Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Witam wszystkich:)jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego , zmienilismy troche projekt parteru i poddasza.Scianki dzialowe juz sa postawione i co mnie trapi to salon, czy niejest czasami za bardzo nieustawny(tak samo jak w projekcie bez zmian),czy ma ktos może zdjecia lub moze sie podzielic swoja opinią, będe wdzieczna:)pozdrawiam wszystkich Bryzowiczów

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Rozpocząłem w tym tygodniu budowę Bryzy II. Fundamenty wylane, kończymy ławy fundamentowe. Budowa jest w okolicy Czarnkowa (wielkopolska), jeśli w okolicy ktoś z Was buduje lub postawił już taki dom chętnie zobaczyłbym Wasz dorobek. Pozdrawiam

Edytowane przez Skóra

Jeżeli chodzi o kwestię schodów to wybór każdego z nas. Ja schody wylałem z betonu i wyłożę trepami. Co za tym przemawiało. Koszt jest o tyle większy ile betonu poszło na wylanie. Mam dobry dostęp do góry.No i schody betonowe są cichsze. Koszt takich schodów to około dziesięć tyś.zł. Pozdrawiam.

Mam pytanie do wszystkich Bryzowiczów.Cz mieliście problemy z kominami.Bo u mnie po deszczu pojawia się problem mokrego komina ale nie zawsze.Komin wykonany z cegły klinkierowej pełnej na zaprawie do klinkieru.Pozdrawiam

Sokrates, mokry komin nie jest zależny od cegły klinkierowej i rodzaju zaprawy. Do komina zawsze bedzie lalo w każdym domu. Jaki zastosowaleś wkład kominowy? u mnie jest komin schiedla rondo plus-ma odprowadzenie do kanalizacji ściekającej wody. Dodatkowo warto na kominie zamontowac tzw. koguta:). ustawia się zgodnie z wiatrem i chroni komin przed ewentualnym deszczem:).

Co do schodów tak jak kolega powiedział kwestia indywidualna. My robimy drewniane. Wycena na 9,5tys. Atut taki że będą ze spocznikiem na czym nam zależalo - będą chyba wygodniejsze i bezpieczniejsze dla dziecka:).

Sokrates, mokry komin nie jest zależny od cegły klinkierowej i rodzaju zaprawy. Do komina zawsze bedzie lalo w każdym domu. Jaki zastosowaleś wkład kominowy? u mnie jest komin schiedla rondo plus-ma odprowadzenie do kanalizacji ściekającej wody. Dodatkowo warto na kominie zamontowac tzw. koguta:). ustawia się zgodnie z wiatrem i chroni komin przed ewentualnym deszczem:).

Co do schodów tak jak kolega powiedział kwestia indywidualna. My robimy drewniane. Wycena na 9,5tys. Atut taki że będą ze spocznikiem na czym nam zależalo - będą chyba wygodniejsze i bezpieczniejsze dla dziecka:).

dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam

witam. Bryza II w lustrzanym odbiciu - zdecydowanie. zmian w projekcie trochę:

1. powiększenie pomieszczenia gospodarczego kosztem łazienki - będzie sam kibelek

2. z sypialni na dole robię jadalnię podwyższając tam podłogę o stopien lub dwa. wyjście z tej jadalni na powiększony taras drzwiami jednoskrzydłowymi.

3. ścianę pomiędzy salonem a tą jadalnią "ucinam" do połowy wysokości

4. kuchnię z salonem oddzielam ścianą z drzwiami suwanymi

5. w sypialni nad garażem robię loggię

6. jeden pokój "poświęcam" na oddzielny kibelek i pralnię

7. ściankę kolankową podnoszę ale jeszcze nie wiem czy o 2 czy 3 pustaki

budowę zaczynam na wiosnę 2012.

witam. Bryza II w lustrzanym odbiciu - zdecydowanie. zmian w projekcie trochę:

1. powiększenie pomieszczenia gospodarczego kosztem łazienki - będzie sam kibelek

2. z sypialni na dole robię jadalnię podwyższając tam podłogę o stopien lub dwa. wyjście z tej jadalni na powiększony taras drzwiami jednoskrzydłowymi.

