weeks później...
A co sądzicie o wybudowanie Bryzy w systemie PRAFEA. Przysłali mi wycenę 97 tys netto. W cenie stan surowy otwarty z montażem ścian na miejscu budowy. Reszta we własnym zakresie. Proszę o opinię.

Witam

Zakładam, że poczytałeś na ten temat. Np:

http://forum.muratordom.pl/dom-w-systemie-praefa,t91809.htm

Są plusy i są minusy.

Co do ceny, to nie wiem czy to tak tanio. Zdaje się że to cena tylko za ściany i strop. Jeśli tylko za to - to jest to wg mnie sporo.

pozdr.

PiJaki

• 2 months później...

witam

Ja również zastanawiam się nad budową domu w/g tego projektu.

Mam pytanie do osób, które budują Bryzę i zdecydowały się na przeniesienie kotłowni do pomieszczenia gospodarczego w garażu. Czy taka decyzja powoduje konieczność przeniesienia komina z wc bliżej nowego miejsca kotłowni ?

Wyżej była mowa o tym, że warto "wydłużyć" dom, co sprawia, że uzyskujemy większa kuchnie i salon. Moim zdaniem zamiast takiego zabiegu lepiej wybrać po prostu projekt Zgrabny z przedsionkiem (również z MGProjekt), który jest w zasadzie "powiększoną Bryzą" z dodatkowym korytarzem na parterze i maluteńką drugą łazienką. Niestety ma on powierzchnię 143,5 m2 zamiast pierwotnych 127,28 a co za tym idzie potrzebuje głębszej kieszeni :)

witam

jeżeli chodzi o projekt bryza to zastanawialiśmy się nad zamianą jego na zgrabny z przedsionkiem, ale w grę wchodziła powierzchnia użytkowa gdyż ubiegaliśmy sie o kredyt rodzina na swoim. Poza tym chcieliśmy zlikwidować pokój przylegający do schodów na taki dyzy hol- mały salonik jeżeli chodzi o zgrabny to nie podobało mi się przejście z pokoju na strych i to zdecydowało że zostaliśmy przy bryzie. Ogólnie jesteśmy naprawdę zadowoleni z tego projektu i jego funkcjonalności oraz prostoty.

W maju robimy prąd, tynki , hydraulikę ,co, wylewki oraz wszelkie pozostałe prace budowlane

pozdrawiam wszystkich bryzowiczów

• 4 weeks później...

witam

obecnie robimy wszelkie pracę wewnątrz budynku, mamy zrobioną kanalizację, centralne w połowie, teraz robimy prąd a za 2 tygodnie tynki.

Jeżeli chcecie zobaczyć ten domek jak się prezentuje to oczywiście zapraszam - odległość między nami jest naprawdę niewielka a przed adaptacją projektu warto zobaczyć dom i i wprowadzić zmiany.

• 1 month później...

Witam,

Jesteśmy z mężem bardzo poważnie zainteresowani projektem BRYZA. Oczywiście mamy w planach wprowadzenie kilku zmian np.: powiększenie garażu, powiększenie wykuszu oraz podniesienie ścianki kolankowej do ok. 1 m.

W związku z tym mam gorącą prośbę do Adamka i Anuli, którzy są spod Poznania o kontakt na maila [email protected]. Chcielibyśmy oczywiście po uprzedniej zgodzie zobaczyć ten domek.

A może są inne osoby spod Poznania, ktore budują lub wybudowały Bryzę ? Jeśli tak to bardzo proszę o konrtakt na maila.

Będziemy również wdzięczni za zdjęcia:)

Pozdrawiamy wszystkich Bryzowiczów