Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

Witam

po długich dyskusjach i obejrzeniu tysięcy projektów ;) zdecydowaliśmy się na projekt Bryza

bardzo cieszę się że jest to forum, gdyż pomogliście nam swoimi opiniami w podjęciu decyzji, który projekt wybrać.

Mam jedno pytanie , ponieważ jeszcze jestem laikiem w tych sprawach :

1. Czy zmiany w projekcie np. podniesienie ściany kolankowej i i inne zmiany projektant robi gratis czy też są to opcje płatne?

i oczywiście wielka prośba czy ktoś z Was buduje może ten domek w okolicach Bydgoszczy?

Jeśli to możliwe to chętnie zobaczylibyśmy go na "żywo"

pozdrawiam serdecznie

Ciesze sie. Wybór jest bardzo dobry i zapewne będziecie zadowoleni. Ja niestety buduję na pograniczu małopolski i śląska. Co do twojego pytania o zmiany to zależy jakie. Podniesienie ścianki kolankowej jest platne, bo projektant musi przeliczyć całą powierzchnię domu, kubature itp. Są zmiany nieistotne np. powiesz że okna nie robisz i tego nawet nie trzeba zaznaczac w projekcie:)

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam bardzo serdecznie nowego Bryzowicza.Ja buduję na Dolnym Śląsku, jest to spora odległość. Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie, to powiem , że jak nie są to zmiany w kubaturze domu to nie powinien brać opłat. Jak podnosisz ściankę kolankową to zmieniasz wszystko łącznie z dachem i za to już się płaci. Wszystko zależy od pracowni i od projektanta. Mimona nie ma problemu poczekam.Cieszy mnie , że prace postępują bardzo szybko. Pozdrawiam.

Zdjęcia super.Bardzo dziękuję.Mam takie pytanko,? Co to jest za zbiornik i to urządzenie w kotłowni obok pieca u góry. Zbiornik koloru niebieskiego. Jeszcze raz serdeczne dzięki. W Nowym Roku . życzę Ci oraz rodzinie dużo zdrowia,wytrwałości w dążeniu do celu. Niech ten Nowy rok będzie lepszy od starego.

Witaj Sokrates,

Śledzę wasze poczynania od dłuższego czasu i efekt bardzo mi sie podoba. Więźba dachowa zachwyca, przyznaję że będę się wzorował. W marcu zaczynamy naszą Bryzę 2 i mam w związku z tym pytanie. Czym impregnowałeś więźbę (brak zielonego impregnatu więc domyślam się że czymś bezbarwnym) i jakim kolorem to pokryłeś. Szukamy z żoną czegoś co będzie pasowało do stolarki w kolorze złoty dąb. Może przeszedłeś już tę drogę i pomożesz radą. Pozdrawiam.

Witam. Jeżeli chodzi o więźbę dachową , to zamówiłem drzewo w tartaku takie jakie sobie życzyli panowie którzy robili dach. W tartaku było to drzewo zakonserwowane ciśnieniowo , i dlatego być morze nie widać koloru. Ale jak tylko drzewo było przywiezione to kolor jeszcze był. Jeżeli chodzi o drugie pytanie to nie wiem do czego się odnieść z tym złotym dębem. Pozdrawiam.

Sokrates, dzięki za ekspresową odpowiedź. Przyznam że dałeś zagwozdkę, jeśli wszystko było ciśnieniowo impregnowane a po malowaniu nic nie widać to super. Myślałem że przy takim eksponowaniu ciężko będzie ukryć zielony impregnat jasną bejcą. Gdzieś w Muratorze widziałem jak całe widoczne drewno specjalnie nie było impregnowane no i cały czas tym się kierowałem. Wychodzi na to że dla pewności trzeba zwyczajnie kupić dechę i zrobić próby. No i jeszcze jedno pytanie, czy zwiększałeś wymiar krokwi? Oryginalnie jest 7x18 a ja zwiększam do 8x20. Zwiększam ze względu na wytrzymałość i ze względy na efekt wizualny. Twoja więźba służy za wzór, już dałem zdjęcie dekarzowi z wytycznymi. Absolutnie wspaniała, prostota i piękno. Długo szukałem czegoś takiego. Przepraszam że męczę pytaniami ale to często jedyna droga aby w czymś się upewnić.

Witaj Sokrates. Jeśli możesz to podaj proszę wymiary swojej więźby, mam na myśli przekroje. Poniżej podaję moje planowane, proszę podaj swoje odpowiedniki:

1. Murłaty i płatwie 14x14cm

2. Krokwie 8x20cm

3. Jętki 5x18cm

4. Deski do pełnego deskowania 2,5x12cm

Pozdrawiam,

Witaj Sokrates. Jeśli możesz to podaj proszę wymiary swojej więźby, mam na myśli przekroje. Poniżej podaję moje planowane, proszę podaj swoje odpowiedniki:

1. Murłaty i płatwie 14x14cm

2. Krokwie 8x20cm

3. Jętki 5x18cm

4. Deski do pełnego deskowania 2,5x12cm

Pozdrawiam,

Rexio4050 więźbę zazwyczaj masz rozrysowana w projekcie.... z reguły się nie zmienia, no chyba że wydłuża:) Deski do deskowania zależą od ekipy jaka ci robi, ale też zazwyczaj mają określone rozmiary:)