Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my właśnie jesteśmy na etapie zamawiania okien. wstawiamy okna białe bo wydają mi się najodpowiedniejsze do czarnego dachu. a drzwi i brama jeszcze nie wiem ponieważ marzyły mi się w kolorze czarnym ale mam problem żeby dostać drzwi w tym kolorze więc pewnie będą białe. pozdrawiam

Witam

bardzo dziękujemy za Wasze informacje.

Odwiedziliśmy biura architektoniczne w Bydgoszczy i cóż na dzień dobry za, to że zajmą się adaptacją projektu

pod nasze zmiany trzeba zapłacić 1500 pln a potem każda zmiana = stosowna opłata

no cóż chce się mieszkać w wymarzonym domku to trzeba ponieść koszty ;(

ale spotkała nas miła niespodzianka,

całkiem przypadkowo trafiliśmy na budowę Bryzy w okolicach Bydgoszczy,

pojechaliśmy i właściciel pozwolił nam wejść i obejrzeć domek :)

Bryza z minimalnymi zmianami...

Ta wizyta i zobaczenie "na żywo" całkowicie nas przekonało.

Wybieramy Bryzę w wersji lustrzanej :)

Zmiany jakie chcemy zrobić to :

1. podniesienie ściany kolankowej o 2

2. rozszerzenie garażu o 1,5 m

3. wyrównanie ściany pokoi u góry i podzielenie ich na równo

4. pomniejszenie małego pokoju u góry i zrobienie tam suszarnio- garderobę

5. rezygnujemy z kominka

6. komin główny przesuwamy w okolice pomieszczenia gospodarczego

Czy macie może jakieś sugestie co warto jeszcze wziąść pod uwagę?

Ta łazienka na dole trochę mała, macie jakiś pomysł jak ją powiększyć?

dziękuję raz jeszcze za odpowiedzi,

pozdrawiam

A ja mam takie pytanie natury prawnej. Czy jeśli Ty kupisz ten projekt i postawisz już dom to czy legalnie możesz mi go odsprzedać? Powiem szczerze że bardzo mi się podoba ten domek i sam zaczynam się nad nim zastanawiać.

Witam

powiem szczerze nie wiem jak to wygląda od strony legalności odsprzedaży projektu? z drugiej strony jeśli jako kupiec projektu ponoszę koszty zmian adaptacyjnych itp. to wydaje mi się , że mam pełne prawo sprzedać go, w końcu to moja własność? :)

podpytam i dam odpowiedź,

tylko nie wiem czy moje zmiany spełnią Twoje wymagania ?

pozdrawiam

Nie wiem jak to wygląda prawnie. Ale tak sobie myślę, ażeby otrzymać pozwolenie na budowę domu musisz złożyć cztery egzemplarze. Dwa zostają w starostwie a dwa dostajesz z powrotem. Nawet jak kupisz od kogoś to musiałbyś skopiować dwa egzemplarze. A to już jest zabronione. Mimona co u ciebie. Jak prace.Pozdrawiam.

Witam wszystkich:) My mamy kominek z płasczem wodnym. Chyba 17 o ile kojarze:) Rura wyprowadzona jest w wylewce na zewnątrz obok okna tarasowego. Jak wróci mąż zapytam jaka srednica.

sebastian fajnie że się zdecydowałeś. O ile pamiętam to miałeś mieć bryzę II? Czy bryzę I? Jeśli I to zastanów się jeszcze nad bryzą II. Tam jest podwójny garaż. Nie trzeba by było płacić architektowi za doprojektowanie. Jak wspomionałam my mamy bryzę II odbicie lustrzane:). Jeśli dobrze zrozumiałam chcesz dzielić pokój na górze na pół. Myślę że podczas budowy zastanowicie się czy to robić. My mamy duży pokój nad garażem w całości. Nie dzieliłabym go. Chociaż też o tym myślelismy. Pomieszczeń jest naprawdę dużo. Właściwie za dużo:). Garderoba z suszarnią to fajny pomysł. A może zrobić to w pokoju nad garażem?

podniesienie też dobry pomysł, tez mamy podniesione prócz garażu. Trzeba tylko uważać ażeby bryła domu nie straciła fasonu.