3. ścianę pomiędzy salonem a tą jadalnią "ucinam" do połowy wysokości

4. kuchnię z salonem oddzielam ścianą z drzwiami suwanymi

5. w sypialni nad garażem robię loggię

6. jeden pokój "poświęcam" na oddzielny kibelek i pralnię

7. ściankę kolankową podnoszę ale jeszcze nie wiem czy o 2 czy 3 pustaki

budowę zaczynam na wiosnę 2012.

u lala. Bryzę II odbicie lustrzane mam ja:). Jeszcze nie bylo II kiedy kupowaliśmy projekt:). Jeśli mogę ci doradzić - pomysl z powiększeniem kotlowni kosztem kibelka chyba średni. Ta łazienka na dole i tak nie jest duża. Kotłownia jest wystarczajaca, powiekszając ją nie zyskasz dużo więcej miejsca. U nas wejdzie piec, zasobnik na wode pralka jeszcze. Pomieszczenie za garażem jest naprawde spore, myślę że wystarczy na "warsztacikowe" graty. Jadalnia na dole w pokoju....ciekawy pomysł i fajny tylko mnie osobiscie by przeszkadzało że muszę iść przez salon do jadalni, no i sprawa taka-skoro podwyższysz posadzke w tej jadalni taras na jej wysokości tez będzie wyżej? i schodki nataras na poziomie salonu? Natomiast pomysl z loggia nad garażem uważam za super!!! Sami o tym myślelismy niestety już za późno bo w trakcie budowy:) Poswiecenie pokoju na kibelek i pralnie też moim zdaniem średnio:( . Łazienka na górze jest bardzo duża, swobodnie nam wchodzi kibelek, bidet, wanna, umywalki i można jeszcze się gonić. Szkoda tego pokoju zwłaszcza że jesli tak to tak naprawde zostaja wam dwa pokoje- pewnie sypialnia i drugi pokój załóżmy dla dziecka-nie wiem jak tam u was z potomstwem:). Cóż, mówię z doswiadczenia juz wybudowanego domu. Macie jeszcze zcas, przemyślcie. My mamy podniesiona ściankę kolankową na 2 pustaki + wieniec:)

powodzenia

a na marginesie mamy juz prąd i wodę:) czekamy na gaz:)

więc tak: na parterze nie potrzebuję "całej" łazienki. wystarczy sedes z umywalką, a pomieszczenie gosp. będzie większe ponieważ muszę składować gdzieś eko-groszek. w założeniu chcę ogrzewać gazem ziemnym ale żeby nie okazało się za jakiś czas że Putin zakręci zawór i będzie problem :). co do jadalni. będzie gościnna na większe spotkania czy to rodzina czy znajomi. nie przewiduję ich często :). jadalnia nazwijmy ją dzienną będzie znajdować się przy wykuszu. stolik na 4 osoby. jadalnia gościnna będzie podwyższona więc będą schodki z salonu i z tarasu.

piętro: pokój nad garażem to będzie sypialnia pomniejszona przez loggię. łazienka "projektowa" zostaje. chcę zamontować tam oprócz wanny kabinę prysznicową. kibelek będzie oddzielnie z uwagi na to że łazienka z sedesem dostarcza wielu uprzykrzeń.

może wyślesz mi trochę zdjęć swojej Bryzy?

pozdr.

Edytowane przez purpen

więc tak: na parterze nie potrzebuję "całej" łazienki. wystarczy sedes z umywalką, a pomieszczenie gosp. będzie większe ponieważ muszę składować gdzieś eko-groszek. w założeniu chcę ogrzewać gazem ziemnym ale żeby nie okazało się za jakiś czas że Putin zakręci zawór i będzie problem :). co do jadalni. będzie gościnna na większe spotkania czy to rodzina czy znajomi. nie przewiduję ich często :). jadalnia nazwijmy ją dzienną będzie znajdować się przy wykuszu. stolik na 4 osoby. jadalnia gościnna będzie podwyższona więc będą schodki z salonu i z tarasu.

piętro: pokój nad garażem to będzie sypialnia pomniejszona przez loggię. łazienka "projektowa" zostaje. chcę zamontować tam oprócz wanny kabinę prysznicową. kibelek będzie oddzielnie z uwagi na to że łazienka z sedesem dostarcza wielu uprzykrzeń.

może wyślesz mi trochę zdjęć swojej Bryzy?

pozdr.

hm hm hm...co kto lubi:), ja generalnie uważam że te kibelki oddzielne to taki nawyk z dawnych lat:) nie widzę w nich sensu-ale jak mowię to wam się ma dobrze mieszkać, to tylko moje zdanie:), skoro ekogroszek i gaz to jaki piec chcesz zamontowac? jest jeszcze jedna sprawa-jak zaczynalismy budowe myslelismy ze nam starczy na wykonczenie, moze nie calkowite ale jednak całości. Figa z makiem. Kasa idzie jak lód! teraz modle się żeby starczylo na wykończenie dołu i tu właśnie potrzeba prysznica na dole:)

zdjecia juz kiedyś wstawialam. Nie mam aktualnych specjalnie, mam jeszcze takie bez drzwi:) a tu już drzwi są od dawna:))

pozdr