Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

drodzy bryzowicze:welcome:

nadal jesteśmy w trakcie załatwiania formalności. projekt już zamówiliśmy i czekamy ale cały zastanawiamy się nad kilkoma rozwiązaniami. mamy pewien problem, otóż nasza działka ma skos. w związku z tym zastanawiamy się jak go wykorzystać. mam więc pytanie do wszystkich bryzowiczów. czy budujecie ten projekt z piwnicą? my chcielibyśmy pobudować piwnicę pod częścią budynku tzn. pod pokojem, salonem i częścią pomieszczenia gospodarczego za garażem. nie bardzo wiemy czy bedzię to dobre rozwiązanie i jakie poniesiemy koszty. ta piwnica będzie nad ziemią gdyż skos idzie od drogi w dół.

mieliśmy już propozycję aby w tej piwnicy zrobić pokoje a nie wchodzić w ogóle w górę i zmienić projekt. to rozwiązanie jednak nie bardzo nam odpowiada. teraz nie wiemy co w końcu zrobić. jakie jest wasze zdanie i doświadczenie w tym temacie:bye:

Choć na naszej działce nie ma żadnych skosów zdecydowaliśmy się zrobić częściową piwnicę. Urządzimy tam pralnię i pomieszczenie gosp. Wejście do piwnicy pod schodami. Pokoi w tym domu dla nas wystarczy i nie myśleliśmy nawet o robieniu ich w piwnicy. Bardziej zależało nam na tym, żeby piec nie stał w części mieszkalnej, a dzięki temu wiatrołap tez zyskał powierzchni. No i nie będę musiała patrzeć na suszące się pranie w pokojach zimą:)

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli chodzi o piwnicę to my mamy pod garażem ( tam tez znajduje się piec) , pralnią oraz wiatrołapem, a wejscie do piwnicy mamy zrobione przez łazienkę. U nas łazienka z pralnią zostały zamienione, naszą piwnicę powiększyłabym o pokój na dole niestety jest na to za późno. Koszt jaki ponieśliśmy to ponad 20 tyś. Ale piwnicę warto mnieć chociażby dla samej kotłowni :)

troszeczkę źle napisałam wejście do piwnicy znajduje się u nas w pomieszczeniu gospodarczym za garażem, tam znajdują się schody prowadzące w dół, natomiast możemy też wejść do piwnicy z domu wówczas przechodzę przez łazienkę u nas pralnię i z garażu w dół.

Mam nadzieję ze jest trochę czytelnie to napisane.

Jeżeli chodzi o wejście do piwnicy pod schodami to nie wiem czy jest wystarczająco miejsca, ponieważ spiżarka ta jest bardzo mała chyba że ją powiększycie- schody będą wówczas szersze. Według mnie bardziej rozsądnym rozwiązaniem będzie wejście przez tą wąską łazienkę na dole.

Oczywiście projektant dokonujący wszelkie zmiany w projekcie zna sie lepiej niż ja

pozdrawiam

jak dobrze jest czytać to co piszecie:)

uważam że to świetny pomysł zamienić łazienkę z pomieszczenie gosp. wtedy łazienka będzie kwadratowa a więc bardziej obstawna. my jeszcze chcielibyśmy aby wejście do pokoju na dole było z korytarza a nie z salonu. nasza projektant mówi że da się to zrobić a tak myśląc na chłopski rozum to po przeniesieniu łazienki będzie wszystko lepiej pasowało. wejście do piwnicy również chcieliśmy zrobić z pomieszczenia za garażem bo mając drewniane schody nie bardzo podoba mi się robienie pod nimi betonowych w dół. zepsuje to cały efekt. niestety na budowę musimy jeszcze poczekać mamy nadzieję że w sierpniu zaczniemy

dzięki blanca25 i czekamy na zdjęcia

schody strome wyszły u mnie u ciebie niekoniecznie takie będą. U mnie "fachowcy" nie mogli się wyrobić ze schodami i jest za mała liczba stopni ( 15), gdyż stwierdzili że wchodząc z wiatrołapu do domu będzie się potykało o pierwszy stopień ( po prostu nie chciało im się kombinować, ).Oczywiście do wszystkiego da sie przyzwyczaić i pozrobieniu trepów przez stolarza nie wyglądają one źle.