sokratesie prace idą powoli. Wiesz jak to jest. Jak się wróci z pracy nie mozna za dużo zrobić. Ale mąż weźmie z 2 dni wolnego to trochę nadgoni. Postaram się dziś zrobić zdjęcia w sypialni.

a i jeszcze do sebastiana, łazienka na dole wcale nie jest mała. Jest w sam raz, nie dajcie się zmylić. JAk urządzicie to zobaczycie:)

pozdrawiam zimowo:) u nas śnieg:)

Edytowane przez mimona

Witam wszystkich:) My mamy kominek z płasczem wodnym. Chyba 17 o ile kojarze:) Rura wyprowadzona jest w wylewce na zewnątrz obok okna tarasowego. Jak wróci mąż zapytam jaka srednica.

sebastian fajnie że się zdecydowałeś. O ile pamiętam to miałeś mieć bryzę II? Czy bryzę I? Jeśli I to zastanów się jeszcze nad bryzą II. Tam jest podwójny garaż. Nie trzeba by było płacić architektowi za doprojektowanie. Jak wspomionałam my mamy bryzę II odbicie lustrzane:). Jeśli dobrze zrozumiałam chcesz dzielić pokój na górze na pół. Myślę że podczas budowy zastanowicie się czy to robić. My mamy duży pokój nad garażem w całości. Nie dzieliłabym go. Chociaż też o tym myślelismy. Pomieszczeń jest naprawdę dużo. Właściwie za dużo:). Garderoba z suszarnią to fajny pomysł. A może zrobić to w pokoju nad garażem? dla zachęty nasza bryza

podniesienie też dobry pomysł, tez mamy podniesione prócz garażu. Trzeba tylko uważać ażeby bryła domu nie straciła fasonu.

sokratesie prace idą powoli. Wiesz jak to jest. Jak się wróci z pracy nie mozna za dużo zrobić. Ale mąż weźmie z 2 dni wolnego to trochę nadgoni. Postaram się dziś zrobić zdjęcia w sypialni.

a i jeszcze do sebastiana, łazienka na dole wcale nie jest mała. Jest w sam raz, nie dajcie się zmylić. JAk urządzicie to zobaczycie:)

pozdrawiam zimowo:) u nas śnieg:)

Witam mimona

zastanawialiśmy się nad bryzą II ale koszt budowy podwójnego garażu to ok.30 tyś a przeróbka u architekta ok.200 pln stąd taka decyzja,

u góry nie chcemy dzielić tego pokoju nad garażem tylko te 2 pokoje, które są naprzeciwko łazienki,

tam wyrównać ściany i podzielić na równo ( mamy 3 maluchów ;)

z tą łazienką na dole już nas uspokoilaś, teraz mamy łazienkę w bloku 3 m2 w kwadracie i dajemy radę więc jak ta jest trochę większa nie będzie źle :)

mam jeszcze pytanie dlaczego zdecydowałaś się na ceramikę a nie beton komórkowy??

pozdrawiam również zimowo :)

Edytowane przez Sebastian76

witam, my mamy tynki cementowo wapienne z baumitu. Robione maszyna , zacierane. Ekipa sprawdzona, która robi tynki, nie trzeba juz na nie gładzi. Wychodza super. Cena? 23zł za m2 chyba...jakos tak...albo 21 zł:)

sebastian nie bardzo rozumiem co masz na mysli mówiąc że wyrównasz pokoje...? Łazienka naprawdę jest wystarczajaca na dole. Swobodnie wchodzi ubikacja, umywalka dosc spora i prysznic 90 cm:)

budujemy systemem grubego muru na zaprawie cieplnej (pustak 44 porotherm winerberger). Nie trzeba tego już ocieplać styropianem:). Taką technologię wybralismy:) ma ona zwolenników jak i przeciwników. Co kto lubi. :)

witam, my mamy tynki cementowo wapienne z baumitu. Robione maszyna , zacierane. Ekipa sprawdzona, która robi tynki, nie trzeba juz na nie gładzi. Wychodza super. Cena? 23zł za m2 chyba...jakos tak...albo 21 zł:)

sebastian nie bardzo rozumiem co masz na mysli mówiąc że wyrównasz pokoje...? Łazienka naprawdę jest wystarczajaca na dole. Swobodnie wchodzi ubikacja, umywalka dosc spora i prysznic 90 cm:)

budujemy systemem grubego muru na zaprawie cieplnej (pustak 44 porotherm winerberger). Nie trzeba tego już ocieplać styropianem:). Taką technologię wybralismy:) ma ona zwolenników jak i przeciwników. Co kto lubi. :)

Witam

te dwa pokoje u góry, chcemy przesunąć ścianę na równo z tą koło schodów a prostopadłą pociągnąć

od łazienki prosto, aż do tego pokoju nad garażem, tam przesunąć drzwi, zmniejszając ten najmniejszy pokój,

łazienka na dole , zostawimy tak jak jest jeśli masz może zdjęcia swojej łazienki to fajnie jakbyś mogła nam przesłać.

I jeszcze pytanko czy ten pustak 44 porotherm winerberger wyszedł korzystniej cenowo niż bloczek komórkowy + styropian??

dzięki za info :)

5. rezygnujemy z kominka

A ja mam pytanie dlaczego?

Widziałem wcześniej że też ktoś z tu wypowiadających się rezygnował z niego i ja nie mogę znaleźć powodu :-) Dla mnie osobiście kominek to jeden z głównych powodów tego że chcę się przenieść z bloków do własnego domu - chcę mieć to swoje "domowe ognisko" :-) Tym bardziej że już się w kuchniach nie stawia piecy kaflowych, więc jedyna okazja żeby poczuć "duszę domu" to ten ogień w salonie :-)

ja tez nie rozumiem checi pozbycia się kominka:) ale kazdy panem we wlasnym domu. sebastian nadal nie wiem jakie to przemeblowanie na górze planujesz. Nijak nie wiem o co chodzi z tymi ścianami! :) moze narysuj i wrzuc zdjęcie hehe:). Ten system którym budujemy nie wyszedł taniej. Wyszedł własciwie tak samo. Ale dzięki temu mamy oddychający dom, bez styropianu, w którym już teraz jest ciepło i w którym nie będą szarżować ptaszki i myszki w styropianie:). Ale jak mówilam, system ten ma swoich zwolenników i przeciwników. :) Co kto lubi:).

Łazienka...wystarczajaca:)

Edytowane przez mimona

ja tez nie rozumiem checi pozbycia się kominka:) ale kazdy panem we wlasnym domu. sebastian nadal nie wiem jakie to przemeblowanie na górze planujesz. Nijak nie wiem o co chodzi z tymi ścianami! :) moze narysuj i wrzuc zdjęcie hehe:). Ten system którym budujemy nie wyszedł taniej. Wyszedł własciwie tak samo. Ale dzięki temu mamy oddychający dom, bez styropianu, w którym już teraz jest ciepło i w którym nie będą szarżować ptaszki i myszki w styropianie:). Ale jak mówilam, system ten ma swoich zwolenników i przeciwników. :) Co kto lubi:).

Łazienka... wrzucałam kiedyś ale ok, wrzucę jeszcze na chwilkę:)

Witam

z tym kominkiem to taka sprawa, moi rodzice mają u siebie w domku i szczerze mówiąc, używają możę 1-2 razy w roku

więc ze względów ekonomicznych zrezygnowaliśmy ;)

aczkolwiek rozumiem Was, bo pamiętam dzieciństwo i święta przy kominku :)

z tymi zmianami u góry faktycznie narysuję i zeskanuję będzie łatwiej wytłumaczyć

braliśmy właśnie pod uwagę takie rozwiązanie jak Ty z tymi murami i jeszcze musimy sobie dokładnie przeliczyć,

zimy w Polsce coraz łagodniejsze więc nie ma co się za bardzo ocieplać

łazienka rewelacja, w naszych ulubionych kolorach, pewnie zrobimy mały plagiat ;)

tam na tej ścianie za wc u Ciebie jest komin??

my go przerzucamy na ścianę w pomieszczeniu gospodarczym za garażem więc pewnie nad wc zawiśnie jakaś szafka na kosmetyki.

dzięki za fotki

czekamy na info i wycenę naszych zmian w projekcie,a jak się ociepli to ruszamy na początek z ogrodzeniem działki

a potem wędrówka do banku :(

pozdrawiam