Na forum jedna osoba miała zrobione schody ze spocznikiem i poszerzone, ale obecnie jego galeria jest niedostępna.

Do wylania schodów betonowych trzeba mieć dobrego fachowca, nie wiem jak pozostali bryzowicze myślą ( ci którzy maja postawiony już dom) ale ten hol nie jest zbyt duży i lepiej wyglądałyby tam schody ażurowe, dawałyby wrażenie większej przestrzeni i lekkości, poza tym wyszłyby taniej. Ogólnie wszystko fajnie wygląda ale na papierze gdzie można zmieścić i narysować mnóstwo rzeczy. Ale mimo paru niedociągnic to i tak ten domek jest fajny i przytulny. :)

pozdrawiam

blanca25

Mam prośbę czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie (może być na priva [email protected]) z wiatrołapu w kierunku salonu/kuchni z widokiem schodów, bo dziś całe popołudnie dyskutujemy o tym z mężem. A co myslisz o wielkości salonu? Jest wystarczająco duży, bo ja właśnie czekam na stawianie scian i cały czas myslę, że może jednak jest mały i powiekszyc go o pokój na dole? Możesz jakieś zdjęcie przesłać? z góry dziękuję i pozdrawiam.

dzisiaj będę na budowie to porobię parę zdjęć i wstawię. Jeśli chodzi o salon to my mamy całą tą stronę domu przesunięta dodatkowo o 60 cm, więc nasz salon ma prawie 33 m2 i według mnie jest to wystarczające , trudno mi powiedzieć jak się go umebluje i wstawi dodatkowo stół do jadalni ale w końcu są jeszcze mniejsze salony niż ten. :)

Chcemy poszerzyć schody do ok. 110cm. Wtedy wejście do piwnicy pod schodami nie będzie takie wąskie. Martwi mnie tylko to co pisała blanca25, że schody są strome i do tego bez spocznika. Mam nadzieje, że nie pospadamy:)

ja się już raz zrypałem :)

ale tak na serio to ograniczeniem jest okno przy schodach. gdy będzie parapet za nisko to będzie kolizja z schodami - schody się skracają (robią się bardziej strome).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/805aec0bde026067.html

u mnie ledwo schody przeszły pod parapetem, ale była możliwość ich wydłużenia - no ale by wchodziły w okno :(

blanca25

Mam prośbę czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie (może być na priva [email protected]) z wiatrołapu w kierunku salonu/kuchni z widokiem schodów, bo dziś całe popołudnie dyskutujemy o tym z mężem. A co myslisz o wielkości salonu? Jest wystarczająco duży, bo ja właśnie czekam na stawianie scian i cały czas myslę, że może jednak jest mały i powiekszyc go o pokój na dole? Możesz jakieś zdjęcie przesłać? z góry dziękuję i pozdrawiam.

Salon sam w sobie wielkościowo jest ok. ja mam zamiast pokoju na dole zrobioną tzw. salkę TV :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd41d5f63d86d367.html

PiJaki

PS znowu odpowiadam na post nie skierowany do mnie ale może jakoś pomogę :)

PiJaki Każda rada jest cenna. Serdeczne dzięki:)

Blanca25 Dziękuję za zdjęcia. Widzę, że nasze schody powinny się udać tak jak planowaliśmy.

Gratuluję postępów w pracach. Schody prezentują się świetnie. Chciałabym już być na etapie wykańczania, ale to jeszcze daleko.

Pozdrawiam.

pokój na górze ten największy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d5d26c38592445b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4673795d935bba95.html

tutaj przesuneliśmy scianę w duzym pokoju w jego połowie o 60 cm i w ten sposób mamy miejscie na szafę wnękową w tym pokoju oraz sąsiadującym obok

widok na z salonu na kuchnię spiżarkę oraz hol

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/412baa693cbc2797.html

widok na salon

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19fb9c57c6a1d33c.html